Κυριακή, 12 Μαϊος 2013 08:24

Δρόμο σαν τη Νέα Είσοδο Καλαμάτας θέλουν στη Μεσσήνη - Παραμένουν οι ενστάσεις παρά τις αλλαγές Αγγελάκα

Γράφτηκε από τον

Ανοιχτό δρόμο με τις παρόδιες ιδιοκτησίες να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν, όπως είναι η Νέα Είσοδος Καλαμάτας, ζητούν κάτοικοι και φορείς της Μεσσήνης για το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Και δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, καθώς παρόλες τις διαβεβαιώσεις και τη διαλλακτικότητά του, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δε δεσμεύτηκε για την πρόσβαση των ιδιοκτησιών κι επέμεινε σε παράδρομους.

 Ενστάσεις υπήρξαν για το χαρακτηρισμό του δρόμου ως Α3 και όχι ως Γ3, που προβλέπει πρόσβαση στις παρόδιες ιδιοκτησίες. Η νέα κρίσιμη συνάντηση ορίστηκε την ερχόμενη εβδομάδα στην Τρίπολη, όπου ο κ. Αγγελάκας θα συζητήσει με το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, τις μειοψηφίες κι εκπροσώπους των φορέων για τις αλλαγές που αποδέχθηκε και για όλα τα ζητήματα, τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις που καταγράφηκαν.

Μετά την ανακοίνωση των 7 βελτιωτικών μέτρων από το γ.γ. χαρακτηριστική είναι η άποψη - επιμονή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Τζώρτζη «να έχουν άμεση πρόσβαση οι παρόδιες ιδιοκτησίες».

Ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Γιώργος Αντωνίου υποστήριξε ότι «είναι λάθος πως δε λάβαμε υπόψη το ΓΠΣ» και διευκρίνισε: «Κάναμε 3 κυκλικούς κόμβους και μειώσαμε την ταχύτητα από τα 80 στα 50 χιλιόμετρα. Ο Α3 είναι επαρχιακός υπεραστικός δρόμος, είναι μια αρτηρία ταχείας κυκλοφορίας. Το αν έχουν πρόσβαση στην αρτηρία οι ιδιοκτησίες θα εξαρτηθεί από την πολεοδομική μελέτη. Κάθε 500 μέτρα θα υπάρχει κόμβος και θα υπάρχει πρόσβαση». Απάντησε πως «από Καλαμάτα μέχρι Ριζόμυλο ο δρόμος έχει τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν παράδρομοι σε όλο το δρόμο και στην Καλαμάτα». Για τον άλλο δρόμο, για τη συνέχεια προς Πύλο, ενημέρωσε ότι «από Ριζόμυλο έως Σουληνάρι θα είναι δίιχνος με μια λωρίδα κυκλοφορίας και μια βοηθητική ανά κατεύθυνση και θα απαγορεύονται οι προσβάσεις, θα υπάρχουν παράδρομοι».

Ο πολεοδόμος - μελετητής του ΓΠΣ Δημήτρης Ντοκόπουλος είπε ότι «από Πάμισο μέχρι Μπούκα είναι περιοχές που πρόκειται να πολεοδομηθούν. Από Μπούκα μέχρι Βελίκα νότια προβλέπεται πολεοδόμηση και βόρεια γεωργική γη». Ανέφερε πως «δε θα χρειάζονται άμεσες προσβάσεις στο δρόμο, θα υπάρχει εσωτερικό δίκτυο εξυπηρέτησης» και πρόσθεσε: «2 ώρες και ένα τέταρτο θα είναι η παραλία της Μεσσήνης από την Αθήνα. Θα είναι συνδετικός δρόμος, όχι διαχωριστικός. Θα αναπτύξει την περιοχή και νότια και βόρεια. Από το ΓΠΣ προβλέπεται επαρχιακός δρόμος».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος ανέφερε «ότι εξυπηρετεί το μεγαλοεφοπλιστή, έχει πολιτική σημασία το έργο».

Ο εκπρόσωπος της τοπικής Περιβαλλοντικής Κίνησης Δημήτρης Αναγνωστόπουλος αντιτάχθηκε στον καθορισμό του δρόμου ως κατηγορίας Α3, αναφέροντας ότι «ο Α3 ενώνει μητροπόλεις, όπως η Καλαμάτα με την Τρίπολη. Πρέπει να γίνει Γ3, γιατί ενώνει επαρχίες». Και ζήτησε «να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουμε θέση πάνω σ’ αυτά που μας προτάθηκαν».

Ο κ. Αντωνίου παρενέβη ότι «είναι επαρχιακός υπεραστικός δρόμος, όχι αυτοκινητόδρομος. Και στη Μεσσήνη τον κάνουμε αστικό».

Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Δημήτρης Δουρούμης παρατήρησε ότι «τέτοιο δρόμο θέλουμε, όπως είναι η καινούργια είσοδος Καλαμάτας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος είπε ότι «περιβαλλοντικά πάσχει ο δρόμος», παρατήρησε πως «δε γνωμοδότησε κανένα όργανο, δε συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο» και ρώτησε γιατί δεν προβλέφθηκε η σύνδεση του δρόμου με τον αυτοκινητόδρομο.

Ο κ. Αντωνίου απάντησε ότι «με τον κόμβο Παμίσου γίνεται η σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο».

Ο δημότης Γιάννης Αποστολόπουλος, εκφράζοντας την αντίδρασή του, υποστήριξε ότι «αυτός ο δρόμος είναι η ταφόπλακα του καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης. Υπάρχουν συμφέροντα».

Δημότης παρενέβη αμέσως μετά, βγήκε μπροστά και φώναξε: «Θα πέσουν κορμιά, δε θα περάσει ο δρόμος».

Η κ. Συκιώτη - ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στην Ανάληψη, ανέφερε ότι «ο δρόμος περνάει 120 με 150 μέτρα από την πύλη του ξενοδοχείου ("Sun Agostino"). Είναι κακό για όλη την περιοχή».

Δημότης αρχιτέκτονας ρώτησε επίμονα «γιατί δε γίνεται Γ και επιμένετε στο Α για το δρόμο. Ο Γ έχει πρόσβαση στο δρόμο».

Πειστική απάντηση δε δόθηκε από τον κ. Αντωνίου, επικράτησε ένταση και ο κ. Αγγελάκας ζήτησε κατ’ ιδίαν εξηγήσεις από τους μελετητές. Μέλος της μελετητικής ομάδας είπε στον κόσμο ότι «επιλέχθηκε ο Α3 γιατί συνδέει επαρχίες - οικισμούς, όπως την Καλαμάτα με την Πύλο και την Κορώνη. Ο Γ3 θα είχε νόημα αν ένωνε τη Μεσσήνη με την παραλία».

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ

Για το χρόνο που επελέγη να προωθηθεί το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Αγγελάκας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται να απενταχθούν έργα που δεν είναι ώριμα και πρέπει να απορροφηθούν 13 δισ. ευρώ μέχρι τις 31/12/2015, που λήγει το ΕΣΠΑ. Παρατήρησε ότι ο δρόμος αυτός έχει έτοιμη μελέτη, ενώ για το δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη η ολοκλήρωση της μελέτης θέλει λίγους μήνες ακόμα. Στην προσπάθειά του να πείσει και να άρει τις αντιδράσεις, δεσμεύτηκε ότι θα ξανάρθει, «να σας ενημερώσω, να έχουμε μια τίμια σχέση». Επέμεινε πως «η συντριπτική πλειοψηφία θα κερδίσει από το δρόμο«. Ενημέρωσε ότι 

«δρόμο Α κατηγορίας είχε ζητήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση» και υποσχέθηκε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχει πίνακα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δρόμων κατηγορίας Α και Γ.

Ο Ν. Τζώρτζης υποστήριξε ότι «η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της το ΓΠΣ, που πήρε ΦΕΚ το 2010» και πρόσθεσε: «Θα περνούν νταλίκες, θα έχει τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, δε θα είναι ήπιας κυκλοφορίας. Αν περάσει έτσι όπως προτείνεται, θα είναι καταστροφή, γιατί η ανάπτυξη πηγαίνει στην παράκτια περιοχή. Δε θα επενδύσουν σοβαροί επενδυτές, θα χάσει η γη την αξία της. Θέλουμε δρόμο εναρμονισμένο με το ΓΠΣ, συμβατό με την τουριστική ανάπτυξη». Και ζήτησε από το δήμαρχο νομική κάλυψη, νομικό που να ξέρει.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος χαρακτήρισε «φαραωνικό το πλάτος του δρόμου, θα φθάσει τα 35 με 40 μέτρα με τους παράδρομους» και πρόσθεσε πως «διχοτομεί την παλιά και τη νέα πόλη».

Κλείνοντας ο κ. Αγγελάκας σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας ιστορική ευκαιρία για απόφαση. Σας περιμένω την άλλη εβδομάδα».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι επιμένουν στις αλλαγές που είχε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης τον Οκτώβριο του 2010, με την απόφαση 223: «Ηπιας κυκλοφορίας, ανοιχτό, με μέγιστο ύψος 1 μέτρο, πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο, ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και διαχωριστική νησίδα φιλική στο περιβάλλον. Οι παρόδιες ιδιοκτησίες να έχουν πρόσβαση στην αρτηρία».

Ο γ.γ. Μ. Αγγελάκας παρατήρησε ότι «ανάπτυξη δε γίνεται με την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν υπάρχουν λεφτά για υποδομές στο επόμενο ΕΣΠΑ. Η ανάπτυξη της Μεσσήνης και της Μεσσηνίας θα υστερήσει. Θα γίνουν ξενοδοχεία, πώς θα φθάνει με ασφάλεια ο κόσμος; Δεν υπάρχει ανάπτυξη με δρόμο με μια λωρίδα κυκλοφορίας που βγαίνουν οι γεωργικοί ελκυστήρες και σκοτώνεται ο κόσμος. Απ’ αυτό το δρόμο θα επωφεληθείτε οι περισσότεροι, όχι όλοι, κάποιοι θα χάσουν».

Τα 7 σημεία που έκανε δεκτά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αγγελάκας, είναι: α) Δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο με όριο ταχύτητας 50 χιλιόμετρα. β) Μείωση του ύψους του δρόμου μέχρι και κατά 1,70 μέτρο. Στον Αγιο Κωνσταντίνο θα είναι στα 2 μέτρα ύψος. γ) Ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, 3 τέτοιοι στο οικιστικό κομμάτι της Μεσσήνης. δ) Δε θα υπάρχει διαχωριστικό στηθαίο new jersey, αλλά νησίδα με ελεύθερη πρόσβαση. ε) Στο οικιστικό κομμάτι της Μεσσήνης πεζοδρόμια πλάτους 3 μέτρων και φωτισμός σε μήκος 3 χιλιομέτρων. στ) Πρόσβαση με κόμβο στη Βελίκα και νέο κόμβο στη Μακαρία. ζ) Καταστήματα θα επιτρέπονται στις παρόδιες ιδιοκτησίες σε απόσταση 25 μέτρων από το δρόμο.