Τετάρτη, 15 Μαϊος 2013 21:35

Ο Νίκας κατά των ιδεών του φασισμού και του ναζισμού

Γράφτηκε από τον
Ο Νίκας κατά των ιδεών του φασισμού και του ναζισμού

Κατηγορηματικά εναντίον "των ιδεών του φασισμού και του ναζισμού" δήλωσε ότι τάσσεται -τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι Ελληνες- ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στην εκδήλωση για την 72η επέτειο της μάχης της Καλαμάτας, που έγινε χθες το πρωί, στο μνημείο, στη νότια πλευρά του Πάρκου Σιδηροδρόμων.

Η αναφορά του δημάρχου έγινε στη σύντομη ομιλία του και ενώ προηγουμένως ο Π. Νίκας είχε ευχαριστήσει τους συμμάχους στρατιώτες και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για να αποτρέψουν την επιβολή των ιδεών του φασισμού και του ναζισμού, εναντίον των οποίων τασσόμαστε όλοι μας κατηγορηματικά, όπως είπε.

Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Αδελφότητα Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940 -1941, μίλησε ακόμα ο 94χρονος Φρανκ Γκιλ, πρόεδρος της Αδελφότητας, σημειώνοντας με συγκίνηση ότι είναι σημαντικό που διατηρείται η μνήμη του γεγονότος από τους σύγχρονους.

Νωρίτερα είχε μιλήσει η Τζάνετ Μπάτερι, ενώ ενώπιον του μνημείου είχε ψαλεί τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στη μάχη (Ελλήνων, Βρετανών, Νεοζηλανδών, Αυστραλών, Κυπρίων και Γιουγκοσλάβων), ενώ ο Πάτρικ Πάρκιν απήγγειλε στίχους από το ποίημα "Θα τους θυμόμαστε".

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, από τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Φρανκ Γκιλ -στη μνήμη των πεσόντων το 1941 αλλά και των θανόντων μελών της-, τον Νόα Σκοτ εκ μέρους των αιχμαλώτων πολέμου, τον Μαρκ Μπάτερι εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1941 και τον Αλαν Στίβενσον εκ μέρους της βρετανικής παροικίας.

Η τελετή έληξε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, σιωπητήριο και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας.

Ας σημειωθεί ότι η Αδελφότητα Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940 -1941 τίμησε τον ερευνητή και ιστορικό συγγραφέα Νίκο Ζερβή, για την προσφορά του στη θέσπιση της εκδήλωσης, πριν 20 χρόνια και τη συνεχή υλοποίησή της κάθε χρόνο από τότε. Συγκεκριμένα, στο Ν. Ζερβή επιδόθηκε τιμητικό δίπλωμα από τη γραμματέα της Αδελφότητας Τζάνετ Μπάτερι, κόρη του ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης -και πρώτου προέδρου της- Εντουιν Χόρλινγκτον.

Μετά την εκδήλωση παρατέθηκε δεξίωση στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER