Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 21:48

Το υπόμνημα του Νίκα για την εγκληματικότητα

Γράφτηκε από την
Το υπόμνημα του Νίκα για την εγκληματικότητα

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας παρέδωσε στον υπουργό Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδια υπόμνημα αναφορικά με την έξαρση της παραβατικότητας, το οποίο έχει ως εξής:

 

«Περιγραφή κατάστασης

Στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Καλαμάτας αλλά και πέραν αυτών προς τα δυτικά και προς τα βόρεια, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έξαρση της παραβατικότητας, κυρίως από μερίδα αθιγγάνων. Σημειώνονται κλοπές σε οικίες, καταστήματα και αποθήκες, ληστείες, κλοπές αστικού εξοπλισμού, αλλά και εκφοβισμοί πολιτών ακόμη και με πυροβολισμούς από πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, όπως συνέβη ανήμερα την Καθαρή Δευτέρα μέσα στο χωριό Αρις, βορειοδυτικά της Καλαμάτας. Ιδιαίτερα πλήττονται η Καλαμάτα, το Ασπρόχωμα, ο Αντικάλαμος, η Σπερχογεία και οι πεδινές τοπικές κοινότητες των πρώην Δήμων Αριος, Θουρίας και Αρφαρών, δηλαδή ο Αρις, η Μικρομάνη, η Θουρία, η Ανθεια, η Αιθαία, το Πήδημα, η Ασπροπουλιά, το Πλατύ, το Αριοχώρι, τα Αλώνια, ο Αμμος, ο Ανεμόμυλος, ο Αγιος Φλώρος και τα Αρφαρά.

 

Αιτίες

Οι αιτίες έξαρσης της εγκληματικότητας από πλευράς μερίδας αθιγγάνων είναι: 

- Η οικονομική κρίση και η αδυναμία βιοπορισμού.

- Η ελλιπής αστυνόμευση.

- Η αδράνεια και η έλλειψη συντονισμού κρατικών αρχών. Παραδείγματος χάριν, η μη αφαίρεση αδειών από καταστήματα εμπορίας μετάλλων, όταν προκύπτει κλεπταποδοχή, η αμέλεια προστασίας οικοπέδων ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ στην περιοχή της Αγίας Τριάδος Καλαμάτας, τα οποία έχουν καταληφθεί από αθιγγάνους, που έχουν στήσει παράγκες και διαμένουν σ’ αυτά κ.λπ.

- Η πλημμελής λειτουργία κρατικών αρχών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση χορήγησης άδειας σε αθιγγάνους να διαθέτουν φορτηγά με γερανούς, κάτι που τους δίδει τη δυνατότητα να μεταφέρουν εύκολα και γρήγορα μεταλλικά αντικείμενα μεγάλου βάρους. Πώς προέκυψαν αθίγγανοι νομότυποι έμποροι μετάλλων με φορτηγά που φέρουν «παπαγαλάκια»;

- Ο πολιτικαντισμός και η ψηφοθηρία. 

- Η ουσιαστική ακύρωση της λειτουργίας της κατασκήνωσης αθιγγάνων στην περιοχή της Μπιρμπίτας, που κόστισε περί το 1.000.000 ευρώ και αφέθηκε να ρημάξει.

 

Συνέπειες

- Κυριαρχεί ο φόβος, η ανασφάλεια και η ένταση μεταξύ των νομοταγών πολιτών, αυτοί εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες, ενώ προκαλούνται συγκρούσεις μεταξύ της νομοταγούς και της παραβατικής μερίδας. Επίσης, επέρχεται απαξίωση της περιουσίας των πολιτών. Με βεβαιότητα θα προκύψουν ακραίες συμπεριφορές και θα υπάρξουν πολιτικές προεκτάσεις.

- Κυριαρχεί και εμπεδώνεται η άποψη για ανεπάρκεια και αδυναμία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες.

 

Αντιμετώπιση

- Πρόληψη

Προτείνονται τα εξής μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με άμεσο αντίκτυπο, καθώς και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα:

i. Επαναλειτουργία της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα, η οποία μπορεί να είναι εξοπλισμένη με αναγκαίες υποστηρικτικές δομές όπως βρεφονηπιακός σταθμός, ιατρείο με μόνιμη νοσηλεύτρια, υπηρεσία κοινωνικής λειτουργού, ναΰδριο.

ii. Πολύμορφη στήριξη της κοινωνικής ομάδας των αθιγγάνων, η οποία συνίσταται σε:

α. Εκπαίδευση: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα εφαρμοσθεί στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, από το Σεπτέμβριο του 2013, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τάξεις υποδοχής για παιδιά αθιγγάνων. Ομοειδές πρόγραμμα εφαρμόστηκε στην Αττική και οδήγησε στο σχολείο 9.700 παιδιά αθιγγάνων.

β. Παροχή δυνατότητας εργασίας ορισμένου χρόνου: Γίνεται στο Δήμο Καλαμάτας.

γ. Κοινωφελή εργασία: Περίπου 40 αθίγγανοι εργάζονται στο δήμο και αποφεύγουν τη φυλάκιση.

δ. Δημοτικό Ιατρείο, φαρμακείο, εστιατόριο: Τους υποστηρίζουν κατά περίπτωση.

ε. Δεκατιανό: Πρόγευμα που διανέμεται δωρεάν από το Δήμο Καλαμάτας σε οικονομικώς αδύνατους μαθητές, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά αθιγγάνων που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία.

στ. Ειδικό Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας: Πρόκειται για άκρως αναγκαία δομή, που πρέπει να λειτουργήσει γρήγορα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθίγγανοι. Επιβάλλεται ο προγραμματισμός λειτουργίας τέτοιου κέντρου στην Καλαμάτα, σε συνεννόηση με το γενικό γραμματέα Πληθυσμού του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελο Συρίγο.

ζ. Μηνιαία σύσκεψη: Συγκαλείται και μετέχουν σ’ αυτήν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ο δήμαρχος, ο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης και εκπρόσωποι των αθιγγάνων.

η. Περιπολίες Δημοτικής Αστυνομίας στα πληττόμενα χωριά: Εκτελούνται.

- Καταστολή

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της παραβατικότητας από την Εισαγγελία και την Αστυνομία, που επιβάλλεται να περιλαμβάνει: Συνεχείς περιπολίες και ελέγχους στις πληττόμενες περιοχές. Επιβολή παύσης λειτουργίας σε καταστήματα εμπορίας ειδών μετάλλου, όπου και όπως ζητείται από την Αστυνομία. Υλοποίηση απόφασης για διοικητική αποβολή των καταληψιών αθιγγάνων από δημοτική έκταση στην Αγία Τριάδα (δυτική περιοχή Καλαμάτας). Αποβολή των καταληψιών αθιγγάνων από τα οικόπεδα του ΟΑΕΔ στην Αγία Τριάδα. Ελέγχους σε οχήματα ιδιοκτησίας αθιγγάνων, ιδιαίτερα αυτά που φέρουν γερανούς. Κατάσχεση ημιφορτηγών και φορτηγών αθιγγάνων, που μεταφέρουν ή αποδεικνύεται ότι μετέφεραν κλεμμένα μέταλλα ή άλλα κλοπιμαία -αποτελεί καίριο πλήγμα και ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα, λόγω της συνεχούς κινητικότητας στην οποία αρέσκονται (λόγω ανάγκης αλλά και παραδόσεων) τα άτομα της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας».


NEWSLETTER