Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 07:45

Δήμος Πύλου Νέστορος – Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μεσογειακή διατροφή

Γράφτηκε από την
Δήμος Πύλου Νέστορος – Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων: Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη μεσογειακή διατροφή

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας ετοιμάζουν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, ιστορικές, διατροφικές, γαστρονομικές, περιβαλλοντικές, κ.ά.

 

Μάλιστα για το σκοπό αυτό ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου συναντήθηκαν με το διευθυντή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) δρ. Γιώργο Μπαουράκη. Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη στα γραφεία του Ινστιτούτου, στα Χανιά. Αρχικά έγινε ξενάγηση στα εργαστήρια, στην τράπεζα σπόρων, στο συνεδριακό κέντρο, στο κέντρο τεκμηρίωσης, στις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα, καθώς επίσης και στη μονάδα διατήρησης μεσογειακών φυτών και τον Εθνοβοτανόκηπο. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό την προεδρία του διευθυντή του Ινστιτούτου και με την παρουσία του δρ. Παναγιώτη Καλαϊντζή, του δρ. Παναγιώτη Κεφάλα, του δρ. Αριστείδη Σταματάκη και της δρ. Χριστίνας Φουρναράκη.

Ο κ. Καφαντάρης ανέφερε ότι η Κορώνη είναι ανακηρυγμένη Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή και ότι πρόθεσή του είναι να προωθήσει τη μεσογειακή διατροφή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κάλεσε λοιπόν το διευθυντή του ΜΑΙΧ στην Κορώνη όπου θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου το τριήμερο φεστιβάλ, αφιερωμένο στη μεσογειακή διατροφή. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα που ετοιμάζει για το καλάθι των μοναδικών ελληνικών προϊόντων «Προϊόντα Ελλήνων εκλεκτά», καθώς και στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας.

Η διευθύντρια του Μανιατάκειου Ιδρύματος αναφέρθηκε στις δράσεις προώθησης της μεσογειακής διατροφής. Και πρότεινε να προετοιμαστεί μια εκδήλωση στα Χανιά με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού της μεσογειακής διατροφής, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί από τις τοπικές κουζίνες.


NEWSLETTER