Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013 11:26

Ο "έξυπνος οικισμός" σε... ύπνωση

Γράφτηκε από τον

 

Σε... ύπνωση παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου το δίκτυο οπτικών ινών του «έξυπνου οικισμού», στο κέντρο της Καλαμάτας, που είχε κατασκευαστεί με πιστώσεις από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

 

Το δίκτυο σταμάτησε να λειτουργεί αμέσως μετά τη διετή δοκιμαστική του λειτουργία από την εταιρεία που το κατασκεύασε, καθώς κρίθηκε ασύμφορη η συνέχισή της - «το κόστος του ‘’έξυπνου οικισμού’’ για τον δήμο θα ήταν 30.000 ευρώ το χρόνο» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος.

 

Στο δίκτυο είχαν συνδεθεί 254 κτήρια, στο κέντρο της πόλης, με τους 354 ενοίκουςτους να απολαμβάνουν διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

 

«Μια ενδεχόμενη συνέχιση της λειτουργίας του θα σήμαινε επιβολή συνδρομής -σημαντικά υψηλής- στους συνδρομητές ώστε να καλύπτονται οι δαπάνες συντήρησης. Αυτό η δημοτική αρχή δεν το επιθυμούσε, ιδιαίτερα όταν οι υπόλοιποι Καλαματιανοί πληρώνουν ελάχιστα ή απολαμβάνουν δωρεάν το Διαδίκτυο μέσω του ασύρματου δημοτικού δικτύου» συνέχισε ο Θ. Ηλιόπουλος. Αυτός ήταν ο λόγος, κατέληξε, που η δημοτική αρχή αποφάσισε να προωθήσει το ασύρματο δίκτυο στην πόλη.

 

«Πρωτοποριακή ιδέα, αλλά όχι μακροπρόθεσμη στην προοπτική της» χαρακτήρισε από την πλευρά του το εγχείρημα του ''έξυπνου οικισμού'' ο Βασίλης Διονυσόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής του Δήμου Καλαμάτας.

 

Σε σχετική ερώτηση της «Ε», ο Β. Διονυσόπουλος απάντησε ότι το μικρό εύρος του έργου και ο περιορισμός του σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πόλης είναι αρνητικοί παράγοντες για την αξιοποίησή του - γιατί η χρήση του καθίσταται δαπανηρή για τους συνδρομητές του.

 

Πρόσθεσε ακόμα ότι εξετάστηκε και η δυνατότητα να μισθωθεί σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά και πάλι, το μικρό μήκος του δικτύου δεν το καθιστούσε ελκυστικό, αλλά ασύμφορο ως επένδυση - «είχαν γίνει προ-σπάθειες, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα», ανέφερε.

 

Καταλήγοντας πάντως, ο προϊστάμενος στο Τμήμα Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής του Δήμου Καλαμάτας, δήλωσε ότι υπάρχει πάντα σκέψη για επαναδραστηριοποίηση του δικτύου, κάτι που εκτιμά, όπως είπε, ότι θα μπορούσε να γίνει με την υλοποίηση του προγράμματος «Σύζευξις 2».