Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 12:56

Αποχαρακτηρισμός οικοπέδου στην ανατολική πόλη

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αποχαρακτηρισμός οικοπέδου στην ανατολική πόλη

 

Τμήμα στην ανατολική πόλη, χαρακτηρισμένο από το ρυμοτομικό σχέδιο ως κοινωφελής χώρος, χάνει ο Δήμος Καλαμάτας μετά από προσφυγή ιδιοκτητών που διεκδίκησαν -και κέρδισαν δικαστικά- την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

 

Στο σύνολό του ο χώρος ήταν δεσμευμένος από το ρυμοτομικό για χρήση Γυμνασίου - Λυκείου, ενώ το 2009 με απόφαση του τότε νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου η χρήση άλλαξε για Φοιτητική Εστία.

 

Η τροποποίηση, δηλαδή η άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης -για την οποία ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας δήλωσε «λευκό»- αφορά έκταση 845,13 τετραγωνικών μέτρων, όπως εξήγησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η εντεταλμένη για την Πολεοδομία σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα.

 

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, στην εισήγησή της συναινεί στην τροποποίηση για το επίμαχο τμήμα, σημειώνοντας ότι «από το σύνολο του χώρου που έχει προβλεφθεί για τη δημιουργία Γυμνασίου - Λυκείου, έχει αποκτηθεί έκταση μεγαλύτερη των 5 στρεμμάτων, η οποία είναι άμεσα αξιοποιήσιμη και επιπλέον έχει αποκτηθεί το σύνολο του χώρου που προβλέπεται για ανέγερση Φοιτητικής Εστίας. Επίσης, υπάρχει ακόμα μία έκταση μεγαλύτερη των 2 στρεμμάτων για την οποία δεν έχει γίνει διαδικασία αποχαρακτηρισμού».

 

Τονίζει πάντως ότι «πάγια άποψη είναι ότι θα πρέπει να προστατεύονται οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, διότι διαφορετικά καταστρατηγείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός, επιφέροντας δυσμενείς επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της πόλης».

 

Επισημαίνει, παράλληλα, η ίδια υπηρεσία ότι «δεδομένου του σημαντικού αριθμού των θεμάτων που αφορούν άρση δέσμευσης, είναι αναγκαίο να τεθεί μια ιεράρχηση των χώρων για τους οποίους θα πρέπει να επανυποβληθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση, με κριτήριο την αναγκαιότητά τους και τη διασφάλιση της λειτουργίας της πόλης».

 

Καταλήγοντας η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, τονίζει ότι «στην ιεράρχηση αυτή, προτεραιότητα έχει η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων (δηλαδή δρόμοι και πλατείες) και ακολουθούν οι κοινωφελείς (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση)».

 

Σχόλια  

0 # Στ. Σταθουλόπουλος 26-06-2013 15:41
Πέρα από τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα απομείνει άραγε, τελικά, κάτι από τον "πνεύμονα" ανατολικά της Καλαμάτας, που όλο και συρρικνώνεται; Προφανώς, δύσκολο, από τη στιγμή που ΟΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΚΙ ΟΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΕΣ - σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες τους - ΔΕΝ έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε προσφυγών...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER