Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013 12:56

Αποχαρακτηρισμός οικοπέδου στην ανατολική πόλη

Γράφτηκε από τον
Αποχαρακτηρισμός οικοπέδου στην ανατολική πόλη

 

Τμήμα στην ανατολική πόλη, χαρακτηρισμένο από το ρυμοτομικό σχέδιο ως κοινωφελής χώρος, χάνει ο Δήμος Καλαμάτας μετά από προσφυγή ιδιοκτητών που διεκδίκησαν -και κέρδισαν δικαστικά- την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

 

Στο σύνολό του ο χώρος ήταν δεσμευμένος από το ρυμοτομικό για χρήση Γυμνασίου - Λυκείου, ενώ το 2009 με απόφαση του τότε νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου η χρήση άλλαξε για Φοιτητική Εστία.

 

Η τροποποίηση, δηλαδή η άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης -για την οποία ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας δήλωσε «λευκό»- αφορά έκταση 845,13 τετραγωνικών μέτρων, όπως εξήγησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η εντεταλμένη για την Πολεοδομία σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα.

 

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, στην εισήγησή της συναινεί στην τροποποίηση για το επίμαχο τμήμα, σημειώνοντας ότι «από το σύνολο του χώρου που έχει προβλεφθεί για τη δημιουργία Γυμνασίου - Λυκείου, έχει αποκτηθεί έκταση μεγαλύτερη των 5 στρεμμάτων, η οποία είναι άμεσα αξιοποιήσιμη και επιπλέον έχει αποκτηθεί το σύνολο του χώρου που προβλέπεται για ανέγερση Φοιτητικής Εστίας. Επίσης, υπάρχει ακόμα μία έκταση μεγαλύτερη των 2 στρεμμάτων για την οποία δεν έχει γίνει διαδικασία αποχαρακτηρισμού».

 

Τονίζει πάντως ότι «πάγια άποψη είναι ότι θα πρέπει να προστατεύονται οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, διότι διαφορετικά καταστρατηγείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός, επιφέροντας δυσμενείς επιπτώσεις στο οικιστικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της πόλης».

 

Επισημαίνει, παράλληλα, η ίδια υπηρεσία ότι «δεδομένου του σημαντικού αριθμού των θεμάτων που αφορούν άρση δέσμευσης, είναι αναγκαίο να τεθεί μια ιεράρχηση των χώρων για τους οποίους θα πρέπει να επανυποβληθεί η ρυμοτομική απαλλοτρίωση, με κριτήριο την αναγκαιότητά τους και τη διασφάλιση της λειτουργίας της πόλης».

 

Καταλήγοντας η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, τονίζει ότι «στην ιεράρχηση αυτή, προτεραιότητα έχει η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων (δηλαδή δρόμοι και πλατείες) και ακολουθούν οι κοινωφελείς (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση)».

 


NEWSLETTER