Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013 07:24

Στο σκοτάδι οι δήμαρχοι για τα απορρίμματα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στο σκοτάδι οι δήμαρχοι για τα απορρίμματα

Μπορεί η Περιφέρεια να πανηγυρίζει σχετικά με το διαγωνισμό για τα σκουπίδια, όμως οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν τους "παραγωγούς" και εκείνους που θα πληρώσουν το λογαριασμό έχουν "μαύρο σκοτάδι" για τα όσα ετοιμάζονται.

Οπως μας έλεγε μάλιστα δήμαρχος μεγάλης πόλης, οι όποιες πληροφορίες έφθαναν μέσω… Βρυξελλών. Ενδεικτικό του τρόπου διαχείρισης αυτού του κρίσιμου θέματος είναι και το γεγονός ότι η ηγεσία της Περιφέρειας απαξιοί να απαντήσει ακόμη και στις επερωτήσεις που τίθενται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ετσι όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας με επιστολή του προς τους αρμοδίους της Περιφέρειας τόνισε ότι είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα ερωτήματα του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Πατσαρίνου, παρουσιάζοντας μάλιστα τα απαραίτητα έγγραφα που θα τεκμηριώνουν τις απαντήσεις. Πρόκειται για μια θεσμική παρέμβαση με ιδιαίτερη αξία καθώς πρόκειται για κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το διαγωνισμό.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο παρασκήνιο από δημάρχους, καθώς πληροφορήθηκαν ότι στις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται η υποχρέωση να πληρώνουν τον εργολάβο κάθε χρόνο για τουλάχιστον 150.000 τόνους προκειμένου να… βγει το έργο. Η συνολική παραγωγή σκουπιδιών σήμερα φθάνει τους 250.000 τόνους σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά σύμφωνα με τους δημάρχους αν εφαρμοστεί η ενδιάμεση διαχείριση (ανακύκλωση, κομποστοποίηση) θα "περισσεύουν" για το εργοστάσιο 60.000 τόνοι. Το θέμα έχει τεθεί δημοσίως σε συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη, αλλά τα υπουργεία αποφεύγουν να παρέμβουν στη διαδικασία.

Και βεβαίως υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα της χωροθέτησης των μονάδων, πλέον, γιατί από μία που ξεκίνησε στην αρχή, οι πληροφορίες τώρα μιλούν για ένα σύστημα τριών που θα τοποθετηθούν σε διάφορους νομούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη διαδικασία έχουν αποκλεισθεί οι δημόσιοι χώροι, και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αναζητούν ιδιωτικούς χώρους σε διάφορες περιοχές. Πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση θα τραβήξει σε βάθος χρόνου εκτός και αν βρεθεί τρόπος να παρακαμφθούν οι προβλεπόμενες περί αδειοδοτήσεων διαδικασίες και να καμφθούν με διάφορους τρόπους οι αναπόφευκτες τοπικές αντιδράσεις.

Αυτό είναι και ένα από τα ζητήματα που απασχολούν σοβαρά τους δημάρχους που παρακολουθούν προβληματισμένοι τη διαδικασία καθώς βλέπουν ότι η υπόθεση θα τραβήξει για περισσότερο ίσως από 3 χρόνια. Ενώ την ίδια ώρα δεν χρηματοδοτείται η ενδιάμεση διαχείριση που θα μπορούσε να ανακουφίσει και οικονομικά και περιβαλλοντικά τους δήμους. Οπως προαναφέρθηκε όμως η ενδιάμεση διαχείριση έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, αλλά η απόρριψή της δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και προκαλεί οικονομική αιμορραγία στους δήμους.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί δήμαρχοι αντιδρούν δεν εκφράζουν δημόσια τις διαφωνίες τους, για να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις έργων από το ΕΣΠΑ. Γιατί τελικά η… υπογραφή μπαίνει από τον περιφερειάρχη και με τον τρόπο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε όμηρο των επιδιώξεων της ηγεσίας (κάθε) Περιφέρειας. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό του συστήματος, καθώς δεν υπάρχει ανεξάρτητη αρχή για την αξιολόγηση των προτάσεων και των μελετών και τη συμβατότητα με τις χρηματοδοτικές προβλέψεις. Ετσι ανθεί το "κατόπιν ενεργειών μου" που είναι εμφανές στην καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης.

Στα περίεργα της υπόθεσης θα πρέπει να αναφερθεί και η σκληρή επίθεση που εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες από μπλογκ το οποίο διαχειρίζεται άνθρωπος που έχει στενές σχέσεις με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Στις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στοχοποιείται ο ειδικός συνεργάτης της Περιφέρειας για τα σκουπίδια, που εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα ορισμένων εταιρειών για παράταση προθεσμιών. Και μάλιστα με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις με τον Μπόμπολα και επιδιώκει να καταλήξει ο διαγωνισμός στην εταιρεία συμφερόντων του. Ενδεικτική της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι προχθεσινή ανάρτηση στην οποία αναφέρεται το εξής:

"Επιβεβαιωθήκαμε πλήρως. Σήμερα το μεσημέρι έληξε η προθεσμία για την υποβολή φακέλων των εταιριών για τα στερεά απόβλητα της Πελοποννήσου. Μετά τον αποκλεισμό των δύο εταιρειών που είχαν τις μικρότερες προσφορές ο διαγωνισμός κατοχυρώνεται στην κοινοπραξία Μπόμπολα και Περιστέρη...

Αυτό όμως που μας προκαλεί εντύπωση είναι το δελτίο Τύπου που έστειλε ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης. Φυσικά για την ταμπακέρα ο Πετράν δεν είπε τίποτα. Ούτε τα ονόματα των τριών εταιρειών που κατέθεσαν πλήρη φάκελο δεν ανέφερε. Απλά πήγε να το παίξει επικοινωνιακά για δήθεν μεγάλη νίκη απέναντι στα ανώνυμα blogs και την μαφία των σκουπιδιών. Μαφία Πετράν, μαφία και μάλιστα μεγάλη! ".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER