Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 07:33

Αμφιταλαντεύονται για την φορά της Φαρών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αμφιταλαντεύονται για την φορά της Φαρών

Συγκοινωνιολόγος θα αποφασίσει αν η κίνηση των οχημάτων στο νότιο τμήμα της Φαρών θα γίνεται σε δύο κατευθύνσεις ή θα είναι μονόδρομος. Αυτό είπε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ανέφερε ακόμα πως ο δήμος αναζητά κονδύλια για να γίνει ανάπλαση και στο ανατολικό πεζοδρόμιο της Φαρών, νότια της οδού Κρήτης.

Τόνισε δε, πως θα γίνουν άμεσα εργασίες υποβάθμισης του οδοστρώματος κατά 20 περίπου εκατοστά, ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι πλημμύρας στο μέλλον.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο αν η κίνηση θα είναι αμφίδρομη ή όχι, παρατήρησε πως: "Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ξεβολεύονται, όμως το θέμα είναι να υπηρετείται το γενικό συμφέρον και ο δήμος είναι με το γενικό συμφέρον και την προοπτική της πόλης".

Για το γεγονός ότι τα έργα γίνονται μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και όχι το χειμώνα, εξήγησε από τη μεριά του πως αφενός αυτό οφείλεται στο ότι η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το ΕΣΠΑ και αφετέρου πως το χειμώνα οι εργασίες θα ήταν αδύνατο να γίνουν λόγω των βροχών.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος αποτελεί μέρος ενός μεγάλου πεζόδρομου 5 χλμ. περίπου από το Κάστρο, μέχρι το τέρμα της οδού Ναυαρίνου και υπογράμμισε πως: "Η οδός Φαρών θα είναι ένας δρόμος επαγγελματιών, αναψυχής, που θα υποστηρίζει ουσιαστικά την οδό Ναυαρίνου. Η Φαρών θα γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη".

 

Υποβιβάζεται το οδόστρωμα

Το σήμερα υφιστάμενο οδόστρωμα στη Φαρών θα αποξεστεί και θα υποβιβαστεί, ώστε η νέα άσφαλτος να είναι χαμηλότερα σε σχέση με το νέο πεζοδρόμιο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Δημόπουλος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας σε επισημάνσεις σχετικά με το γεγονός ότι το αναπλασμένο δυτικό πεζοδρόμιο είναι χαμηλότερα από τον δρόμο.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι για τον Αύγουστο θα υπάρξει διακοπή των εργασιών, σε εφαρμογή του σχετικού όρου που υπάρχει στη σύμβαση μεταξύ του εργολάβου και του δήμου.

Εξ άλλου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος εγκρίθηκε η οριοθέτηση των κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων στο δυτικό πεζοδρόμιο της Φαρών.

Με μέσο όρο 5 μέτρα πλάτος στο δυτικό πεζοδρόμιο της Φαρών -από τη Ναυαρίνου ώς την Αριστοτέλους- η οριοθέτηση των χώρων με τα τραπεζοκαθίσματα θα έχει μέγιστο πλάτος έως 1,80 μέτρα από την οικοδομική γραμμή (υφιστάμενα κτήρια), υπό την προϋπόθεση ότι η απόσταση μέχρι τη ζώνη όδευσης τυφλών θα είναι τουλάχιστον μισό μέτρο.

Ας σημειωθεί ότι η ζώνη όδευσης τυφλών θα έχει πλάτος 40 εκατοστά και θα κατασκευαστεί τουλάχιστον 2,50 μέτρα από την υφισταμένη οικοδομική γραμμή.

Ο υπόλοιπος χώρος του πεζοδρομίου, πλάτους 1,50 μέτρου, μέχρι το όριο φύτευσης των δέντρων, θα παραμείνει ελεύθερος για τη διέλευση των πεζών.

Οσον αφορά στη ζώνη ανάπτυξης εμπορευμάτων, αυτή θα εκτείνεται μέχρι και 1 μέτρο από την οικοδομική γραμμή στα υφιστάμενα κτήρια.

 

[Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια - Βασίλης Μπακόπουλος]

Σχόλια  

0 # tsakistielia 24-07-2013 11:55
''Τόνισε δε, πως θα γίνουν άμεσα εργασίες υποβάθμισης του οδοστρώματος κατά 20 περίπου εκατοστά, ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι πλημμύρας στο μέλλον.'' και ''σχετικά με το γεγονός ότι το αναπλασμένο δυτικό πεζοδρόμιο είναι χαμηλότερα από τον δρόμο.''- Δηλαδή,αντί να παραδεχθεί προχειρότητα στον σχεδιασμό και κακοτεχνία στην υλοποίηση,ο αντιδήμαρχος,το ρίχνει στην τύχη ''είναι χαμηλότερα από τον δρόμο'' και απτόητος προχωρεί σε δηλώσεις και επόμενους σχεδιασμούς.Να γίνει ΕΔΕ κύριε ! για να διαπιστωθεί η ευθύνη και να απονεμηθούν ποινές,ώστε να παύσετε να σχεδιάζετε ανεύθυνα και να υλοποιείτε έργα στου κασίδι το κεφάλι,διαχειρι ζόμενοι ξένο πορτοφόλι.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Γιάννης Σ. Γκλεγκλές 24-07-2013 16:00
Άλλο ένα σημείο αναφοράς!!! Χορτάσαμε από σημεία αναφοράς και μνημεία που δίνουν στη πόλη!! Όταν στο δημ. συμβούλιο ρωτούσαμε γιατί επιλέχθηκε το δυτικό πεζοδρόμιο και όχι το ανατολικό απάντηση δεν πήραμε... Προφανώς διότι υπάρχουν περισσότεροι εππαγελματίες επί του δυτικού πεζοδρομίου που θα τρέξουν να ανοίξουν καφέ-μπαρ και που φυσικά προσκυνούν τον !!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER