Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 08:07

Στον... αέρα βρίσκεται η "Βοήθεια στο Σπίτι"

Γράφτηκε από την

Μεγάλο θα είναι το πλήγμα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Μεσσήνης αν σταματήσει να λειτουργεί το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".

Πέρα από τους μοναχικούς γέροντες σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα, πρόβλημα θα προκληθεί και με τη διανομή των τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ομως οι περίπου 25 εργαζόμενοι στα τέσσερα προγράμματα του "Βοήθεια στο Σπίτι" στο Δήμο Μεσσήνης παραμένουν απλήρωτοι, καθώς η Πολιτεία για μια ακόμα φορά δεν έχει μεριμνήσει για την πληρωμή τους.

Η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ Ελένη Τσέλιου διαπιστώνει με λύπη της ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) το τοπίο παραμένει θολό, τόσο ως προς τη συνέχιση του "Βοήθεια στο Σπίτι" όσο και ως προς τις πληρωμές των χρεωστούμενων στους εργαζόμενους. Και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι η Βουλή έκλεισε για διακοπές, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ψήφιση των αναγκαίων διατάξεων.

"Ο Δήμος Μεσσήνης εννοείται ότι θέλει να συνεχιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και να παραμείνει σε λειτουργία το πρόγραμμα, και πρέπει να τονίσουμε ότι παρά τις οικονομικές εκκρεμότητες οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ωφελούμενους", αναφέρει η κ. Τσέλιου. Προσθέτει δε ότι "δεν έχει διαφανεί ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο διατήρησης του προγράμματος, και ευελπιστούμε ότι από Σεπτέμβρη θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα". Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζει ότι ανάλογα με το σχέδιο της Πολιτείας -"αναλόγως το τι βιώσιμο σχέδιο θα προταθεί", όπως λέει η ίδια- ο Δήμος Μεσσήνης θα φροντίσει να διατηρήσει το πρόγραμμα σε λειτουργία.

"Ως δήμος έχουμε 4 τέτοιες δομές: της Αίπειας, της Μεσσήνης, του Τρικόρφου και της Βουφράδας, στις οποίες εργάζονται συνολικά περίπου 20 με 25 άτομα. Οσον αφορά τους δικαιούχους ο αριθμός τους ποικίλλει ανά Δημοτική Ενότητα και αλλού είναι 50, αλλού 70", λέει. Προσθέτει δε ότι "το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ωφελούμενοι και στα απομακρυσμένα χωριά, που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες αυτές και η λειτουργία του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" δίνει πνοή αισιοδοξίας και ελπίδα σε ανήμπορους και ηλικιωμένους".

Γι' αυτό άλλωστε η Ελένη Τσέλιου τονίζει την σκοπιμότητα για τη διατήρηση του προγράμματος και λέει πως ο δήμος θα διεκδικήσει να συνεχίσει τη λειτουργία του, όπως κι αν διαμορφωθεί το σχέδιο συνέχισής του. "Το θέμα της κοινοπραξίας που συζητούσαν μέχρι τώρα δεν είναι ξεκάθαρο, όπως και αν τελικά θα λειτουργήσει μέσω ενός άλλου φορέα. Οπως και να έχει θα συμμετέχει και ο δήμος μας για να διατηρήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ωφελούμενους", ξεκαθαρίζει. Και τονίζει πως "θα διεκδικήσουμε τη συνέχισή του με τους ίδιους εργαζόμενους οι οποίοι αν και για μεγάλο διάστημα δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί τους συνεχίζουν να προσφέρουν".

Η Ελένη Τσέλιου λέει ακόμη πως οι κοινωνικές δομές του δήμου, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η "Βοήθεια στο Σπίτι", συνεργάζονται και οι εργαζόμενοι βοηθούν στη διανομή των τροφίμων στους δικαιούχους. "Ενας που ζει σε απομακρυσμένο χωριό δεν μπαίνει στη διαδικασία να μεταβεί στο χώρο του παντοπωλείου γιατί οι εργαζόμενες στη "Βοήθεια στο Σπίτι" τού πηγαίνουν τα τρόφιμα. Υπάρχει μια αλυσίδα ως προς τη λειτουργία τους και αν σταματήσει να λειτουργεί το πρόγραμμα θα προκληθούν αλυσιδωτά προβλήματα", καταλήγει η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ.

 

Ν.Κ.