Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2013 15:08

Προχωρά η μηχανογράφηση των οικονομικών υπηρεσιών στο Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Προχωρά η μηχανογράφηση  των οικονομικών υπηρεσιών στο Δήμο Μεσσήνης

Ο Δήμος Μεσσήνης θα στείλει τον προϋπολογισμό του στο Παρατηρητήριο, λέει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Μπρατσιάκος - ο οποίος τονίζει ότι εφόσον οι δήμοι θέλουν χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να δέχονται και τους ελέγχους. 

 

Λέει πάντως πως καμία αύξηση δεν πρόκειται να γίνει στα δημοτικά τέλη για να εξευρεθούν επιπλέον πόροι. 

«Υπάρχει νομοθεσία, και για μένα οι δήμαρχοι που δεν στέλνουν στοιχεία είναι απαράδεκτοι», αναφέρει ο κ. Μπρατσιάκος σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις για την αποστολή των προϋπολογισμών στο Παρατηρητήριο. Ωστόσο διαφωνεί με την άποψη ότι οι δήμοι θα πρέπει να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη αν θέλουν να αυξήσουν τα έσοδά τους. «Δεν υπάρχει η διάθεση από τη δημοτική αρχή για την αύξηση των δημοτικών τελών, ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον προϋπολογισμό», επισημαίνει. Και προσθέτει πως καμία αύξηση δεν δικαιολογείται, αντίθετα οι δήμοι οφείλουν να προχωρούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους, να εφαρμόζουν τους νόμους για όσους χρωστάνε, καθώς και «να κάνουν μια συντηρητική πολιτική ως προς τα έξοδα, στα πλαίσια που τους επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Οσον αφορά τη ροή εσόδων στο ταμείο του Δήμου Μεσσήνης, ο αντιδήμαρχος λέει ότι «τώρα τελευταία οι πληρωμές νερού εισπράττονται με τριπλάσιο ρυθμό». Και πιστεύει ότι τα χρήματα από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς νερού θα μπουν σύντομα στο ταμείο του δήμου, ειδικά μετά την ολοκλήρωση του κεντρικού συστήματος μηχανογράφησης. «Η μηχανογράφηση είναι σε καλό δρόμο  και μόλις ολοκληρωθεί θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρίσκουμε το ΑΦΜ όσων οφείλουν και να έχουμε εκτός από τη συνολική και την επιμέρους εικόνα των χρωστούμενων για κάθε οφειλέτη», αναφέρει. 

Ο Γιάννης Μπρατσιάκος προσθέτει μάλιστα ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι ο μοναδικός δήμος που μέσω του προγράμματος "Πράξις" διαμορφώνει ένα τέτοιο σύστημα μηχανογράφησης. Λέει ακόμη πως ο μεγαλύτερος όγκος για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων έχει ολοκληρωθεί μετά από τρεις μήνες συλλογής στοιχείων και σύντομα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. «Σχεδόν τελειώνει η συλλογή τους, οπότε μετά θα είμαστε έτοιμοι για να γίνει η αντιπαράθεση στοιχείων και η μη συνεπής να δεχτούν ότι προβλέπουν οι νόμοι και οι αποφάσεις», σημειώνει. 

Οσο για τα μαγαζιά που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης λέει ότι «γίνονται έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία σε όσους δεν έχουν προσέλθει για να πληρώσουν. Επίσης ελέγχονται παραλίες και καταστήματα σε όλη την επικράτεια του δήμου και απομένει ένα μικρό μέρος για να ελεγχθεί», συμπληρώνει. Και απευθύνει προειδοποίηση προς τους μη συνεπείς, πως «καμία ειδοποίηση δεν πρόκειται να σταλεί. Εχουμε πολλές φορές στείλει ειδοποιητήρια και θα έπρεπε να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους από τον περασμένο Απρίλιο». Καλεί λοιπόν για τελευταία φορά όσους δεν έχουν πληρώσει, να το κάνουν πριν βεβαιωθούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος - γιατί αλλιώς εκτός από το κεφάλαιο που χρωστούν θα πρέπει να καταβάλλουν και πρόστιμο 200%. 

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER