Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 13:05

Διστακτικοί υποψήφιοι για το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Διστακτικοί υποψήφιοι για το Δήμο Καλαμάτας

 

Ο πολιτικός χρόνος των δημοτικών εκλογών αρχίζει να τρέχει το επόμενο διάστημα, καθώς το παραδοσιακό καλοκαίρι των διακοπών αφήνει τη θέση του στην καυτή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που φαίνεται να διαμορφώνεται από τον επόμενο μήνα. Η διστακτικότητα των παραγόντων που κινούνται στο χώρο της αυτοδιοίκησης είναι εμφανής, και όπως όλα δείχνουν, το τοπίο των εκλογών θα είναι ριζικά διαφορετικό.

 

Η ρευστότητα των εξελίξεων αποτυπώθηκε προσφάτως στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ελευθερία" ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Ο οποίος εμφανίστηκε εξαιρετικά διστακτικός ως προς μια νέα υποψηφιότητα, μεταθέτοντας την προσωπική του απόφαση για τις αρχές του νέου χρόνου, όταν εκτιμά ότι θα έχει διαμορφωθεί μια καινούργια κατάσταση. Αναλυτικότερα ο κ. Νίκας απαντώντας στο ερώτημα αν σκέπτεται να είναι πάλι υποψήφιος δήλωσε:

«Ευθέως και εντίμως μιλώντας, εκτιμώ ότι μέσα στους προσεχείς 10-11 μήνες θα συμβούν στην πατρίδα μας πολλά γεγονότα. Ζούμε σε μια εποχή περίεργη, δύσκολη - εγώ τη θεωρώ και ιστορική. Ειλικρινά, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τις προσεχείς ημέρες ή τους προσεχείς μήνες. Οι παράμετροι είναι πάρα πολλές ώστε να αποφασίσει ένας άνθρωπος -με την εμπειρία που θεωρώ ότι έχω- για ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Βλέπω, ωστόσο, ότι μέσα στους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αλλαγές, πολύ μεγάλες ανακατατάξεις. Θα μεταβληθούν πάρα πολλά πράγματα. Κάποιοι θα είναι αναγκαίοι, κάποιους θα τους ξεπεράσουν τα γεγονότα και οι νέες καταστάσεις που έρχονται. Νομίζω, ωστόσο, ότι στην ανατολή του νέου χρόνου θα υπάρξουν κάποια δεδομένα ώστε να υπάρξουν και οι αποφάσεις οι κατάλληλες. Θα ήταν επιπόλαιο για κάποιον να πει οτιδήποτε τώρα».

Στη δήλωση αυτή του δημάρχου Καλαμάτας αποτυπώνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις και η αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Εκ των πραγμάτων στο χώρο από τον οποίο αντλεί δυνάμεις ο κ. Νίκας, η πολυδιάσπαση στην επόμενη αναμέτρηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο Νίκος Φωτέας επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοπορία" ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον σημερινό δήμαρχο και ότι θα είναι παρών και πάλι στην επόμενη αναμέτρηση με δικό του συνδυασμό. Ο ίδιος προσχώρησε στη "Νέα ΜΕΡΑ" όπου και ορίστηκε μάλιστα επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης. Οι σχέσεις της δημοτικής παράταξης του κ. Νίκα με τη Χρυσή Αυγή, μετά τις προειδοποιητικές βολές, διαρρήχθηκαν πλήρως μετά την απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα να ακυρωθεί ουσιαστικά το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής. Μια απόφαση που ήρθε ως απότοκος σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο Καλαμάτας και για την οποία το κόμμα του Μιχαλιολάκου προειδοποιεί ότι θα "τιμωρήσει" τον κ. Νίκα στις δημοτικές εκλογές. Ξεκαθαρίζοντας ότι θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο, για το πρόσωπο του οποίου κυκλοφορούν διάφορα σενάρια χωρίς να επιβεβαιώνονται. Οπως αυτό που θέλει επικεφαλής τον σημερινό και επί σειρά ετών δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Μπάκα.

Ενας ακόμη πολιτικός "πονοκέφαλος" για τον κ. Νίκα είναι η υποψηφιότητα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Μαργέλη, ο οποίος δήλωσε ότι κατεβαίνει υποψήφιος επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου. Η επαγγελματική και πολιτική προέλευση του κ. Μαργέλη, καθώς και η παρουσία του στα κοινωνικά ζητήματα, απειλούν με σοβαρή διαρροή τη δεξαμενή ψήφων του σημερινού δημάρχου.

Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι δεν θα υπάρξει κάποια κεντρική πολιτική συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ σε επέκταση της κυβερνητικής συνεργασίας για υποστήριξη κοινών συνδυασμών σε κρίσιμους δήμους. Σενάριο που "παίζει" εδώ και πολύ καιρό δημιουργώντας τοπικές αναταράξεις - αλλά κάθε πρόβλεψη αυτή την περίοδο είναι παρακινδυνευμένη. Ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Μπρεδήμας έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και στο χώρο αυτό παίζονται πολλά παιχνίδια. Η πρόθεση της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου να είναι υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας επισημοποιήθηκε από την ίδια σε πρόσφατη συνέντευξη, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να επιβληθεί ως λύση στο ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση ακούγεται ότι δεν θα αντιδρούσε ο κ. Μπρεδήμας. Ετσι κι αλλιώς το κόμμα του κ. Βενιζέλου βρίσκεται σε δεινή θέση κινδυνεύοντας να συρρικνωθεί ως πολύ μικρή δύναμη στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει στην προηγούμενη αναμέτρηση τον επικεφαλής του "Δικτύου" Σταμάτη Μπεχράκη ο οποίος δήλωσε στην συνέντευξή του στην "Ελευθερία": "Από όποια θέση και αν κριθεί από τους συνεργάτες μου ότι πρέπει να υπηρετήσω το δήμο, θα το κάνω". Και πρόσθεσε ότι "η συλλογική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων στην Περιφέρεια βοηθάει στην ανάπτυξη προγραμματικού λόγου του αυτοδιοικητικού κινήματος της περιοχής μας, βοηθάει στον περιορισμό προσωποκεντρικών κοντοπρόθεσμων λογικών". Στην ίδια συνέντευξη έκανε γνωστό ότι το "Δίκτυο" θα ξεκινήσει ανοιχτές συνελεύσεις από τον επόμενο μήνα για την επιλογή υποψηφίων στους διάφορους χώρους.

Αόριστη αλλά υπέρ συνεργασιών στους δήμους ήταν η επίσημη τοποθέτηση του στελέχους της ΔΗΜΑΡ Θόδωρου Μαργαρίτη σε συνέντευξη που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Καλαμάτα. Μένει να αποσαφηνίσει όμως η τοπική οργάνωση το θέμα των προσώπων και των χώρων με τους οποίους έχει πρόθεση να συνεργαστεί, αλλά και των προϋποθέσεων προκειμένου να γίνει αυτό.

 

Ο κύκλος των βέβαιων υποψηφιοτήτων κλείνει με το ΚΚΕ, ο επικεφαλής του οποίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, Νίκος Διασάκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ελευθερία" δήλωσε ότι για το κόμμα δεν έχει σημασία ποιος θα είναι επικεφαλής - αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην αυτοδιοίκηση.


NEWSLETTER