Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013 11:21

Αλλα 100.000 ευρώ από το Δήμο Καλαμάτας για τη μεταφορά σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον

Αλλα 100.000 ευρώ θα διατεθούν το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου για τη μεταφορά των σκουπιδιών από το Δήμο Καλαμάτας: Αυτό αποφασίστηκε χθες το πρωί σε κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αντιδημάρχων και συμβούλων της πλειοψηφίας με συναδέλφους τους των μειοψηφιών.

Κατά την αντιπαράθεση έγιναν αναφορές στον εργολάβο με τον οποίο συνεργάζεται ο δήμος, στη ΜΟΛΑΚ, αλλά και στους δημότες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη - για τους οποίους ειπώθηκε ότι «ευθύνονται για το μεγάλο κόστος της διαχείρισης».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η συμπληρωματική ανάθεση με άλλα 100.000 ευρώ στον εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα, προκειμένου να συνεχιστεί η μεταφορά των σκουπιδιών από την ερχόμενη Δευτέρα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο, μεσούσης της θερινής περιόδου. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα 100.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί και με απόφαση δημάρχου, δεν έφτασε, λόγω των αυξημένων ποσοτήτων σκουπιδιών που υπάρχουν αυτή την εποχή.
Τη νέα απευθείας ανάθεση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας και Δημήτρης Φαββατάς, καθώς και ο Τάσος Νιάρχος της "Λαϊκής Συσπείρωσης".
Ο αντιδήμαρχος - πρόεδρος της επιτροπής Παύλος Μπουζιάνης, αφού εκθείασε τις προσπάθειες του δημάρχου που απέφεραν επιχορήγηση 400.000 ευρώ, επέρριψε τις ευθύνες για το μεγάλο κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών του Δήμου σε δημότες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και εξαιτίας τους ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να τα θάψει, όπως και κάνουν οι πιο πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα.
Ο Θ. Μπρεδήμας επέκρινε τον πρόεδρο για τον προκλητικό τρόπο που απάντησε. Κατηγόρησε το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή πως δεν έχει κάνει κάτι που να ωφελήσει την πόλη και ότι συνεχίζουν με τον άνθρωπο που έθαβε τα σκουπίδια στη Φολόη. Και μίλησε για ποινικές κυρώσεις και παρανομίες.
Ο Δ. Φαββατάς ανέφερε ότι ήταν σχεδιασμένο από την αρχή να φθάσουμε σ’ αυτό το σημείο κι επέκρινε το δήμαρχο που παρέλαβε τη ΜΟΛΑΚ και δεν τη λειτούργησε, που έκλεισε τη ΜΟΛΑΚ και που συνεργάζεται με ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Δημήτρης Μπούχαλης παρατήρησε ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος μόνο για την αποκομιδή κι επέκρινε δριμύτατα την Περιφέρεια που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και δεν έχει κάνει τίποτα.
Ο Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε ότι έστειλαν επιστολές σε 7 μεταφορείς σκουπιδιών και απάντησε μόνο ο κ. Καράμπελας. Και ανέφερε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει πως δεν υπάρχει λόγος ακύρωσης της σύμβασης, αν δεν υπάρχει χώρος διάθεσης των σκουπιδιών από τον περιφερειακό σχεδιασμό.
Ο Νίκος Μπασακίδης υποστήριξε ότι ούτε στο ελάχιστο η ΜΟΛΑΚ δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της πόλης, σύμφωνα και με επιστήμονες και ανέφερε πως η μονάδα είχε κλείσει από χρόνια και δεν ήταν στον περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ είπε ότι και ο Δήμος Θουρίας μετέφερε τα σκουπίδια (ήταν αντιδήμαρχος ο Δ. Φαββατάς).
Ο Τ. Νιάρχος σχολίασε αρνητικά τον "αγώνα" του δημάρχου, όταν  κάθε 15 ημέρες έχουμε ζήτημα με τα σκουπίδια, και πρότεινε να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα και να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές και οι υπηρεσίες για τα δημόσια αγαθά (νερό κ.λπ.).