Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013 12:25

Απάντηση Αλειφέρη σε Κουκούτση και δημοτική αρχή για την Πηγάδα

Γράφτηκε από την

 

Με ανοιχτές επιστολές της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας και πρώην δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη απαντά στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση και στη δημοτική αρχή Οιχαλίας.

Συγκεκριμένα η κ. Αλειφέρη κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι δεν μπορεί να διατηρήσει ευπρεπή το χώρο της Πηγάδας. Παράλληλα η κ. Αλειφέρη απαντά στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δ. Κουσκούτση λέγοντας ότι "δεν με αγγίζει η λογική πλειοδοσίας, σε δεξιοφροσύνη και πατριωτισμό". 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 

Αναλυτικά η απάντηση στον κ. Κουκούτση 

«Με δεδομένο ότι η τελευταία δημοσιευθείσα ανακοίνωσή σας κατά του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, απευθύνεται και σε έμενα, μιας και πράγματι δεν συναίνεσα "στην παραχώρηση" του χώρου του μνημείου της Πηγάδας προκειμένου να διενεργήσει εργασίες το κόμμα σας, οφείλω να σας απευθύνω τα εξής: 

Τυγχάνει να προέρχομαι από οικογένεια που έχει 7 θύματα στην Πηγάδα και αισθάνομαι πολύ έντονα την βαριά συναισθηματική και ιδεολογική ευθύνη να τους αναγνωρίζω, να προστατεύω τη μνήμη τους και να τους δικαιώνω. Και το πράττω τούτο διαχρονικά και εγώ και η οικογένειά μου, με παρρησία, πολιτική γενναιότητα και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα, όπως αξίζει στο μέγεθος και τον συμβολισμό της θυσίας τους. Και αυτό γιατί οι δικοί μου συγγενείς, όπως και πολύ άλλοι που εκτελέσθηκαν στην Πηγάδα, ήταν Ελληνες πατριώτες και πολλοί εξ αυτών πολέμησαν με την ένδοξη στολή του Ελληνα στρατιώτη πρώτα τους Ιταλούς φασίστες στα βουνά της Ηπείρου, μετά τους Γερμανούς ναζί στα οχυρά του Μεταξά, και στο βουνό με τον Ε.Σ. και τελικά σφαγιάσθηκαν οι ίδιοι και μέλη της οικογενείας τους στην Πηγάδα το Σεπτέμβριο του 1944, σε εφαρμογή του δόγματος του ΕΛΑΣ «Πας μη ων μεθ’ ημών καθ’ ημών εστί. Θάνατος» 

Δεν αποδέχομαι λοιπόν και δεν με αγγίζει η λογική πλειοδοσίας, σε δεξιοφροσύνη και πατριωτισμό.

Περαιτέρω προφανώς με έχετε συγχύσει με τον νυν "ευγενή", όπως αποκαλείτε δήμαρχο Οιχαλίας (που στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές απέσπασε στο δεύτερο γύρο συμπαγώς τις ψήφους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" του ΚΚΕ). Γιατί εγώ ουδέποτε μίλησα για "λήθη" στα γεγονότα της Πηγάδας, ούτε στο χώρο εκείνο, ούτε σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική μου τοποθέτηση. Πρεσβεύω τα ακριβώς αντίθετα και εργάζομαι γι’ αυτό. Γιατί πιστεύω ότι η μνήμη επί των συγκεκριμένων, πέρα από ιδεολογική και ιστορική μας υποχρέωση, έχει και διδακτικό χαρακτήρα για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά γεγονότα αντίστοιχα με αυτά της Πηγάδας. 

Επιτρέψτε μου όμως διατηρώντας την οικογενειακή και πολιτική μου παράδοση, στην οποία πολύ συνειδητά πιστεύω, να προέχει για εμένα η ανάγκη προστασίας της μνήμης των νεκρών και της ιστορικής αξίας του χώρου που πρέπει η αναγνώρισή του να είναι καθολική για όλη την ελληνική κοινωνία, εντός και εκτός πολιτικών κομμάτων. Γιατί πρωτίστως, επιθυμώ και τα παιδιά μου και τα παιδιά των παιδιών μου, να μπορούν να "αυτοπροσδιορίζονται" σ’ αυτό το χώρο γιατί η θυσία των προγόνων μας γι' αυτό ακριβώς έγινε, για να μπορούμε ελεύθεροι να διατηρούμε την ιδεολογία μας. 

Εκτός εάν εσείς υιοθετείτε και προσδιορίζεστε με τη λογική του "Πας μη ων μεθ’ ημών καθ’ ημών εστί".

Ασφαλώς και θα είμαστε στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 στο μνημόσυνο της Πηγάδας, όπως πάντα».  

 

ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ 

Η επιστολή της κ. Αλειφέρη για τη δημοτική αρχή Οιχαλίας: 

"Με αφορμή την τελευταία  επίσημη θέση της δημοτικής αρχής του Δήμου Οιχαλίας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Αυγούστου 2013, όπως εκφράσθηκε διά στόματος του αντιδημάρχου κ. Ντονά με την διά της διά σιωπής  αποδοχή από το δήμαρχο κ. Μπάμη, αξίζει να αναδειχθούν τα εξής:

Ο κ. δήμαρχος λοιπόν, με τη φωνή του alter ego του, αντιδημάρχου κ. Ντονά, έχοντας το μυαλό του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς ντροπή, παραδέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι ανίκανοι ως δημοτική αρχή, να επιμεληθούν και να συντηρήσουν (όπως οφείλουν εκ της δικαιοδοσίας τους) ένα χώρο δική τους ευθύνης, αυτόν του  ιερού μνημείου της Πηγάδας Μελιγαλά και προτείνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να «τον παραχωρήσουμε στη Χρυσή Αυγή» για ανάλογες εργασίες, κατόπιν ενός πράγματι «ενδιαφέροντος» αντιστοίχου αιτήματός της. Το ότι ή δημοτική αρχή Οιχαλίας έχει επιδείξει μηδενικό έργο στο δήμο και τον έχει απαξιώσει παντελώς με «τα καμώματα»  και τη νοσηρότητα που επικρατεί στους κόλπους της καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, είναι γνωστό σε όλους. Επίσης η εικόνα του χώρου της Πηγάδας μαρτυρεί ότι πράγματι είναι ανίκανοι να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να τον συντηρήσουν ως δημοτικό χώρο. Τώρα παραδέχονται και οι ίδιοι χωρίς καμία ευθιξία αυτή την ανικανότητά τους. Το επικινδυνότερο όλων όμως, είναι ότι η δημοτική αρχή αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το βάρος της ιστορίας που αντιπροσωπεύει ο μαρτυρικός αυτός χώρος, ή και αν το αντιλαμβάνεται δεν ωχριά να τον χρησιμοποιήσει με ανευθυνότητα  και καιροσκοπισμό για δικά της πολιτικά οφέλη(!!!), όπως αφελώς βεβαίως πιστεύει. 

Και έτσι μας προτείνει, την δική της ιστορική ευθύνη να την παραχωρήσει σε ένα πολιτικό κόμμα. 

Αποφασίζει με το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα πανελλήνιο  μνημείο με πολύ ιδιαίτερη σημειολογία, να το διαπραγματευθεί με τα πολιτικά κόμματα (όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ντονάς «ας έλθουν και τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο»)!!! Αρχίζει λοιπόν η πλειοδοσία, δηλώστε τα πολιτικά κόμματα συμμετοχή για να προσπορισθείτε αυτές τις «φωτεινές προσωπικότητες» που διαχειρίζονται το Δήμο Οιχαλίας!!! Αποφασίζει, ο προφανώς ανιστόρητος δήμαρχος και αντιδήμαρχός του, με περισσή επιπολαιότητα, μέσα σε λίγα λεπτά, να παράσχουν και «άλλοθι» στους θύτες και την επιχειρηματολογία τους «ότι τα θύματά τους στη Πηγάδα ήταν φιλοναζιστές και για αυτό αν και παραδοθέντες και αιχμάλωτοι τους εκτέλεσαν». Αποφασίζουν λοιπόν αδίστακτα, να ακροβατήσουν πολιτικά και χωρίς ίχνος σεβασμού να ακυρώσουν την προσπάθεια σχεδόν εβδομήντα ετών των συγγενών των θυμάτων να υπερασπιστούν την μνήμη των νεκρών τους, απέναντι στην επιχειρούμενη από την αριστερή προπαγάνδα κατασυκοφάντησή τους. 

Αξίζει να προσθέσω σε όλα τα ανωτέρω ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας της 30ής Ιουλίου 2013, όταν, ο εκ της πλειοψηφίας του κ. δημάρχου προερχόμενος κ. Κατσαμπάνης Γεώργιος πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα στήριξης της δικής μου ανακοίνωσης καταδίκης τους εμφυλιοπολεμικού συνθήματος «ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ» αλλά και του νεόκοπου «ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ», το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για να εκδώσει το ψήφισμα, επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο λόγω της πικρής ιστορίας της περιοχής και θα έπρεπε να υπάρχει ενιαία έκφραση του δήμου. Τώρα αν και έχουν περάσει δέκα πέντε ημέρες χωρίς να εκδώσουν ακόμη το ψήφισμα(!!!) έφεραν προ ημερήσιας διάταξης, ως κατεπείγον το θέμα της εν λόγω παραχώρησης, ακριβώς πριν την τέλεση του ετησίου μνημόσυνου της Πηγάδας (χωρίς να το έχει χαρακτηρίσει ως επείγον ούτε ο αιτών πολιτικός φορέας). 

Καταλαβαίνω ότι είναι πράγματι δύσκολο κύριε δήμαρχε να παραβρίσκεται σ’ αυτό το μνημόσυνο όποιος παραπαίει, πολιτικά- ιδεολογικά, σ’ αυτό το θέμα και  εξ αυτού του λόγου αναγκάζεται να κάνει σπασμωδικές κινήσεις.   

Αυτά για να αντιληφθούμε όλοι και την «πολιτική σοβαρότητα»!!! από την οποία διακατέχεται η δημοτική αρχή.

Δοξάστε και θαυμάστε λοιπόν τη δημοτική αρχή Οιχαλίας που όλα τα θυσιάζει, τον τόπο, τους πολίτες, τη συνείδηση και την ιστορία της περιοχής προκειμένου να  μπορέσει ο κ. Μπάμης να αποκτήσει εκ νέου τον τίτλο του δημάρχου για να συνεχίσει το ανύπαρκτο έργο του και την αποδόμηση του δήμου σε όλα τα επίπεδα.  

Σε ό,τι με αφορά η θέση μου και η στάση μου σ’ αυτό το θέμα, θα είναι πάντοτε συνεπής, σταθερή και ευσυνείδητη και καθορίζεται πρωτίστως από την ιδιότητα του συγγενούς θυμάτων της Πηγάδας. Το σεβασμό στη μνήμη τους, τον προσδιορίζω κυρίως στην αναγνώριση και τη δικαίωση που τους πρέπει και με καμία ενέργειά μου, είτε ως πολιτικός είτε ως πολίτης, δεν θα το απεμπολήσω αυτό, για οποιοδήποτε πολιτική ισορροπία ή ακροβασία.

 

Κατά τα λοιπά όποιος πολίτης, πολιτικό κόμμα ή άλλος φορέας πιστεύει πραγματικά στην ανάγκη διατήρησης και σεβασμού του μνημείου και επιθυμεί να συμβάλλει οικονομικά, μπορεί να το κάνει καταθέτοντας το σχετικό ποσό στο δήμο, ο οποίος είναι και υποχρεωμένος να πράξει ό,τι απαιτείται".