Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 12:36

Απάντηση Ελένης Αλειφέρη στο δημοσίευμα της 24-8-2013 του Φίλιππου Μπάμη

Γράφτηκε από την
Απάντηση Ελένης Αλειφέρη στο δημοσίευμα της 24-8-2013 του Φίλιππου Μπάμη

 

«Μα η συνείδηση και η ανατροφή μου, μου επιβάλλουν να μη σιωπήσω εις βάρος του τόπου».

 

Κύριε Δήμαρχε,

Πραγματικά το μόνο ερώτημα που απομένει μετά την απάντησή σας στο φύλλο της εφημερίδος "Ελευθερία" της 24-25 Αυγούστου 2013 είναι ποιο είναι το πιο απογοητευτικό για την περίπτωσή σας στη θέση του δημάρχου, ότι δεν κατανοείτε τις ευθύνες και τις παρενέργειες των πράξεων ή απραξίας σας (ανάλογα κατά περίπτωση) ή ότι δεν αντέχετε το βάρος τους και προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε; Είναι μάταιος ο κόπος να προσδοκούμε τη συνειδητοποίηση των ευθυνών σας. Σας απαντώ όμως σε κάθε πρόταση της επικοινωνιακής, χωρίς ουσία όπως πάντα, παρουσίας σας στην εφημερίδα. 

1. Είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι το πρόβλημα του δήμου μας δεν είναι ότι βρίσκομαι εγώ στην αντιπολίτευση, αλλά ότι είστε εσείς στη θέση του δημάρχου. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι με εσάς δήμαρχο, είναι εξαιρετικά βολικό να είναι κάποιος στην αντιπολίτευση. Ομως εγώ ποτέ δεν επενδύω στο «πολιτικά βολικό», αλλά επιτρέψτε μου να αναζητώ πάντα το ωφέλιμο για τον τόπο μου. 

2. Για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς μου επαναλαμβάνω ότι το πρόβλημα της περιοχής δεν είμαι εγώ, αλλά εσείς.

3. Για τη στάση σας στο Δημοτικό Συμβούλιο στο θέμα της Πηγάδας φυσικά δεν απαντάτε, απλά με κατηγορείτε για δήθεν κηρύγματα μίσους. Σας ενημερώνω ότι εγώ για ένδεκα χρόνια που είχα την ευθύνη του Δήμου Μελιγαλά, στο συγκεκριμένο θέμα με την προσωπική μου παρουσία τήρησα πάντα το σωστό μέτρο, όπως αρμόζει στα γεγονότα στην ιστορία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή που έχει αποφασίσει η περιοχή. Εσείς μέσα σε δύο χρόνια καταφέρατε, «παραπαίοντας» από την μια άκρη στην άλλη για τα προσωπικά σας πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, εντελώς ασυνείδητα, να «ανατρέψετε» ότι είχε «δομήσει» η περιοχή.

4. Για τα θέματα του Δημοτικού Σταδίου σάς ενημερώνω ότι από την παραχώρησή του στο δήμο δαπανήσαμε από δικούς μας πόρους πάνω από 60.000,00 ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση και εξοπλισμό των αποδυτηρίων. Οσο για το θέμα του χλοοτάπητα στον αγωνιστικό χώρο, σας είναι γνωστό ότι το έργο είχε δημοπρατηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χωρίς τελικά να το υλοποιήσει. Χαιρόμαστε για την πρόοδο του έργου επί των ημερών σας. Υποχρέωσή σας είναι να κάνετε και εσείς κάτι. Κάθε δήμαρχος δεν πρέπει μόνο να αναλώνεται σε επικοινωνιακή πολιτική, φωτογραφίες και δεξιώσεις, αλλά και να κάνει έργα στον τόπο.

5. Για το θέμα της πατρικής οικίας της Μαρίας Κάλλας στο Νιχώρι, η μόνη ενασχόλησή σας επί δύο χρόνια ήταν να κατηγορείτε στις συνεντεύξεις σας ως «ακριβή» την αγορά του από εμάς, και όχι να προωθείτε την αξιοποίησή της. Πάντως εμείς για την αγορά είχαμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, κάντε και εσείς κάτι, αν... προλαβαίνετε βέβαια τώρα.

6. Για τα επτά έργα που αναφέρετε ότι είναι σε φάση υλοποίησης, ευτυχώς που κάποιοι άλλοι είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν (προηγούμενες δημοτικές αρχές) ή ασχολούνται τώρα, όπως ο πρόεδρος του Κούβελα, για να περισωθούν τα ελάχιστα που ασθμαίνοντας επιχειρείτε.

7. Πλατεία στη Σκάλα δεν κατασκευάσατε, απλώς έναν τοίχο αντιστήριξης περίπου 12.000,00 ευρώ, και ποτέ δεν θα ενοχλούμουν με την κατασκευή της πλατείας. Το έργο της εν λόγω πλατείας προϋπολογισμού 250.000,00 € που εμείς επιδιώκαμε, σας ενημερώνω ότι είχε ενταχθεί και χρηματοδοτείτο από το πρόγραμμα "Θησέας" και είχε λάβει και άδεια δημοπράτησης. Παρά την αναστολή του προγράμματος, εμείς θα το υλοποιούσαμε. Εσείς, παρότι μπορούσε άνετα να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για αναπλάσεις και επανειλημμένως σας το έχουμε πει, δεν το πράξατε.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για πολλά άλλα έργα του δήμου.

8. Για την αποχέτευση των Τσουκαλεΐκων καταφέρατε να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ, το οποίο εμείς είχαμε καταθέσει, για συνήθεις σε τέτοια έργα συμπληρώσεις του φακέλου που εκκρεμούσαν, οι οποίες σας ζητήθηκαν από το πρόγραμμα, και δεν το πράξατε αν και σας είχα ενημερώσει προσωπικά.

9. Η πλατεία του Αϊ-Γιάννη στο Μελιγαλά και η ανάπλαση στο Νιχώρι ήταν για εμάς έργα ρουτίνας και όχι προεκλογικό πυροτέχνημα, γιατί εμείς είχαμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και να έχουμε υλοποιήσει έργα προϋπολογισμού άνω των 7.500.000,00 € (βιολογικό καθαρισμό, αποχέτευση, υδρεύσεις, παιδικό σταθμό κ.λπ.) πέρα από εθνικούς πόρους.

Το μόνο προεκλογικό πυροτέχνημα που βλέπω είναι η εξαγγελία σας για κολυμβητήριο, γιατί και αν ακόμη υλοποιηθεί η κατασκευή του με το καθεστώς της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν έχετε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του, αλλά θα πρέπει ο δήμος ή οι ίδιοι οι δημότες - χρήστες να αποπληρώσουν εξ ιδίων το κόστος κατασκευής και συντήρησης του μέσα σε 25 χρόνια. Για να μην μιλήσουμε για το κόστος λειτουργίας του, που είτε το έργο είναι χρηματοδοτούμενο είτε όχι βαρύνει το δήμο και μετά βεβαιότητος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. 

Τέλος, για τα περί «ευγενείας και ανατροφής», κ. Δήμαρχε, σας λέγω τούτα:

Τα όρια της ευπρέπειας στην πολιτική κριτική δεν τα ξεπέρασα ποτέ και δεν θα τα υπερβώ, όποια και αν είναι η δική σας εκφορά δημοσίου ή ιδιωτικού λόγου προς το πρόσωπό μου, που μου είναι πολύ καλά γνωστή και καταγεγραμμένη πλέον.

Η ανατροφή μου μού επιβάλλει να τοποθετώ στη συνείδησή μου πρώτα το συμφέρον του τόπου και όχι όποια άλλη πολιτική σκοπιμότητα. Δεν θεωρώ «ευγένεια» να σιωπώ στα σοβαρά θέματα του δήμου.

Αλλά επειδή η ανατροφή μας άπτεται και άλλων προσώπων και δη των γονέων μας, φρόνιμο είναι κ. Δήμαρχε η δημόσια αναφορά σας να σταματήσει εδώ.

Οσο για την δική σας «ευγένεια», διαπιστώνω ότι δεν έχει γίνει ιδιαιτέρως κατανοητή, όχι τόσο από εμένα, αλλά πρωτίστως από τους άμεσους συνεργάτες σας στο δήμο, που σας την «ανταποδίδουν» από καιρού εις καιρόν δημόσια.

Πάντως αν με καλέσατε να συμμετέχω στο «Σωματείο Φίλων Μαρία Κάλλας», προσδοκώντας εν όψει εκλογών ως πολιτικό «αντάλλαγμα» την αδιαφορία μου στα όσα σοβαρά πράττετε ή δεν πράττετε στο Δήμο, κάνατε λάθος εκτίμηση και σχεδιασμό. Η λογική του «ανταλλάγματος», όποιο και αν είναι αυτό, δεν περιλαμβάνεται στην πρακτική μου - και πάντως δεν είναι καθόλου δική μου συνήθεια.

 

Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση

Δημοτική Σύμβουλος Οιχαλίας

 

τ. Δήμαρχος Μελιγαλά


NEWSLETTER