Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 10:24

Η ΜΟΛΑΚ λύση για τη λυματολάσπη

Γράφτηκε από τον

Με τη διαχείρισή της από τη ΜΟΛΑΚ και με την ηλιακή ξήρανση θα λυθεί το πρόβλημα της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού, δήλωσε στην "Ε" ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας.

Είπε ότι «η ΜΟΛΑΚ θα εκχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ. Η ΔΕΥΑΚ θα τη δουλέψει, δεν πάει σε ιδιώτη» και υπενθύμισε πως «το έργο της διαχείρισης της λυματολάσπης του βιολογικού είναι προενταγμένο στο ΕΠΠΕΡΑΑ».
Για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας που ξεσήκωσε τον κόσμο στον Μπουρνιά, τα Ακοβίτικα και το Ασπρόχωμα, ο δήμαρχος είπε ότι έδωσε εντολή να σταματήσει το ανακάτεμα της λυματολάσπης στις παλιές λακκούβες, όσο ο καιρός είναι ζεστός. Εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι η παλιά λάσπη, «που θέλουμε να την πάρουμε από τις λακκούβες, να την επεξεργαστούμε και να την αδρανοποιήσουμε με ασβέστη, για να μη μυρίζει». Διευκρίνισε πως «η καινούργια λυματολάσπη αδρανοποιείται με ασβέστη, για την παλιά, από τη δεκαετία του 1980, είναι το πρόβλημα».
Ο κ. Νίκας ενημέρωσε πως «η επεξεργασία της λυματολάσπης θα γίνεται είτε με ηλιακή ξήρανση για την καινούργια, είτε με διαχείριση από τη ΜΟΛΑΚ με τροποποίηση του βιοαντιδραστήρα, κυρίως για την παλιά».