Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 10:12

Ξεσπάθωσε κατά της τρόικας ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Ηλιόπουλος

Γράφτηκε από τον
Ξεσπάθωσε κατά της τρόικας  ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Ηλιόπουλος

Κατά της κυβερνητικής πολιτικής έβαλλε εμμέσως πλην σαφώς, χθες, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος, ασκώντας έντονες επικρίσεις για την εμπλοκή της τρόικας και των μνημονίων στα δημοτικά πράγματα και την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 θα περάσει στην ιστορία, γιατί δε συντάσσεται από το δήμο, αλλά από την τρόικα και τα μνημόνια», τόνισε κ. Ηλιόπουλος, κατά τη χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή.
Αντιδρώντας στις περικοπές που έχουν γίνει στην αυτοδιοίκηση και οι οποίες αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι «καταργούνται οι δήμοι και οι δημοτικοί προϋπολογισμοί» και παρατήρησε πως «η τρόικα και τα μνημόνια έφεραν τον έλεγχο σε πρώτο βαθμό». Ευχήθηκε ο προϋπολογισμός να επιστραφεί μετά τον έλεγχο από τα αρμόδια κρατικά όργανα, με τις μικρότερες δυνατές παρατηρήσεις και να μην υπάρξουν άλλες περικοπές.
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ηλιόπουλου προκάλεσε τα σχόλια και τις επικρίσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα, που ανέφερε ότι ο αντιδήμαρχος (που πρόσκειται στη Ν.Δ.)  είναι αντιμνημονιακός και αντι - Σαμαρικός και τον προέτρεψε να πάει με τον Μπεχράκη, τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Ηλιόπουλος επέμεινε ότι «με τα μνημόνια καταργήθηκε ο δήμος, η αυτοδιοίκηση» και παρατήρησε πως «έχουμε ασκήσει κριτική κι επικρίσεις στον "Καλλικράτη" σας».
Ο κ. Μπρεδήμας, με την ευκαιρία, επιτέθηκε στο δήμαρχο, υποστηρίζοντας ότι «τη μία εμφανίζεται μνημονιακός και την άλλη αντιμνημονιακός, το παίζει ανάλογα με το πώς τον συμφέρει». Από την αναφορά αυτή προκλήθηκαν αντιδράσεις και ο πρόεδρος της "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι «ο δήμαρχος από την αρχή ήταν αντιμνημονιακός».
Κατά τα άλλα, όσον αφορά τη συζήτηση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού ξεκαθαρίστηκε ότι θα είναι μειωμένος σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό -θα είναι 67.919.220,89 ευρώ-, καθώς ποσό 1,5 εκ. περίπου που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταφέρεται για φέτος. Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής - αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός με πραγματικές εγγραφές, με πολύ καλή διαχείριση και αγώνα για να εισπραχθούν τα έσοδα. Ο κ. Μπρεδήμας και ο σύμβουλος της παράταξής του Δημήτρης Φαββατάς τον καταψήφισαν, εκφράζοντας επιφυλάξεις και διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν υπήρχε εισηγητικό κείμενο. Για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που ζήτησαν ενημέρωση, διαπιστώθηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει λιγότερα χρήματα, περίπου 850.000 ευρώ σε σχέση με το 2013, 6.249.000 περίπου ευρώ από 7,1 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι.


NEWSLETTER