Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 11:14

Μετεγκατάσταση τσιγγάνων από το Πολυκλαδικό στην Μπιρμπίτα

Γράφτηκε από τον
Μετεγκατάσταση τσιγγάνων από το Πολυκλαδικό στην Μπιρμπίτα

Να κατεδαφιστεί ο καταυλισμός των τσιγγάνων πίσω από το Πολυκλαδικό και οι κάτοικοί του να μετεγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα, αποφάσισε προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας.

Χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία πλειοψηφία της απόφασης κι ενημέρωσε ότι αμέσως θα φύγει ο φάκελος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία, με τον οποίο ζητείται η κατεδάφιση των 65 αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Επέμεινε ότι η Μπιρμπίτα είναι μοναδικός χώρος που οι τσιγγάνοι έχουν στην ιδιοκτησία τους, που έχει όλες τις αδειοδοτήσεις. Ενημέρωσε ότι η κατασκευή της Μπιρμπίτας κόστισε 3 εκ. ευρώ συνολικά (αγορά οικοπέδων και κατασκευές), γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθεί και σημείωσε πως κάποιος πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτή την ιστορία.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο Παναγιώτης Κρόμπας, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αγίας Τριάδας, μίλησε για προκλήσεις, συρράξεις και βιαιοπραγίες από την πλευρά των τσιγγάνων, καθώς και για κρούσματα ηπατίτιδας Α στο 16ο Δημοτικό Σχολείο. Παρατήρησε πως «η ανοχή των κατοίκων τελείωσε, δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά κρίνουμε αναγκαία την απομάκρυνσή τους». Κατηγόρησε αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς που δεν ενδιαφέρονται για την καταπάτηση της νομιμότητας και κάλεσε τους "ευαίσθητους" να πάρουν τους τσιγγάνους στις περιουσίες τους ή απέναντι από τα σπίτια τους».
Ο κ. Νίκας είπε ότι «ο καταυλισμός πρέπει να διαλυθεί. Αν δε γίνεται με πειθώ, να γίνει με βίαια μέσα, να γκρεμιστεί. Να πάνε στην Μπιρμπίτα». Αιτιολόγησε πως «είναι αδειοδοτημένος χώρος, κατασκήνωση τσιγγάνων» κι εξέφρασε την απορία του, γιατί δεν τους στέλνουν εκεί η Αστυνομία και ο εισαγγελέας. Ανέφερε πως «χρειάστηκαν 3 χρόνια για τη διοικητική αποβολή των τσιγγάνων στα Παλιάμπελα» και ότι «αναζητούμε ποιοι έχουν πάρει δάνεια, για να μην πάνε στην Μπιρμπίτα, αλλά στα οικόπεδά τους». Είπε ότι είναι 65 αυθαίρετα παραπήγματα και θα τα γκρεμίσει ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει την αρμοδιότητα.
Για την υπόθεση της Μπιρμπίτας εξήγησε ότι «δεν υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση κατά την έναρξη λειτουργίας της από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, γιατί υπήρξε άναρχη είσοδος, δεν τηρήθηκε τίποτα απ’ αυτά που είχαμε συμφωνήσει». Ανέφερε ότι «αν υπάρχει εμπόδιο, υπάρχει λύση. Η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να την αφαιρέσει από την Περιφέρεια και να τη δώσει στο δήμο». Πληροφόρησε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον αρμόδιο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Συρίγο και μεταξύ άλλων θα ζητήσει να φτιαχθεί το ιατρείο στην Μπιρμπίτα. Είπε για το πρόγραμμα στήριξης των τσιγγάνων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθήνας και διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα μεταφέρει τα τσιγγανόπαιδα στο σχολείο και θα τους δίνει δεκατιανό. Παρατήρησε ότι η προσπάθεια θα γίνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση κι ενημέρωσε πως ο δήμος θα ελέγχει έναν προς έναν τους τσιγγάνους για τα προνοιακά επιδόματα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας δήλωσε υπέρ της νομιμότητας και της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα. Κατηγόρησε το δήμαρχο ότι ευθύνεται ο ίδιος και η παράταξή του για τα προβλήματα με τους τσιγγάνους, «είχατε αγρεύσει τις ψήφους τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που πέταξε τα εκατομμύρια για την Μπιρμπίτα στη θάλασσα.
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Διασάκος ανέφερε ότι είναι ακατάλληλη περιοχή η Μπιρμπίτα, επέκρινε υποψήφιους αιρετούς που έκαναν ψηφοθηρία δίνοντας 50άρικα στους τσιγγάνους και δήλωσε πως «τους κρατούν εξαθλιωμένους για να τους εκμεταλλεύονται εκλογικά».
Ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σταμάτης Μπεχράκης επέκρινε το δήμαρχο ότι δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, αλλά να το μεταφέρει σε άλλες περιοχές. Ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους τσιγγάνους για να πάνε στην Μπιρμπίτα και σε κάποιους απ’ αυτούς βοήθεια για να μείνουν σε σπίτια.
Ο εκπρόσωπος της "Πρωτοπορίας" Στράτης Κελλαράκος παρατήρησε ότι το γκέτο και οι Μπιρμπίτες δε δίνουν λύση κι επεσήμανε πως ένα κοινωνικό πρόβλημα πήρε πολιτική διάσταση με ψηφοθηρία.


NEWSLETTER