Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 18:16

Νίκας: Η Μπιρμπίτα μοναδικός προορισμός για τους τσιγγάνους

Γράφτηκε από την

 

Την πάγια θέση ότι “η λύση είναι να διαλυθεί ο καταυλισμός στην Αγία Τριάδα και όσοι διαμένουν εκεί να μεταφερθούν στην Μπιρμπίτα, που έχει λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις ως χώρος κατασκήνωσης μη τουριστικού χαρακτήρα” επανέλαβε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που...

 

είχε, σήμερα Πέμπτη, στο Δημαρχείο, με το γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Αθιγγάνων Θανάση Κατσαρή και εκπροσώπους των τσιγγάνων από τον εν λόγω καταυλισμό.

Αυτό αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος είπε και πάλι ότι “ο χώρος 120 στρεμμάτων που έχει αγορασθεί για την προσωρινή στέγαση των τσιγγάνων αποτελεί δικό τους περιουσιακό στοιχείο, για το οποίο δαπανήθηκαν περί τα 3.000.000 ευρώ και δεν πρέπει να το χάσουν”.

Σύμφωνα δε με την ίδια ανακοίνωση, ο Π. Νίκας “δήλωσε έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο, ζήτησε τις προτάσεις των τσιγγάνων και τόνισε πως ο δήμος επιδιώκει τη στέγασή τους στην Μπιρμπίτα με τους καλύτερους όρους (ιατρείο, Εκκλησία, καφενείο κ.λπ.)”.

Παράλληλα, ωστόσο -συνεχίζει η ανακοίνωση-, ο δήμαρχος είπε ότι “ο δήμος επιδιώκει και την τήρηση της νομιμότητας, γι’ αυτό και έγινε θυροκόλληση πρωτοκόλλων αυθαιρέτων σε 64 παράνομα κτίσματα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, που έχουν ανεγερθεί από τσιγγάνους σε οικόπεδα τα οποία έχουν παρανόμως καταληφθεί”.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι ο Π. Νίκας “ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του δήμου υπέρ των τσιγγάνων, όπως η παροχή δεκατιανού στους μαθητές τσιγγάνους που φοιτούν στο σχολείο και έχουν ανάγκη, η έναρξη εφαρμογής προγράμματος εκπαίδευσης για τσιγγάνους με 30 δασκάλους από 1ης Οκτωβρίου στο Δήμο Καλαμάτας (το μοναδικό τέτοιο πρόγραμμα στην Πελοπόννησο), η πρόσληψη τσιγγάνων στο δήμο για εργασία ορισμένου χρόνου (8μηνα και 2μηνα), η απασχόλησή τους στο πλαίσιο κοινωφελούς εργασίας σε υπηρεσίες του δήμου ώστε να αποφύγουν τη φυλάκιση, η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας και Πρόνοιας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ιδιαίτερα προβλήματα αυτής της κοινωνικής ομάδας”.