Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 01:08

Δεν ανησυχεί ο Νίκας για τα 8 στρ. εκτός σχεδίου

Γράφτηκε από την
Δεν ανησυχεί ο Νίκας για τα 8 στρ. εκτός σχεδίου

“Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την οικοδόμηση οικοπέδων εκτός σχεδίου πάνω από 4 στρέμματα”. Αυτή είναι η ερμηνεία του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα μετά τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της πρότασης του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έκαναν λόγο για αύξηση της αρτιότητας από 4 σε 8 στρέμματα σε όλο το εύρος περιφερειακά του σχεδίου πόλης. Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη του κ. Νίκα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Σπίνο και τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Βασίλη Κοσμόπουλο και Παναγιώτη Ηλιόπουλο αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη, ο οποίος είναι αυτό που θα λάβει την τελική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόβλημα πάντως φαίνεται ότι ίσως δημιουργηθεί και με τις χρήσεις γης στην περιοχή του Μπουρνιά, αφού η ίδια επιτροπή φέρεται να εισηγείται την απαγόρευση κατασκευής κατοικιών και τη διατήρηση μόνο επαγγελματικής χρήσης. Καθησυχαστικός πάντως και για αυτό το θέμα φάνηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: “Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Είναι σοβαρό αλλά όχι καταστροφικό. Εμείς θα το παλέψουμε ως το τέλος”. Οι εκτιμήσεις του κ. Νίκα τις οποίες διατύπωσε ενώπιον των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η αρτιότητα των 8 στρεμμάτων θα ισχύσει από εδώ και στο εξής οπότε απαγορεύονται και οι περαιτέρω κατατμήσεις οικοπέδων. Κανονικά θα μπορέσουν να οικοδομήσουν όλοι όσοι έχουν οικόπεδα μεγαλύτερα των 4 στρεμμάτων κατά παρέκκληση, ενώ αυτοί που ουσιαστικά θα έχουν πρόβλημα είναι οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου εκτάσεων μικρότερων των 4 στρεμμάτων, οι οποίοι ουσιαστικά δεν μπορούν να οικοδομήσουν πλέον σε αυτές.

Ολα αυτά πάντως σε πρώτη φάση είναι σε επίπεδο πληροφοριών της δημοτικής αρχής (ασφαλών κατά πάσα πιθανότητα), η οποία ακόμα δεν έχει λάβει επισήμως κάποια έγγραφη ενημέρωση για την εισηγητική  απόφαση του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Λίγο νωρίτερα από την προαναφερθείσα σύσκεψη είχε αντιδράσει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σπίνος, ο οποίος με δηλώσεις του για το θέμα αρχικά απέφυγε να σχολιάσει την απαγόρευση εισόδου του στη σύσκεψη της Τρίπολης χωρίς όμως να κρύψει την δυσαρέσκειά του για τον παραγκωνισμό του Δήμου Καλαμάτας για ένα τόσο σημαντικό θέμα τη στιγμή μάλιστα που έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα ο κ. Σπίνος που με τη σειρά του χαρακτήρισε και αυτός το θέμα ως πολιτικό στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη ισονομίας σε όλους τους δήμους της χώρας.

Το ραντεβού των εκπροσώπων του Δήμου Καλαμάτας με τον Φώτη Χατζημιχάλη αναμένεται να ρίξει φωςστην υπόθεση με την αισιοδοξία να μην έχει εγκαταλείψει τη δημοτική αρχή. Πάντως δεν αποκλείεται η πλευρά του Δήμου Καλαμάτας να... αναγκαστεί να κάνει πίσω σε κάποιο βαθμό στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για την αρτιότητα των εκτός σχεδίου οικοπέδων.

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος

 

 


NEWSLETTER