Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 07:50

"Ναι" στο νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον

"Ναι" στο νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, κατά πλειοψηφία, προχθές αργά το βράδυ και αποφάσισε να μην προσφύγει κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποδέχθηκε τη θέση του δημάρχου πως με την τροποποίηση της μελέτης ικανοποιήθηκε το 95% των αιτημάτων της περιοχής και ότι ο δρόμος θα φέρει την ανάπτυξη.

Κατά της μελέτης και του δρόμου όπως προβλέπεται να φτιαχτεί, με τα μεγάλα υψόμετρα και την αδυναμία πρόσβασης των παρόδιων ιδιοκτησιών, τάχθηκαν οι μειοψηφίες. Ομως, οι σύμβουλοι Στασινός Γκούνης και Θανάσης Ψαρούλης της παράταξης Σπυρόπουλου, διαφοροποιήθηκαν από τον αρχηγό τους και ψήφισαν υπέρ του δρόμου. Την υλοποίηση του έργου υπερψήφισαν οι πρόεδροι της Δημοτικής Κοινότητας Μεσσήνης και των τοπικών κοινοτήτων, απ’ όπου θα διέρχεται ο δρόμος.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης και στέλεχος της ΔΜΕΟ (Διεύθυνση Μελετών Εργων Οδοποιίας) του υπουργείου, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή βούληση (από το υπουργείο και τον πρωθυπουργό) για την υλοποίηση του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος είπε ότι "τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου είναι αυτά που θέλει η Μεσσήνη" και προέτρεψε το συμβούλιο "να πούμε ομόφωνα το μεγάλο "ναι" στο δρόμο που θα φέρει την ανάπτυξη". Ενημέρωσε πως "έχουμε περιθώριο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να καταθέσουμε προσφυγή" και προειδοποίησε ότι "αν δεν αποφασίσουμε, υπάρχει κίνδυνος να μην υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο".

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

Ο μελετητής Γιώργος Αντωνίου ενημέρωσε ότι με τις αλλαγές που έγιναν: "Ολοι οι κόμβοι γίνονται ισόπεδοι κυκλικοί, ακόμα και η κάτω διάβαση Βελίκας. Υποβιβάζεται η ερυθρά της αρτηρίας -το ύψος του δρόμου-, σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές των έργων οδοποιίας και τον κίνδυνο πλημμύρας. Το ύψος κυμαίνεται από 1 έως 3 μέτρα (όπου υπάρχουν τεχνικά) και στις μεγάλες γέφυρες, όπως στον Πάμισο πάει στα 5 μέτρα. Η διατομή του γίνεται αστικού τύπου με κεντρική νησίδα και απαλλοτρίωση που να επιτρέπει παράδρομο ή πεζοδρόμιο ή ποδηλατόδρομο, ανάλογα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Προβλέπει φωτισμό σε όλους τους κόμβους και δίκτυο φωτισμού σε όλο το δρόμο. Ενιαία ταχύτητα κυκλοφορίας 70 χιλιόμετρα (από 90 χλμ.) και 50 χλμ. στους κόμβους. Σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο με δρόμο μήκους 3 χλμ. από το νέο κόμβο στην ευθεία Ασπροχώματος - Μεσσήνης. Και παράδρομο από τη νότια πλευρά από την Μπούκα έως τη Βελίκας".

Οπως παρουσιάστηκε, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου Μπούκας το ύψος θα είναι 1,80 με 2,10 μέτρα και στον κόμβο Αγίου Κωνσταντίνου 2,5 μέτρα, 1 μέτρο πιο πάνω από το δρόμο της περιοχής. Η γέφυρα στο Μουρτιά θα είναι στα 4 μέτρα ύψος.

Ο μελετητής του ΓΠΣ του Δήμου Μεσσήνης Δημήτρης Ντοκόπουλος ενημέρωσε ότι "δεν επηρεάζει σε τίποτα πολεοδομικά ο δρόμος, ισχύει το ΓΠΣ".

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Τσώνης ζήτησε από τον κ. Καρνέση να μεταφέρει στο υπουργείο το αίτημα για άρση της γης υψηλής παραγωγικότητας της περιοχής. "Γιατί αυτό θα είναι η καταστροφή της περιοχής βόρεια του δρόμου", όπως παρατήρησε.

Οταν ο κ. Καρνέσης είπε ότι θα είναι και αυτός τουλάχιστον δευτερεύων εθνικός δρόμος, όπως ο υφιστάμενος εθνικός δρόμος Ασπρόχωμα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος, ο δήμαρχος αντέδρασε και είπε ότι είναι απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο ο νέος δρόμος. Κι εξήγησε ότι αυτό θα προσδιορίσει και στα πόσα μέτρα από το δρόμο θα μπορεί να κτίσει ένας ιδιοκτήτης.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΥ

Ο κ. Αντωνίου εκτίμησε ότι το κόστος κατασκευής θα είναι 50 εκ. ευρώ το έργο και άλλα 25 εκ. θα κοστίσουν οι απαλλοτριώσεις. Παριστάμενος δημότης υπενθύμισε ότι ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος είχε πει για κόστος κατασκευής 65 εκ. το έργο και άλλα 100 εκ. για απαλλοτριώσεις και ρώτησε να μάθει ποιο είναι το σωστό.

Ο κ. Καρνέσης ανέφερε ότι "είναι επισφαλής η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το κόστος των απαλλοτριώσεων. Θα εξαρτηθεί από το δικαστήριο" και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει συγκριτικό στοιχείο για το πόσο κοστίζει η γη 500 μέτρα από τη θάλασσα. Η απαλλοτρίωση θα συντελεστεί σε πλάτος 50 μέτρων σε μήκος 15 χλμ.".

Ο δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος είπε ότι "έχουν καλυφθεί το 95% των αιτημάτων της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής. Αυτά που είχε πει ο κ. Αγγελάκας, σήμερα τα είδαμε εδώ. Εμείς δε θα καταθέσουμε προσφυγή μετά απ’ όλα αυτά που ακούσαμε".

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Φουσέκης ενημέρωσε ότι "μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μπορούμε να καταθέσουμε προσφυγή". Υπενθύμισε πως "η προσφυγή κατά της αρχικής μελέτης είχε απορριφθεί από το ΣτΕ και ο δήμος είχε ταχθεί υπέρ αυτής της μελέτης". Και προειδοποίησε ότι "αν κάνουμε προσφυγή και ακυρωθεί αυτή η μελέτη, θα πάμε στην αρχική που είναι χειρότερη".

Ο εισηγητής - αντιδήμαρχος Γιάννης Τσούσης ανέφερε ότι "φαίνεται πως έχουν βρεθεί τα χρήματα για να γίνει το έργο" και παρατήρησε: "Είναι η τελευταία ευκαιρία για το νομό μας. Ο δρόμος αυτός θα ενώνει τη δυτική με την ανατολική Μεσσηνία. Δεν υπάρχει δρόμος που να μην έφερε ανάπτυξη".

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Τζώρτζης μίλησε για "μελέτη - φάντασμα" και σημείωσε: "Εχουν δημιουργηθεί του κόσμου τα ερωτηματικά. Δεν ξέρουμε αν θα είναι ανοιχτός ο δρόμος και αν οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κτίσουν". Επέκρινε τους μελετητές, που "πήραν τη μελέτη κι έφυγαν" και το κλίμα εκβιασμού πως "θα φτιάξουμε ένα δρόμο θέλετε, δε θέλετε". Επεσήμανε ότι "δεν θα έχουμε άμεση πρόσβαση στο δρόμο. Εμείς τέτοιο δρόμο δε θέλουμε" και συμπλήρωσε: "Πώς θα γίνει η σύνδεση της πόλης με την παράκτια περιοχή μ’ ένα τέτοιο σινικό τείχος; Θέλουμε ένα δρόμο που να εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα. Τα υψόμετρα μειώθηκαν μόνο κατά 20 εκατοστά κατά μέσο όρο. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σ’ αυτή την κατεύθυνση του δρόμου".

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπυρόπουλος είπε ότι "δεν υπάρχει μελέτη" και σημείωσε: "Αυτό το τείχος είναι χειρότερο από το τείχος του Βερολίνου. Κανείς δε θα μπορεί να ζήσει μέχρι τα 200 μέτρα από το θόρυβο. Θα καταστραφεί η Μεσσήνη και ο Μεσσηνιακός Κόλπος. Για τις επόμενες γενιές να μη γίνει αυτό το κακούργημα".

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος είπε ότι "θα στοιχίσει 10 εκ. ευρώ το χιλιόμετρο" και παρατήρησε: "Οι δρόμοι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, αλλά όχι σε καθεστώς αποικίας.

Οι τουρίστες πάνε στην Costa Navarino και δε βγαίνουν έξω. Η ανάπτυξη είναι για τους μεγαλοεργολάβους, τους καναλάρχες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι για τον κοσμάκη. Δεν ψηφίζω ένα δρόμο που θα φέρει όλα αυτά".

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Καρύδης είπε ότι "είναι λουδοβίκειος, πολυέξοδος δρόμος και δε θα προσφέρει τίποτα"" και πρόσθεσε: "Τη μελέτη τη χρηματοδότησε ιδιώτης. Είναι δωράκι που έχει ανταποδοτικά".

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Στραβόλαιμος είπε ότι "ο δρόμος θα συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού και την ανάπτυξη. Ολοι μαζί να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή του".

Απαντώντας σε απόψεις που εκφράστηκαν ο κ. Τσούσης είπε ότι "σοβαρή μελέτη για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου ή για άλλη παραλλαγή του δεν έγινε ποτέ".

Ο πρώην αντιδήμαρχος και αυτοδιοικητικός Δημήτρης Δουρούμης που παρακολούθησε τη συζήτηση, παρενέβη και παρατήρησε: "Οπως είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ένα έκτρωμα. Εγιναν όμως αρκετές αλλαγές. Δε χρειαζόταν να γίνουν τόσο μεγάλα ύψη, δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας. Ο δρόμος πρέπει να γίνει και υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να γίνει και θα γίνει. Νομίζω ότι αυτός ο δρόμος θα φέρει ανάπτυξη".

Για τη θέση του αυτή ο δήμαρχος τον ευχαρίστησε.

Κάτοικοι της Μεσσήνης και εκπρόσωπος της Τοπικής Περιβαλλοντικής Κίνησης διαφώνησαν έντονα με τη μη πρόσβαση των ιδιοκτησιών τους στο δρόμο και με τα μεγάλα υψόμετρα, εκτιμώντας πως αυτά θα καταστρέψουν την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής και της σύνδεσης της Μεσσήνης με την παραλία.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του δημάρχου Στ. Αναστασόπουλου με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Τζώρτζη, με εκατέρωθεν κατηγορίες περί λαϊκιστή και λαϊκισμού.