Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 18:26

Ξαναθυμήθηκε τον Νέδοντα η δημοτική αρχή

Γράφτηκε από την
Ξαναθυμήθηκε τον Νέδοντα η δημοτική αρχή

 

Με τις πρώτες βροχές θυμήθηκε ξανά η δημοτική αρχή Καλαμάτας ότι απαιτούνται αναγκαίες παρεμβάσεις στο Νέδοντα και -κατά δήλωση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, στη συνεδρίαση του ΣΤΟ σήμερα Δευτέρα μεσημέρι- “αναζητείται κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα” για να ενταχθούν.

 

“Ο δήμος επιδιώκει τη διενέργεια κατάλληλων παρεμβάσεων στο Νέδοντα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, γι’ αυτό κι ο δήμαρχος μετέβη σήμερα στην Τρίπολη προς συνάντηση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε ορισμένα σημεία, ο τρόπος με τον οποίο σκεπάστηκε ο Νέδοντας έχει μειώσει την παροχετευτική του ικανότητα στο ένα τρίτο, ενώ και η γέφυρα στην Κλαδά είναι χαμηλή και δυσκολεύει τη διόδο των υδάτων. Σκοπός του Δήμου Καλαμάτας είναι η ένταξη των αναγκαίων παρεμβάσεων σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του δήμου.

Στην ίδια συνεδρίαση ο δήμαρχος ανέφερε ότι συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, όσον αφορά στον καθαρισμό του ποταμού Αρι, οι παρεμβάσεις στον οποίο -σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών- είναι ύψους 270.000 ευρώ.

Οπως γνωστοποιήθηκε, για την επιδιωκόμενη παρέμβαση στον Αρι, αναμένεται κλιμάκιο για αυτοψία, αφότου ο δήμαρχος έθεσε το αίτημα. Στον Αρι είναι αναγκαίος ο καθαρισμός από τα καλάμια και η εκβάθυνση της κοίτης σε ορισμένα σημεία.

Κατά τ’ άλλα, το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο διαπίστωσε στη σημερινή του συνεδρίαση ότι στον Δήμο Καλαμάτας έχει γίνει “σημαντική προεργασία για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο”.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου ειδικότερα, έχουν υλοποιηθεί από την πλευρά του, “είτε έργα σε σημεία όπου έχει παρουσιασθεί πρόβλημα κατά το παρελθόν, είτε καθαρισμοί σε ρέματα, λεκάνες και χώρους απορροής, αλλά και φρεάτια ομβρίων”.

Ο δήμαρχος -συνεχίζει η ανακοίνωση- “ευχαρίστησε για τη συνεργασία -τόσο στη θερινή περίοδο των πυρκαγιών, όσο και στη χειμερινή- όλους τους φορείς και τους εθελοντές, τονίζοντας πως η σύγκληση του ΣΤΟ αποτελεί ουσιαστική ενέργεια. Επεσήμανε, δε, ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις, με έργα πολιτικού μηχανικού, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε γνωστά προβληματικά σημεία, όπως –για παράδειγμα- στη βόρεια μάντρα του Νεκροταφείου Καλαμάτας. Ανέφερε ακόμη ότι φαίνεται πως αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα συσσώρευσης βρόχινων νερών στην οδό Φαρών ακόμη και μετά από μέτρια βροχόπτωση, καθώς -στο πλαίσιο έργου που υλοποιείται- ο εργολάβος αντικαθιστά με νέους τους παλιούς αγωγούς ομβρίων οι οποίοι βρέθηκαν φραγμένοι από την εποχή των σεισμών.

Επιπλέον, ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη ΔΕΥΑΚ, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, για την προσπάθεια να καθαρισθούν ρέματα και άλλα ευαίσθητα σημεία”.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς -σημειώνεται στην ανακοίνωση- “ανέλυσε τις παρεμβάσεις του δήμου, μέσω της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, μετά από καταγραφή των σημείων όπου ανεφύησαν προβλήματα στο παρελθόν. Ο καθαρισμός ρεμάτων, λεκανών και αποδεκτών, καθώς και φρεατίων ομβρίων στην Καλαμάτα και τη γύρω περιοχή έχει φτάσει στο 90% του στόχου. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση καθαρισμού στο ρέμα Ξερίλας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, επί μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων σε κοίτη πλάτους 20 - 25 μέτρων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος ζήτησε, όπως προτείνει η ΔΕΥΑΚ, “κάθε δημότης να ''υιοθετήσει'' το φρεάτιο ομβρίων μπροστά στο σπίτι του και να το καθαρίσει από ό,τι το φράσσει την ώρα της νεροποντής”.

 


NEWSLETTER