Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 22:03

Απολογισμός Καλοφωλιά σε ελάχιστους πολίτες

Γράφτηκε από την

Απολογισμό της 8χρονης θητείας του στο τιμόνι του Δήμου Γαργαλιάνων μαζί με τις δημοτικές του ομάδες έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς, αναφερόμενος εκτενώς σε όλα αυτά που έγιναν και σχεδιάστηκαν την περίοδο αυτή, αλλά και σε αυτά που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.

Ο απολογισμός δυστυχώς έγινε μπροστά σε μικρό κοινό, αλλά περιλάμβανε λεπτομερή αναφορά σε όλες τις δράσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ο κ. Καλοφωλιάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια, τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν, αλλά και τους εργαζόμενους στο δήμο.

Ξεκινώντας τον απολογισμό του τόνισε: «Πιστεύουμε ότι σε αυτά τα 8 χρόνια που μας εμπιστευτήκατε την δημοτική αρχή του τόπου μας, οι κοινές μας αγωνίες για το μέλλον του απέδωσαν καρπούς. Πραγματοποιήσαμε πρώτα πρώτα ένα μεγάλο στόχο και δέσμευσή μας: Οικοδομήσαμε έναν δήμο που ανήκει σε όλους τους πολίτες. Ενώσαμε όλους τους συμπολίτες μας σε κοινούς στόχους για την ανάπτυξη του δήμου. Πραγματοποιήσαμε τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε πολιτική αρχών, αξιών και διαφάνειας. Πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας να καταργήσουμε το αναποτελεσματικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο με την αναβάθμιση των λειτουργιών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων και των υπηρεσιών του δήμου. Πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας, ότι ο δήμος θα φροντίζει ισότιμα και χωρίς διακρίσεις όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Γαργαλιάνων. Πραγματοποιήσαμε την υπόσχεσή μας να διεκδικούμε μαχητικά από την κεντρική εξουσία, επιδιώκοντας παράλληλα σχέσεις συνεργασίας, ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων. Κύριο γνώμονα είχαμε το συμφέρον των πολιτών του δήμου μας».

Στη συνέχεια, μπαίνοντας στην ουσία του απολογισμού ο κ. Καλοφωλιάς αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που όπως είπε υπάρχουν, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη. Οπως είπε, αυτές είναι ο δρόμος της Βάλτας, το τουριστικό ξενοδοχείο, το γηροκομείο, το Βρομονέρι, για τα οποία όμως εξήγησε τα προβλήματα που υπήρχαν.

Αναφερόμενος τώρα στη δράση της δημοτικής αρχής, στάθηκε στην προτεραιότητα που δόθηκε για τη λειτουργία του δήμου και την αναβάθμισή του τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο - με μια σειρά παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη στελέχωση με προσωπικό αλλά και την υλικοτεχνική του υποδομή, όπως και την διευθέτηση που έγινε με την ΑΚΜΗ.

Στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, αναφέρθηκε καταρχάς στις προσπάθειες που έγιναν για το Κέντρο Υγείας και την αναβάθμισή του, στην εξασφάλιση και εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην ίδρυση του Κοινωνικού Φορέα.

Για την παιδεία τόνισε τη συντήρηση που έγινε στα σχολεία -με λεπτομερή αναφορά για το καθένα-, την παραλαβή σημαντικού όγκου εποπτικού υλικού και εξοπλισμού για όλα τα σχολεία σε συνεργασία και με τον ΟΣΚ, την ένταξη στο πρόγραμμά του ΟΣΚ για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων, όπως και μια σειρά άλλες δράσεις.

Στον τομέα του πολιτισμού ο απερχόμενος δήμαρχος σημείωσε ότι οικοδομήθηκαν συνθήκες άριστης συνεργασίας με τους πολιτιστικούς φορείς του δήμου με σημαντικά αποτελέσματα όπως ο πανελλήνιος διαγωνισμός ποίησης, η διεθνής συνάντηση ζωγράφων, το καρναβάλι, η διοργάνωση των «Δρόμων του Κρασιού Τριφυλίας» - ενώ ανέφερε και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Για τον αθλητισμό σημείωσε μεταξύ άλλων την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στον Πύργο, την ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου στο Μάραθο, την κατασκευή του γηπέδου Γαργαλιάνων κ.λπ.

Στον τομέα της ύδρευσης ανέφερε: Την ολοκλήρωση της σύνδεσης του υπόλοιπου 25% περίπου των κατοικιών με το νέο δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Γαργαλιάνων. Την αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε Βάλτα και Πύργο. Την ολοκλήρωση συνδέσεων νέων δικτύων με τα σπίτια σε Πύργο - Φλόκα - Μάραθο - Λεύκη - Τραγάνα. Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Μαράθου. Την τοποθέτηση χλωριωτήρων και τον τακτικό ποιοτικό έλεγχο. Επίσης αναφορά έκανε και στο θέμα των γεωτρήσεων.

Μίλησε ακόμη για την αποχέτευση και τα τεχνικά έργα που έγιναν, τον ηλεκτροφωτισμό και την καθαριότητα, την ανάπλαση χώρων και τον εξωραϊσμό του δήμου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάπλαση του πάρκου Γαργαλιάνων, της παραλιακής ζώνης Μαράθου και των πλατειών σε Πύργο, Μουζάκι, Βάλτα.

Ο κ. Καλοφωλιάς αναφέρθηκε στους μεγάλους οδικούς άξονες και στη συμβολή του δήμου για το Γαργαλιάνοι - Μάραθος, Πύργος - Μουζάκι (που έγινε από το δήμο) και Γαργαλιάνοι - Ρωμανού.

Ειδική αναφορά επίσης έκανε στη δημοτική και αγροτική οδοποιία, όπως και στις μελέτες για μεγάλα έργα του δήμου - όπως είναι η αποχέτευση και ο βιολογικός, το γυμνάσιο και λύκειο, το αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου, ο περιφερειακός δακτύλιος, η βελτίωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα, το αθλητικό κέντρο Γαργαλιάνων και άλλα, όπως και μελέτες μεσαίων έργων υποδομής

Δίνοντας στη συνέχεια οικονομικά στοιχεία, τόνισε ότι την πρώτη 4ετία εκτελέστηκαν έργα 5,36 εκ. ευρώ και τη δεύτερη 6 εκ. ευρώ, δηλαδή στα 8 χρόνια έργα 11,3 εκ. ευρώ. Ακόμη μίλησε για την οικονομική κατάσταση του δήμου τονίζοντας ότι παραδίδει έναν εύρωστο δήμο. Δίνοντας μια εικόνα της σημερινής οικονομικής κατάστασης του δήμου όπως προκύπτει από τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας μέχρι 22/12, σημείωσε ότι τα έσοδα του 2010 είναι περίπου 4.650.000 ευρώ. Τα έξοδα το 2010 ανήλθαν σε 3.650.000 ευρώ περίπου και το χρηματικό υπόλοιπο στο ταμείο του δήμου στις 31-12-2010 θα είναι 200.000 ευρώ (πρόβλεψη Οικονομικής Υπηρεσίας).

Το υπόλοιπο των δανείων που έχει συνάψει ο δήμος μέχρι τις 31/12 είναι 2,7 εκ. ευρώ. Αναμένεται 1,5 εκ. ευρώ να εισπραχθεί από την ΤΕΜΕΣ (οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί) εντός του 2011. Τα τοκοχρεολύσια του 2011 θα είναι 450.000 ευρώ. Μόνο τα έσοδα από ΠΟΤΑ και λατομεία σχεδόν καλύπτουν το τοκοχρεολύσιο - ενώ η πιστοληπτική ικανότητα του δήμου ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ.

«Κινηθήκαμε στα οικονομικά με σύνεση αλλά και τόλμη», είπε ο κ. Καλοφωλιάς. «Απορροφήσαμε τους διαθέσιμους πόρους και, θέλοντας να λύσουμε περισσότερα προβλήματα και να κάνουμε περισσότερα έργα, χρησιμοποιήσαμε και το εργαλείο του δανεισμού. Πάντα όμως σε λογικά πλαίσια, μακριά από τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε μελλοντικά οικονομικές δυσκολίες στο δήμο. Επίσης, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που μας δόθηκε για να εισρεύσουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις στο δήμο μας. Επίσης, αξιοποιήσαμε προγράμματα για τους δήμους».

Κλείνοντας, ο απερχόμενος δήμαρχος Γαργαλιάνων αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για τους νέους και τους αγρότες.

 

Ρεπορτάζ

Κώστας Μπούρας