Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 18:05

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας για τα αδέσποτα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας για τα αδέσποτα

 

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας συγκλήθηκε σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι με αφορμή, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, “τα αυξημένα...

 

κρούσματα επιθετικότητας σκύλων κατά πολιτών και ιδιαίτερα παιδιών, τις τελευταίες ημέρες - 4 κρούσματα τις τελευταίες 2 ημέρες, τα 3 στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων”.

Το γεγονός, τονίζεται στην ανακοίνωση, “οφείλεται στην εγκατάλειψη των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, συν το γεγονός ότι ορισμένοι συμπολίτες τούς παρέχουν ευκαιριακά τροφή σε κάποια σημεία της πόλης”.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, του Κυνοφιλικού και του Ζωοφιλικού Ομίλου.

Η ανακοίνωση του δήμου γνωστοποιεί ότι η σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα να ενταθεί “η έρευνα για την εξεύρεση χώρου, καθώς έγινε σχετική πρόταση, όπου θα φιλοξενηθεί περιορισμένος αριθμός ζώων, που θα συλληφθούν σε σημεία όπου το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά είναι έντονο. Σχετική αυτοψία αναμενόταν να γίνει σήμερα Πέμπτη, ώστε αύριο Παρασκευή να εκπονηθεί ο σχεδιασμός για τη σύλληψη των ζώων, τη μεταφορά τους, τη συντήρησή τους, αλλά και για τη διενέργεια ευθανασίας -κατόπιν γνωμοδότησης σχετικής επιτροπής- όσον αφορά στα επιθετικά ζώα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, “ο εκπρόσωπος του Ζωοφιλικού Ομίλου ανέφερε ως βασική αιτία του προβλήματος “την ανεξέλεγκτη διαθεσιμότητα τροφής. Η παροχή τροφής από ανθρώπους που δε γνωρίζουν συνιστά λανθασμένη κατεύθυνση της ζωοφιλίας, με τα αντίθετα αποτελέσματα, διότι όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει τα ζώα συγκροτούν αγέλες και εφόσον δε βρουν τροφή, γίνονται επιθετικά”.

Από εκπρόσωπο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, συνεχίζει η ανακοίνωση, “τονίσθηκε ότι τα ζώα που θα συλληφθούν, ακόμη και αν θανατωθούν, πρέπει να παρακολουθούνται επί 15ήμερο για να διαπιστωθεί μήπως πάσχουν από λύσσα. Επίσης, επιβάλλεται να εμβολιασθούν όλα τα σκυλιά, είτε κυνηγετικά είτε όχι, κατά της λύσσας, καθώς η ασθένεια αυτή έχει κάνει απειλητική την εμφάνισή της στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, έχοντας ''κατέβει'' μέχρι τα Τρίκαλα. Θεωρείται βέβαιο πως, εάν δεν περάσει φέτος στην Πελοπόννησο, τούτο θα συμβεί του χρόνου, γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός των σκύλων”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “για την αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, ο δήμαρχος μαζί με υπηρεσιακά στελέχη έκανε επιτόπια επίσκεψη σε δημοτικό χώρο στο Ασπρόχωμα, δίνοντας κατάλληλες οδηγίες και εντολές, ώστε να ετοιμασθούν οι αναγκαίες υποδομές πριν τα Χριστούγεννα για ένα κέντρο φροντίδας αδέσποτων ζώων. Ο δημοτικός χώρος που συνολικά διατίθεται στο Ασπρόχωμα είναι 10 στρέμματα και η διαμόρφωσή του θα γίνει σταδιακά. Στο χώρο αυτό θα διαμορφωθεί άμεσα το υπάρχον οίκημα, θα εγκατασταθούν ηλεκτροφωτισμός και παροχές νερού, θα τοποθετηθεί περίφραξη και θα δημιουργηθεί αποθήκη τροφίμων. Θα υπάρχει ακόμη χώρος για επεμβάσεις στείρωσης.

Ο δήμαρχος κάλεσε όλες τις υπηρεσίες και όλους τους φορείς της ζωοφιλίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ενώ ο δήμος θα παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος”.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER