Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 13:59

Αποκαλυπτήρια του (2ου) αγάλματος της Ελευθερίας

Γράφτηκε από την
Αποκαλυπτήρια του (2ου) αγάλματος της Ελευθερίας

 

Τ α αποκαλυπτήρια του (δεύτερου) αγάλματος της Ελευθερίας το οποίο έχει τοποθετηθεί στον χώρο νότια της γέφυρας, που συνδέει την οδό Αρτέμιδος με την πλατεία 23ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

 Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «σ’ αυτόν τον ηρωικό και τιμημένο τόπο ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 και ο αγώνας για την ελευθερία και θα το συμβολίζει κάλλιστα αυτό το άγαλμα». Ευχαρίστησε για την προσφορά της τη δωρήτρια Ιολάνδη Παπαδοπούλου, που δώρισε αυτό το άγαλμα «για να κοσμεί την πόλη της ελευθερίας και να συμβολίζει ότι από εδώ ξεκίνησε ο αγώνας του 1821». Συνεχάρη, επίσης, τον γλύπτη και καθηγητή Καλών Τεχνών Νίκο Ι. Γεωργίου, για την πετυχημένη δημιουργία του.

 Η κυρία Παπαδοπούλου ευχαρίστησε το ν δήμαρχο και παρατήρησε ότι μέσω του αγάλματος αναδεικνύεται το γεγονός πως οι επαναστατημένοι Ελληνες στις 23 Μαρτίου του 1821 «ορκίστηκαν να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για τη λευτεριά της ελληνικής πατρίδας και η Καλαμάτα ήταν η πρώτη που είδε το φως της ελευθερίας». Ευχήθηκε, επίσης, “όλοι ενωμένοι να αγωνιστούμε και με τη βοήθεια του Θεού» για να ξεπεράσουμε τη σκληρή οικονομική κρίση”.

 Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο, την κ. Παπαδοπούλου και αντιπροσωπεία μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας - Μπενάκειου. Τέλος, ο κ. Νίκας προσέφερε στη δωρήτρια αντίγραφο σε πάπυρο της «Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», που εξέδωσαν στην Καλαμάτα οι Ελληνες κατά το ξέσπασμα της εθνεγερσίας.

 

 


NEWSLETTER