Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 12:41

Τρίτη τετραετία Νίκα ή σκηνικό αλλαγής;

Γράφτηκε από την

Η ναυαρχίδα της Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Μαΐου. Με τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να μην είναι σίγουρος ότι θα ξανακατέβει ως υποψήφιος καθώς περιμένει να δει… τι καιρό θα κάνει το επόμενο διάστημα, όλα είναι ρευστά.

 

Ο Παν. Νίκας -που διανύει τη δεύτερη τετραετία- είναι ένας δήμαρχος που οι ψηφοφόροι τον ψηφίζουν χωρίς να εκτιμούν κάποια προσόντα του. Στη διάρκεια της τετραετίας τού καταμαρτυρούν τα μύρια όσα για το έργο του, χωρίς να θέτουν εν αμφιβόλω την εντιμότητά του. Γκρινιάζουν για πλείστες όσες περιπτώσεις που όταν απευθύνθηκαν στον ίδιο δεν πήραν σοβαρή απάντηση, ούτε λύθηκε το πρόβλημά τους, και στο τέλος τον ξαναψηφίζουν. Αυτό βέβαια γίνεται για πολλούς λόγους. Καταρχάς ο κόσμος ξεχνάει εύκολα κι αποφασίζει να ψηφίσει ανάλογα με το χρίσμα. Εδώ ο Νίκας υπερτερεί διότι πάντα κατεβαίνει με χρίσμα. Την πρώτη φορά το πήρε από την Ντόρα, τη δεύτερη από το Σαμαρά, αλλά την τρίτη... αν υπάρξει, το χρίσμα μπορεί όχι μόνο να μην του προσθέσει τίποτα, αλλά τουναντίον να του αφαιρέσει.

Ενας ακόμα λόγος που ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας εκλέχθηκε για δυο τετραετίες είναι ότι δεν αντιμετώπισε σημαντικούς αντιπάλους, σε επίπεδο επικεφαλής ή συνδυασμών. Επιπλέον η συντριπτική πλειοψηφία τους είχε κομματικό χρίσμα, και ο συσχετισμός των δυνάμεων στην Καλαμάτα… γέρνει δεξιά.

Η τωρινή μείζων μειοψηφία είναι για τον Παν. Νίκα… πασατέμπος. Οπως συγκροτήθηκε, έτσι και λειτουργεί. Είναι μάλιστα απορίας άξιον το ότι πρόσωπα σοβαρά κατά τα άλλα, δέχονται το παλαιολιθικό μοντέλο αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει ο αρχηγός τους Θ. Μπρεδήμας. Ισως να προτίμησαν τον δρόμο της υπομονής μέχρι να δουν τι θα κάνουν στις νέες εκλογές.

Εδώ όμως τα πράγματα πιθανόν να μπερδευτούν χειρότερα, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι θα ηγηθεί του συνδυασμού η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, για την οποία και μόνο -όπως ακούγεται- κάνει πίσω από την ηγεσία ο Θ. Μπρεδήμας. Το θέμα πάντως δεν είναι μόνο η πιθανή επικεφαλής, αλλά το πόσοι και ποιοι θα την ακολουθήσουν από τους παλιούς· ή αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα επιστρατευμένα από τον Τατούλη για να την… αποκαταστήσει στο πολιτικό -και όχι μόνο- μέλλον της, καθώς ο ίδιος δεν αποκλείεται να ιδιωτεύσει αν -όπως θέλει η πληροφορία- καταφέρει να βάλει την κόρη του υποψήφια με τη Ν.Δ. στην Αρκαδία ή στην Αθήνα.

Στους άλλους συνδυασμούς, τα πράγματα είναι πιο «επίπεδα»:

• Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ βαδίζει πάντα την… πεπατημένη γραμμή, με επικεφαλής που ορίζει το κόμμα, το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να αλλάξει το Νίκο Διασάκο.

Το «Δίκτυο», που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύεται από ευρύτερες αριστερές ψήφους, με τον Στ. Μπεχράκη δούλεψε φιλότιμα, αλλά δεν έπεισε ότι είναι έτοιμο να διεκδικήσει την πρωτιά με στοχευμένο πρόγραμμα και λύσεις που έχει ανάγκη η πόλη. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να μεταμορφωθεί ο συνδυασμός σε κυρίαρχη δύναμη, που να συμβαδίσει με τα ποσοστά των αντιμνημονιακών δυνάμεων ή να πάει και πέρα απ’ αυτές.

• Ο συνδυασμός του Νίκου Φωτέα βρίσκεται -και λόγω της περιορισμένης δύναμής του- σε χαλάρωση, ενώ δεν φαίνεται να έχει διάθεση να παίξει ρόλο στις εκλογές αξιοποιώντας το κλίμα της κοινωνίας. Πρέπει όμως να δείξει οργανωτική δυναμική στο άμεσο μέλλον για να διεκδικήσει το μερίδιο που του ανήκει.

Αυτό τον καιρό το… αίνιγμα ακούει στο όνομα Κώστας Μαργέλης. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας έχει προ μηνών ανακοινώσει επισήμως ανεξάρτητη υποψηφιότητα δημάρχου Καλαμάτας, αλλά το τελευταίο διάστημα την έχει «παγώσει» εν αναμονή του νέου εκλογικού νόμου. Η πορεία του είναι για πολλούς το βασικό ζητούμενο των εκλογών, και με απώτερο χρονικό ορίζοντα το τέλος του χρόνου θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το κλίμα της εκλογικής μάχης.

Αν ο Κ. Μαργέλης τεθεί τελικά επικεφαλής ευρέος ψηφοδελτίου, τα πράγματα αλλάζουν, με κυρίαρχο πλέον ζητούμενο την απόφαση του δημάρχου Παν. Νίκα - του οποίου η δύναμη θα υποστεί αισθητή μείωση διότι η αφετηρία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου είναι μεν συντηρητική, η δράση του όμως στο σύλλογο έχει καλύψει αρκετές ανάγκες των πολιτών, κυρίως ως προς τις επιπτώσεις του μνημονίου στα μεσαία και λαϊκά στρώματα.

Ενα ακόμα νέο αλλά όχι ευκαταφρόνητο ζήτημα είναι η στάση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου. Πρόσωπο ανδρωμένο πολιτικά μέσα στην αυτοδιοίκηση, τόσο ως υποψήφιος δήμαρχος Αριος όσο και ως πρωτοκλασάτο στέλεχος του συνδυασμού Νίκα, ο Στ. Στασινόπουλος δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην "Ε" ότι «δεν αποκλείει τίποτα». Αν προσθέσει κανείς ότι ο Στ. Στασινόπουλος είναι ένας από τους εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης, δεν θα ήταν έκπληξη να τον δούμε με τη στήριξη της Ν.Δ., οπότε η θέση του Παν. Νίκα αποδυναμώνεται. Και επειδή το μανιάτικο φιλότιμό του θα πληγεί καίρια σε αυτή την περίπτωση, ο νυν δήμαρχος ίσως να προτιμήσει τις δάφνες του αποφεύγοντας μια σύγκρουση που μάλλον δεν παραπέμπει σε νίκη - ή ίσως ανοίξει πανιά για ανώτερα αξιώματα.

ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Ρωτήσαμε όλους τους ενδιαφερόμενους και φερόμενους ως υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας, όλα τα ονόματα που ακούγονται και παρουσιάζονται σε διάφορα σενάρια. Μας απάντησαν:

 

• Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και τις αλλαγές στον "Καλλικράτη". Θα μιλήσω όταν πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Σκέφτομαι ότι πρέπει να είμαι υποψήφιος, αλλά μπορεί και να μην είμαι. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για την Περιφέρεια, χωρίς να αποκλείω τίποτα. Κάτι θα είμαι».

 

• Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας

«Η παράταξή μας θα διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας και στις επερχόμενες εκλογές. Αυτό αποδεικνύεται από το έργο που προσφέραμε και προσφέρουμε. Δεν είμαστε περαστικοί, ήρθαμε για να μείνουμε. Η παράταξή μας προσέφερε και προσφέρει σημαντικό έργο στο Δήμο Καλαμάτας, και αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν οι συνδημότες μας. Αποκορύφωμα της δυναμικής μας είναι ο αγώνας που κάνουμε συμπαριστάμενοι στους πληγέντες από τις τελευταίες πλημμύρες - και κυρίως οι προτάσεις μας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με επίκεντρο το Κοινωνικό Δημοτικό Παντοπωλείο».

 

• Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκος Διασάκος

«Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ θα αποφασίσει. Θα υπάρχει συνδυασμός του ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εκδοθεί η διακήρυξη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στόχος είναι η ευρεία συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων κατά του καπιταλισμού, η αντιμονοπωλιακή και αντικαπιταλιστική συσπείρωση».

 

• Ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σταμάτης Μπεχράκης

«Πριν τα Χριστούγεννα θα γίνει η συνέλευση του "Δικτύου". Εχουμε ανοίξει τις διαδικασίες, τη συζήτηση για τον επικεφαλής στις επόμενες δημοτικές εκλογές, όπως προβλέπει το καταστατικό λειτουργίας του "Δικτύου". Οποιαδήποτε επιλογή προσώπου από το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο θα γίνει μέσω του "Δικτύου" και της συνέλευσης. Στόχος μας είναι να υπάρξει συλλογική φωνή στην τοπική αυτοδιοίκηση».

 

• Ο επικεφαλής της "Πρωτοπορίας" Νίκος Φωτέας

«Το έχουμε δηλώσει ότι η "Πρωτοπορία" θα διεκδικήσει πάλι το Δήμο Καλαμάτας, θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014. Θεωρούμε ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμες οι συνθήκες να ακουστούμε πιο δυνατά από τον κόσμο και να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μας. Θεωρούμε ότι η παρουσία μας αυτά τα 3 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι παραγωγική και έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας για την αγαπημένη μας Καλαμάτα».

 

• Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου

«Η διαδρομή μου στα πολιτικά πράγματα έχει αποδείξει ότι μοναδικός γνώμονας της συμμετοχής μου είναι η προσφορά μου στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Τη δεδομένη χρονική στιγμή είμαι αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς και δε με απασχολούν οι όποιες διεργασίες ή η σεναριολογία, που έχουν αναπτυχθεί για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παραμένω πιστή στους πολίτες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές με τίμησαν με την ψήφο τους, καθώς και στην εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο περιφερειάρχης.

Οσον αφορά την Καλαμάτα για μένα είναι η πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου, όχι μόνο γιατί είναι πληθυσμιακά η μεγαλύτερη, αλλά γιατί διαθέτει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης - και όπως έχω δηλώσει ξανά, είναι πολιτική πρόκληση».

 

• Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Θα διεκδικήσω το Δήμο Καλαμάτας μέσω της ανεξάρτητης υποψηφιότητας που ανακοίνωσα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ανακοινώσεις ονομάτων που στηρίζουν την προσπάθεια και μετέχουν σ' αυτήν».

 

• Ο τ. δημοτικός σύμβουλος - επικεφαλής της "Ανθρώπινης και Ομορφης Πόλης" Βασίλης Κοσμόπουλος

«Από εσάς έμαθα ότι υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από το όνομά μου. Είναι ευχάριστο που το πέρασμά μου από το Δημοτικό Συμβούλιο άφησε κάτι στην πόλη, αλλά προσωπικά δεν έχω γίνει αποδέκτης αυτής της κινητικότητας».

 

• Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος

«Είμαι άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με ενδιαφέρει να προσφέρω, αλλά αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει η επιτυχία μου στο ΣΔΟΕ. Δεν αποκλείω όμως τίποτα».

 

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Οσον αφορά τα κόμματα, τις θέσεις και τους σχεδιασμούς τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, σημειώνουμε τα εξής:

• Στη Νέα Δημοκρατία η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανοίξει γύρω στις 15 Δεκεμβρίου. Η εκτίμηση είναι ότι θα δοθεί χρίσμα ή στήριξη στις πρωτεύουσες των νομών και στους μεγάλους δήμους, ενώ δεν αποκλείεται να τηρηθεί ουδέτερη στάση στις περιπτώσεις που το δήμο θα τον διεκδικήσουν δύο ή και περισσότερα στελέχη του κόμματος.

• Στον ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή του υποψηφίου δημάρχου θα γίνει μέσα από το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών", με άνοιγμα όμως στην κοινωνία. Στόχος είναι να ανοίξει το θέμα και η συζήτηση με την κοινωνία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το κόμμα του 3%-4%, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

• Στο ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Νίκος Ανδρουλάκης: «Χρίσματα και παρεμβάσεις από το κέντρο δε θα ισχύουν, τουλάχιστον σε αυτές τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές. Προτείνουμε Κεντροαριστερά στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχουν κινήσεις σε όλη την Ελλάδα από ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προοδευτικούς, που μέσα από μια νέα Τ.Α. θα φτιάξουν συνδυασμούς που θα υπηρετούν αυτό το στόχο. Και μακάρι να γίνει και στην Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία».

• Στη ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός ενωτικού ψηφοδελτίου. Εχει συγκροτηθεί επιτροπή που συζητά σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων, τόσο για πρόσωπα όσο και για δημιουργία Κινήσεων. Για το Δήμο Καλαμάτας, στόχος είναι η δημιουργία μιας Κίνησης σε κεντροαριστερή κατεύθυνση, που θα διεκδικήσει το δήμο με δυναμική και αξιώσεις.