Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 19:29

Διαμαρτυρία Πατσαρίνου σε Νίκα για τη μετακίνηση στο ΚΕΠ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Διαμαρτυρία Πατσαρίνου σε Νίκα για τη μετακίνηση στο ΚΕΠ

Εντονη διαμαρτυρία για τη μετακίνησή του στο ΚΕΠ εκφράζει ο μηχανικός του Δήμου Καλαμάτας και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος, με επιστολή την οποία έστειλε στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και με την οποία ζητεί την επανένταξή του στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.

Στην επιστολή -που κοινοποιήθηκε ακόμη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την ΕΜΔΥΔΑΣ, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΣΔΕΔΥ, το ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Πουλοκέφαλο- αναφέρονται τα εξής: 

 «Με απόφασή σας μετακινήθηκα σαν τμηματάρχης από το Τμήμα Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας και Σήμανσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών της Δ/νσης Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Αυτή σας η απόφαση με εξέπληξε δυσάρεστα και με γέμισε πικρία προσωπικά και υπηρεσιακά. Συγχρόνως εκφράζω την έντονη διαφωνία μου με αυτή σας την επιλογή και διαμαρτύρομαι έντονα για τους παρακάτω λόγους:

Υπηρετώ στον Δήμο Καλαμάτας 30 χρόνια και αξιοποιήθηκα σε αρκετές διαφορετικές θέσεις, πάντα όμως με την ιδιότητά μου ως πολιτικού μηχανικού. Αξιολογήθηκα από την υπηρεσία και το αρμόδιο όργανο, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αρκετές φορές με τον βαθμό από πολύ καλά έως άριστα. Διατέλεσα προϊστάμενος - τμηματάρχης στα τμήματα της καθαριότητας, της επίβλεψης έργων, της συντήρησης έργων, της εκπόνησης μελετών, του σχεδίου πόλης και του κυκλοφοριακού. Η επιλογή για να συμμετέχω σ’ όλες αυτές τις διαφορετικές δράσεις του πολιτικού μηχανικού έχει να κάνει με τις γνώσεις, τις επιδόσεις, τις εμπειρίες και το πάθος μου για την εργασία και για την απόδοση έργου μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής πλευράς του αυτοδιοικητικού μας θεσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι όπου χρειάστηκε και χρειάζεται υπερασπίζομαι τους κοινωνικούς αγώνες και τη δημόσια και δημοτική περιουσία απέναντι σε κάθε είδους καταπατήσεις. Σας θυμίζω ότι ανοικτά έχετε επανειλημμένες φορές δηλώσει κι εσείς την αξία ύπαρξης τέτοιων στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, επηρεασμένος και από τη δική μου στάση και συμπεριφορά.

Με εντυπωσίασε αρνητικά η αλλαγή της στάσης σας απέναντί μου, για την οποία ούτε καν θελήσατε να με πληροφορήσετε, στο να καταλήξω προς το τέλος της θητείας μου να εργάζομαι σε χώρο ξένο προς την επιστημονική μου κατάρτιση.

Θεωρώ ότι στα ΚΕΠ γίνεται μια σημαντική κοινωνική και υπηρεσιακή δουλειά από αξιόλογους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, που όμως μ’ αυτή σας την απόφαση τους στερείτε τους φυσικούς τους προϊστάμενους. Ενώ στα ΚΕΠ προβλέπονται προϊστάμενοι όλων των ειδικοτήτων, εσείς επιλέγετε να τα στελεχώνετε με μηχανικούς! Απορώ και διερωτώμαι γιατί το κάνετε αυτό, σε μια περίοδο που είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν αλλά και να γίνουν νέα έργα στο δήμο λόγω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες σας και διοικητικά στελέχη του δήμου δηλώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε μηχανικούς.

Με όλα αυτά επιλέγετε να με αδρανοποιήσετε επιστημονικά, γεγονός που δεν συνάδει με μια χρηστή διοίκηση.

Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών τον τελευταίο καιρό πιέζει συνέχεια να γίνουν οι αξιολογήσεις του προσωπικού και των στελεχών από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, εσείς προβαίνετε σε αλλαγές με δικές σας αποφάσεις, όπου μεταξύ των άλλων προβλέπεται να προΐσταται στο τμήμα του κυκλοφοριακού αρχιτέκτονας που δεν έχει τέτοια επιστημονική γνώση και να προΐσταται στο τμήμα μελετών μηχανικός με Γ΄ βαθμό όταν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί με Β΄ βαθμό.

Δεν θα ήθελα να πιστέψω τα αναγραφόμενα στον τοπικό Τύπο ότι "πληρώνω" υπηρεσιακή μου εισήγηση για κυκλοφοριακά θέματα. Σας θυμίζω ότι αυτή ήταν επιστημονικά και θεσμικά τεκμηριωμένη εισήγηση και έλαβε την έγκριση του δ/ντή.

Αν επικαλείστε ότι η δράση μου σαν περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης είναι αρνητική για την υπηρεσία μου στο δήμο έχω να σας καταθέσω τα εξής:

α) Από το Σύνταγμα και τους νόμους προβλέπεται και επιβραβεύεται η δράση και η ενασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων με τα κοινά, οι δε σχετικές άδειες προβλέπονται απολύτως από το νόμο τις οποίες και εγώ προσωπικά τις εφαρμόζω αυστηρά χωρίς ποτέ να κάνω οποιαδήποτε κατάχρηση ούτε και ολοκληρωμένη χρήση αφού την κανονική άδεια του 2013 δεν την έχω λάβει ακόμα. Αν θεωρείτε ότι υπήρξε υπηρεσιακή παράβαση προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία, που ποτέ δεν ενεργοποιήσατε σε βάρος μου.

β) Επειδή και εσείς ήσασταν δημόσιος υπάλληλος όταν ασχοληθήκατε με τα κοινά, γνωρίζετε την πολλαπλάσια αξία και την ποικίλη βοήθεια που προσφέρει στην υπηρεσία του κάθε ενεργός πολίτης από τέτοιες θέσεις.

γ) Σας θυμίζω ότι όταν χρειάστηκε να συνεργαστούμε για θέματα του δήμου στην Περιφέρεια, οποιαδήποτε μέρα ή ώρα, ανταποκρίθηκα άμεσα.

δ) Δεν νομίζω ότι ο λόγος απομάκρυνσής μου από την Τεχνική Υπηρεσία είναι η παραγωγικότητα γιατί μου αλλάξατε τμήματα ακόμα κι όταν δεν ήμουν περιφερειακός σύμβουλος. Ενέργεια που ξέρετε ότι όταν γίνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα, δεν βοηθά στην απόδοση κάθε στελέχους.

Θέλω να σας υπογραμμίσω ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη και απάνθρωπη περίοδο που λόγω των μνημονίων έχουμε χάσει σαν μηχανικοί του Δημοσίου το 50% του εισοδήματός μας, ενώ εργαζόμαστε καθημερινά με τον φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο. Η άμεση απάντηση, που εξαρτάται από εμάς, είναι να υπάρχει καλό κλίμα στο χώρο της εργασίας μας, για να έχουμε το δυνατόν μεγαλύτερο ποιοτικό και ποσοτικό αποτέλεσμα για το έργο του Δήμου. Κάτι που διασφαλίζεται με τις αρχές της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της ειλικρίνειας, της διαφάνειας και της αλληλεγγύης. 

Στα πλαίσια αυτά θεωρώ αντιφατική τη στάση σας όπου από τη μια στην τελευταία συνέλευση της ΚΕΔΕ (σύμφωνα με δημοσιεύματα), καταγγείλατε τις προσωπικές επιλογές των δημάρχων και υποστηρίξατε την ανάγκη για την ευρύτατη δυνατή συναίνεση και από την άλλη ακολουθείτε τη λογική να απομακρύνετε καταξιωμένα και έντιμα στελέχη που εργάζονται στο δήμο.

Στη χώρα μας, η δημοκρατία και οι θεσμοί σήμερα δοκιμάζονται όσο ποτέ και για να βγούμε από αυτή τη βαθιά ύφεση και να αλλάξουμε ρότα, χρειαζόμαστε όλοι, χωρίς αποκλεισμούς.

 

Θεωρώ λαθεμένη και άδικη την απόφασή σας και ζητώ να την επανεξετάσετε για το καλό του δήμου, της υπηρεσίας και της φυσικής - επιστημονικής μου επανένταξης στο δήμο».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER