Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 20:54

Θολό ακόμη το προεκλογικό τοπίο στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την

 

Θολό παραμένει το προεκλογικό τοπίο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα ως πρόσωπο, αυτή τη στιγμή, είναι του δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, που προέρχεται από τη Ν.Δ. και ο οποίος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα έχει και πάλι τη στήριξή της. Σίγουρος είναι και ο συνδυασμός που θα υποστηριχθεί από το ΚΚΕ, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα παραμείνει ως επικεφαλής του η γιατρός Σοφία Αποστολοπούλου. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσορώνης δηλώνει πως δέχεται πιέσεις από τους συνεργάτες του και από πλήθος δυσαρεστημένων με την παρούσα δημοτική αρχή συνδημοτών του, να ηγηθεί ενός συνδυασμού στις επερχόμενες εκλογές. 

 

Ο σύμβουλος της "Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας" Παναγιώτης Γιαννόπουλος δηλώνει παρών και έτοιμος, σε μια προσπάθεια σύνθεσης του πλειοψηφικού ρεύματος της ευθύνης, της ικανότητας και της ελπίδας, κόντρα στη λογική τού "μία από τα ίδια".

Πολιτικά πέρα από Καφαντάρη (Ν.Δ.) - ΚΚΕ, υπάρχει χώρος για έναν ή και δύο ακόμα, τουλάχιστον, υποψηφίους δημάρχους. Θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που θα στηριχθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και υπό προϋποθέσεις σοβαρής καθόδου και συνεργασίας αυτός που μπορεί να προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Πάντως, υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για κοινή παρουσία των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, στην προοπτική να υπάρξει σοβαρός αντίπαλος του Δ. Καφαντάρη.

Ακούγεται το όνομα του πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Φιλιππόπουλου, αλλά, για την ώρα, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Ο ίδιος δήλωσε στην "Ε" ότι ακόμα δεν ανοίγει τα χαρτιά του και δε θέλησε να κάνει καμιά άλλη αναφορά ή σχόλιο. Πηγές από την Πύλο και το περιβάλλον του επιβεβαιώνουν ότι έχει δεχθεί κρούσεις. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, με πρωτοβουλία τοπικών του στελεχών, φέρεται να προετοιμάζει τη δημιουργία δημοτικής κίνησης. Ενώ σύμφωνα με πηγές της "Χρυσής Αυγής" αυτή εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του αγρότη Σωτήρη Κωστόπουλου από το Ρωμανού.

Στον αυτοδιοικητικό χώρο της Ν.Δ. στην περιοχή, όπου κατά καιρούς δημιουργούνται γκρίνιες κατά του δημάρχου, υπάρχει προβληματισμός για την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και την καθημερινότητα που δεν αντιμετωπίζεται. Η δημοτική αρχή που έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λόγω εντοπιότητας, κάνει αγώνα για να υλοποιήσει σημαντικά έργα του ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει, όμως μένουν πίσω ζητήματα της καθημερινότητας, λόγω του μεγάλου μεγέθους του δήμου και των ισχνών οικονομικών του "Καλλικράτη". 

Η εκτίμηση είναι ότι μετά τις γιορτές, με τον καινούργιο χρόνο, θα εκδηλωθούν κινήσεις και θα γίνει μια πρώτη διαμόρφωση του προεκλογικού τοπίου.

 

Με βάση την εικόνα που επικρατεί σήμερα, δήλωσαν στην "Ε":

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης:

«Είμαι αυτοδιοικητικός. Εχω επιλέξει να υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση, όχι τυχαία ή εξαιτίας συγκυριών. Με τις πράξεις μου και την πολιτική μου πορεία το έχω αποδείξει ως νομαρχιακός σύμβουλος, αλλά και ως πρώτος καλλικρατικός δήμαρχος Πύλου - Νέστορος. Είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου, είμαι ένας από αυτούς και το αποδεικνύω καθημερινά. Στα τρία χρόνια της θητείας της νέας δημοτικής αρχής πετύχαμε πολλά προς όφελος των δημοτών μας: Διαχειριστήκαμε το δημόσιο χρήμα με διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και μακριά από πελατειακές λογικές. Βελτιώσαμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Υπερβήκαμε τις διαχωριστικές γραμμές. Διεκδικήσαμε περισσότερα έργα. Τολμήσαμε ρήξεις. Υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός μας. Αναδείξαμε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει ο δήμος μας μέσα σε ένα δημιουργικά εποικοδομητικό κλίμα. Οι νέες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 θα φέρουν μεγάλες διορθωτικές αλλαγές στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και κατ’ επέκταση και στο δήμο μας. Αλλαγές που χρειάζονται την πολύτιμη εμπειρία ικανών αυτοδιοικητικών στελεχών σε συνεργασία με νέους ανθρώπους για να δώσουν το στίγμα της νέας εποχής στην παραγωγή, στην απασχόληση και στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Θέσαμε τις βάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη και πρόοδο στο δήμο μας και θέλουμε όλοι μαζί, αιρετοί, κοινωνία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας και -γιατί όχι- να γίνουμε πρότυπο. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, έχοντας κύριο μέλημά μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα άγχη και οι έγνοιες των συμπολιτών μας είναι και δικά μας. Αυτά αφουγκραζόμαστε και με γνώμονα αυτά προχωράμε. Διεκδικήσαμε, επιτύχαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, έργα υποδομών και βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Χαράξαμε και εμμένουμε στην πολιτική συμπόρευσης με την κοινωνία, τους ανθρώπους, τις υπηρεσιακές δομές, τους επαγγελματίες, προκειμένου να επιτύχουμε νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το δημιουργικό μας έργο. Εχουμε τη γνώση, την εμπειρία, τις ικανότητες και τα στελέχη. Με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των πολιτών συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένα δήμο φιλικό, φιλόξενο, σύγχρονο, προσβάσιμο, ανθρώπινο».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσορώνης:

«Αυτή τη στιγμή δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω. Δέχομαι πιέσεις από τους συνεργάτες μου και από πλήθος δυσαρεστημένων με την παρούσα δημοτική αρχή συνδημοτών μου, να ηγηθώ ενός συνδυασμού στις επερχόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει κίνημα συνδημοτών μας που έχει διάθεση προσφοράς, για να ζωντανέψουν το όραμα για σωστό και δίκαιο δήμο, ώστε επιτέλους να υπάρξει βάσιμη ελπίδα για αλλαγή και ανατροπή της παρούσας αποτυχημένης διοίκησης του δήμου μας. Περιμένουμε το νέο νόμο. Θα είναι νόμος καινοτόμος και ριζοσπαστικός ή θα προσπαθήσει να δώσει άλλοθι στις όποιες αποτυχημένες υποψηφιότητες ημετέρων; Ο "Καλλικράτης" με τον τρόπο που εφαρμόστηκε, πέτυχε μια οικονομία στους δήμους, όμως, όλος ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος και υπάρχουν παντού παράπονα. Δρόμοι αδιάβατοι, φώτα σβηστά, υπήρξε μια αποτυχία».

Ο σύμβουλος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Παναγιώτης Γιαννόπουλος:

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν μπορούν να διεξαχθούν με όρους κομματικής χρησικτησίας. Η κατεδάφιση του κυβερνητικού δικομματισμού σε συνδυασμό με τη μνημονιακή βαρβαρότητα εκθέτει ανεπανόρθωτα το πολιτικό του προσωπικό και σε τοπικό επίπεδο. Αυτοί, που κάποτε διαγωνίζονταν φανερά και κρυφά για κομματικά χρίσματα, τώρα υποκρίνονται τους ανεξάρτητους, επιζητώντας συγκλίσεις και συνεργασίες. Αυτοί, που δεκαετίες μονοπώλησαν την τοπική εξουσία, ασκώντας την αναποτελεσματικά, απαρνιούνται με τρόπο κωμικό την ευθύνη τους, θέλοντας να σώσουν τις τοπικές κοινωνίες. Το δίλημμα και το διακύβευμα της κοινωνίας του Δήμου Πύλου - Νέστορος είναι, αν θα υποταχθεί στη λογική τού "μία από τα ίδια" ή αν θα συνθέσει το πλειοψηφικό ρεύμα της ευθύνης, της ικανότητας και της ελπίδας. Με αφετηρία το δίλημμα αυτό, δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι».

Η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", της παράταξης του ΚΚΕ στο Δ.Σ., Σοφία Αποστολοπούλου:

 

«Και ο "Καλλικράτης" και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες. Τα έργα που κάνει ο δήμος δεν είναι για την εξυπηρέτηση του κάθε πολίτη. Η κατεύθυνση του έργων είναι η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και των εργολάβων. Γίνεται ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο και όχι ο δρόμος Καλαμάτα - Πύλος. Ποιον εξυπηρετεί; Ολα τα έργα γίνονται από ανάδοχους, κατασκευαστικές εταιρείες, δε γίνονται από τις υπηρεσίες του δήμου. Για μας ο δήμος, με τις υπηρεσίες του με μόνιμους υπαλλήλους, πρέπει να αναλαμβάνει τα έργα, από τη μελέτη και την επίβλεψη μέχρι την υλοποίησή τους. Δεν είναι δημοκρατικός ο τρόπος λειτουργίας του "Καλλικράτη". Κάθε φορά που πάω να μιλήσω, μου λένε ότι είμαι εκτός θέματος, γιατί λέω πράγματα που δε θέλουν. Είμαστε αντίθετοι με τον "Καλλικράτη", γιατί όλες του οι νομοθεσίες είναι αντιδημοκρατικές».