Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 12:31

18 ώρες διακοπή νερού για να επισκευαστεί η δεξαμενή ύδρευσης στο Πήδημα!

Γράφτηκε από τον

 

Από το 1936 που κατασκευάστηκε, δεν έχει συντηρηθεί ποτέ (!!!) η δεξαμενή ύδρευσης στο Πήδημα (στο βουνό), που τροφοδοτεί με νερό από τις πηγές του Πηδήματος τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Αυτό αποκάλυψε στην "Ε" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Γιάννης Μπάκας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στον 1ο όροφο του Διοικητηρίου, για την αποκατάσταση της ζημιάς στη δεξαμενή.

 

Στη σύσκεψη, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μπάκας, αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση παρέμβαση - προσωρινή λύση, αμέσως μετά τις γιορτές. Παρέμβαση με τσιμεντέσεις στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα, η οποία, όμως, θα χρειαστεί από 12 έως 18 ώρες. Και αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι πολύωρη η διακοπή του νερού για την πόλη της Καλαμάτας  και την ευρύτερη περιοχή. «Θα υπάρχει ταλαιπωρία, αλλά θα ενημερώσουμε έγκαιρα όλο τον κόσμο, για να έχει πάρει τα μέτρα του. Πρέπει να γίνει η αποκατάσταση, δε γίνεται αλλιώς για να προστατεύσουμε τη δεξαμενή», παρατήρησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου. 

Κατά τη διάρκεια της διακοπής θα αντικατασταθεί και ένα τμήμα του κεντρικού αγωγού Φ600 στην Ανθεια, που παρουσιάζει συχνά πρόβλημα.

Ο κ. Μπάκας ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε, επίσης, η εκπόνηση μελέτης για οριστική λύση του προβλήματος στη δεξαμενή Πηδήματος και η οποία θα υποδείξει τον τρόπο της αντιμετώπισης.

Ο πρόεδρος είπε ότι ήταν εκπληκτικός ο τρόπος κατασκευής της δεξαμενής 77 χρόνια πριν, από καθηγητή του Πολυτεχνείου, θεμελιωμένη σε βράχο. Τότε, το 1936, φτιάχτηκε η δεξαμενή του Κάστρου στην Καλαμάτα, ο αγωγός Φ300 και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Καλαμάτας. 

Εκτίμησε ότι το πρόβλημα, το ρήγμα πρέπει να προέκυψε από τους σεισμούς του 1986 (!!!), αλλά δε φαινόταν από τα καλάμια που λόγω του νερού που διέρρεε, έγιναν γίγαντες! 

«Το ήξεραν πολλοί πρόεδροι πριν από μένα το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μπάκας.

 

Γ.Σ.