Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 08:04

Οι προτάσεις που ακούστηκαν στη συνέλευση του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών"

Γράφτηκε από την
Οι προτάσεις που ακούστηκαν στη συνέλευση του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών"

Ευρύτερες συνεργασίες και συσπειρώσεις με βάση αρχές και πρόγραμμα, αλλά χωρίς ηγεμονισμούς, για ένα δήμο ανοιχτό και δίπλα στην κοινωνία, με συμμετοχή και με διαφάνεια, θα επιδιώξει το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών" στις εκλογές για το Δήμο Καλαμάτας: Αυτό ήταν το μήνυμα και η κατεύθυνση που έδωσε προχθές το βράδυ η γενική συνέλευση στο "Rex" - με στόχο τη νίκη και την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, όπως ειπώθηκε. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση οδηγεί σε συζητήσεις προς διερεύνηση του ενδεχόμενου να μπει καινούργιος επικεφαλής και να συγκροτηθεί ψηφοδέλτια με νέα άφθαρτα πρόσωπα. 

Στο πλαίσιο της συνέλευσης αναπτύχθηκε προβληματισμός για το αν οι συνεργασίες αυτές θα είναι σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση -σε μια ευρύτερη πολιτική αναμέτρηση ή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, με στόχο μια δημοτική αρχή που θα μάχεται κατά των μέτρων του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και κατά του "Καλλικράτη"- ή δεν θα λαμβάνουν υπόψη τους το αντιμνημονιακό στοιχείο. 

Ονόματα προσώπων και κόμματα δεν ακούστηκαν, αλλά η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών με αρχές και πρόγραμμα που ερμηνεύεται ως αντιμνημονιακή κατεύθυνση στην αυτοδιοίκηση.

 

ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 

Ο Σταμάτης Μπεχράκης, στην αρχή της γενικής συνέλευσης του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών", έθεσε θέμα κλειστής ή ανοιχτής συνεδρίασης και ο ίδιος πρότεινε κλειστή. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπερίσχυσαν οι υποστηρικτές της ανοιχτής, με ψήφους 23-18.

Στη συνέχεια ο Στ. Μπεχράκης μίλησε για εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής που θα κάνει κινήσεις για να γίνει η πιο πλατιά συσπείρωση που έχει γνωρίσει η πόλη. Επέκρινε τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο που είναι ευθυγραμμισμένοι με την κυβέρνηση και τα μνημόνια. Είπε ότι το "Δίκτυο" αποτελείται από άτομα με διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναφερόμενος στην επόμενη μέρα αντέδρασε στο ενδεχόμενο να προκύψουν Φούχτελ και Γερμανοί τραπεζίτες στο Δημαρχείο, όπως είπε.

Ο Κώστας Σαρδέλης πρότεινε ευρεία συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο ανατροπής.

Ο Βασίλης Μαστραγγελόπουλος ζήτησε «να λειτουργήσει ανθρωπιστικά ο δήμος. Να κερδίσουμε τις εκλογές».

Ο Βύρωνας Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «το δήμο μόνοι μας δεν τον κατακτάμε. Ομως και χωρίς εμάς δεν κατακτιέται ο δήμος» - και πρότεινε: «Να κάνουμε το άνοιγμα στις δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα. Να συνεργαστούμε ισότιμα, να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά. Δεν μπορούμε να μη μιλάμε για την κεντρική εξουσία».

Ο Νίκος Πατσαρίνος πρότεινε «να διεκδικήσουμε το δήμο, χωρίς να αποκλείσουμε άλλους που θέλουν να αλλάξουμε το δήμο. Το "Δίκτυο" να βάλει 5-10 προτάσεις που θα τις παλέψει. Να συζητήσει και με το λαό σε πλατιά λαϊκή συνέλευση». Παρατήρησε πως «δεν μπορείς να δεχθείς το Παρατηρητήριο. Με 5-6 ξεκαθαρισμένους στόχους μπορούμε να πετύχουμε μεγάλες συνεργασίες».

Ο Γιώργος Ψυχογιάννης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για επιτροπές, συνεργασίες και πρόγραμμα.

Ο Κώστας Μακρής πρότεινε συνεργασίες και με βάση τις απόψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος μίλησε για μάχη που έχει σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή, για πρόσωπα που θα οδηγήσουν στην ανατροπή των κεντρικών πολιτικών, και για ένα δήμο με άμεση δημοκρατία και αναπτυξιακό ρόλο.

Ο Στάθης Γεωργακίλας πρότεινε "Δίκτυο" ανοιχτό και πλατύ, καθώς και τη δημιουργία ενός δήμου από τους πρώην Δήμους Θουρίας, Αριος και Αρφαρών.

Η Σταυρούλα Αγρίου ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με βάση πρόγραμμα και αρχές. Είπε ότι η πολιτική μάχη θα δοθεί στις ευρωεκλογές και πρότεινε, επίσης, στην Επιτροπή Διαβούλευσης να μετέχουν όλοι οι φορείς, με λόγο, ψήφο και ρόλους σε όλους.

Ο Δημήτρης Δριμής πρότεινε συνεργασίες.

Η Σίσσυ Πλακονούρη είπε ότι το "Δίκτυο" θέλει συνεργασίες και πρότεινε συμμετοχή ανθρώπων μέσα από κινήματα και ζωντανές διαδικασίες.

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος πρότεινε το "Δίκτυο" να παίξει ρόλο και να οδηγήσει σε ευρύτερες συσπειρώσεις, μέσα από ένα νέο αυτοδιοικητικό σχήμα, όχι τόσο με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Και ζήτησε ο πολιτισμός να έχει πρωτεύουσα θέση στο πρόγραμμα του συνδυασμού.

Ο Βασίλης Αμανατίδης πρότεινε «ευρύτερη συσπείρωση με όρους προγραμματικούς, με άφθαρτους ανθρώπους και με έναν επικεφαλής που θα ενώνει. Με προγραμματικό στίγμα, όχι σε λογική αντί-Νίκα». Ζήτησε δε «άμεσες πρωτοβουλίες διερεύνησης, επικοινωνίας για ευρύτερο σχήμα, χωρίς ηγεμονισμό, αλλά με κοινής αποδοχής πρόσωπα και επικεφαλής».

Ο Τάσος Ορφανός σημείωσε πως η συνεργασία είναι αναγκαίο προαπαιτούμενο και τάχθηκε κατά των αποκλεισμών με αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Παρατήρησε ότι «θα πρέπει εμείς να τους βρούμε αυτούς που θα συνεργαστούμε, να κάνουμε ισότιμες συνεργασίες. Οχι με 100% το πρόγραμμά μας στη συνεργασία». Και κάλεσε «να μη δώσουμε με στενοκεφαλιά μια νέα 4ετία στο Νίκα».

Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις, καθώς και η εκλογή της νέας Συντονιστικής Επιτροπής που θα ανακοινωθεί σήμερα.


NEWSLETTER