Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2011 23:06

Οι προτεραιότητες των αντιδημάρχων Δυτ. Μάνης

Γράφτηκε από την

Εν μέσω οργανωτικών διαδικασιών, και σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν οι Δημοτικές Ενότητες Αβίας και Λεύκτρου συνοχή στο πλαίσιο λειτουργίας   του νέου Δήμου Δυτικής Μάνης, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι 4 αντιδήμαρχοι. Μιλώντας στην “Ε”, περιγράφουν τις αρμοδιότητές τους αλλά και τις προτεραιότητές έχουν θέσει στο αντικείμενό του ο καθένας.

Αντιδήμαρχος Υποδομών και Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και αναπληρωτής του δημάρχου Δημήτρη Γιαννημάρα ορίστηκε ο Διακουμής Κυβέλος, ο οποίος έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας - κυρίως όσον αφορά την καθαριότητα και την ύδρευση.
“Ο τομέας της καθαριότητας κυρίως στον παλιό Δήμο Λεύκτρου ο οποίος, ντρέπομαι που το λέω, ήταν σε τριτοκοσμική κατάσταση και βασιζόταν σε αυτοσχεδιασμούς. Αντίθετα στην Αβία ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση”, τόνισε ο κ. Κυβέλος και συνέχισε αναφερόμενος στην ύδρευση: “Εχουμε πολλά προβλήματα στην ύδρευση και θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αποκατασταθούν τόσο οι αγωγοί από αμίαντο που κατά περίπτωση υπάρχουν ακόμα, αλλά και οι διαρροές”.
Οσον αφορά τον τομέα των υποδομών ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή πριν ακόμα αναλάβει και τυπικά τη διοίκηση, με σκοπό την κατασκευή μονάδας ή μονάδων βιολογικού καθαρισμού - κινήσεις για τις οποίες όπως αναφέρει έχει χαθεί ήδη πολύς χρόνος. Στις προτάσεις της δημοτικής αρχής που έχουν κατατεθεί προβλέπεται κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού είτε στην Καρδαμύλη είτε στην ευρύτερη περιοχή Στούπας - Ριγκλίων - Αγίου Νικολάου.
Ιδιαίτερη βάση δίνει ο Διακουμής Κυβέλος και στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις επεκτάσεις οικισμών: “Στο Λεύκτρο έχει γίνει το ΣΧΟΑΠ και έχει φτάσει σε τελική πρόταση. Στην Αβία έχει ολοκληρωθεί μόνο η πρώτη φάση και πλέον πρέπει να γίνει ένα πάντρεμα των δύο ενοτήτων ως ενιαίου δήμου. Απαιτείται επικαιροποίηση των μελετών, ενώ θα δώσουμε μεγάλη βάση στην πολεοδόμηση των παραλιακών οικισμών” σημείωσε μεταξύ άλλων.
“Το μέλλον της Μάνης αλλά και ολόκληρης της χώρας είναι νομίζω ο τουρισμός και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, ενώ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε και το χρυσάφι της Μάνης, το παγκοσμίως γνωστό ελαιόλαδο”, κατέληξε ο κ. Κυβέλος.

Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αβίας και Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα το παλιό δημαρχείο στον Κάμπο ορίστηκε ο Γιώργος Γκούζος. Παρά τις δυσκολίες που εντοπίζει εκφράζει την αισιοδοξία του και τη σιγουριά του για ένα επιτυχές έργο της νέας δημοτικής αρχής, το οποίο θα βασίζεται τόσο στην αποδοχή του κόσμου όσο και στην καλή συνεργασία με όλους τους αιρετούς της περιοχής.
Οσον αφορά τον τομέα ευθύνης του ο κ. Γκούζος αναφέρει ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως συμβαίνει με την εξέλιξη ορισμένων έργων που σημειώνονται καθυστερήσεις. Προβλήματα υπάρχουν και με τον τεχνικό εξοπλισμό και ιδίως τα οχήματα του δήμου, όπου πλέον χρειάζονται κατά περίπτωση σημαντικές επισκευές. “Ακόμα και το νέο πυροσβεστικό όχημα του δήμου που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές χρειάζεται επισκευή”, αναφέρει απορημένος. Οσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη ο κ. Γκούζος φυσικά θέτει το λάδι στην πρώτη θέση και τονίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, για καταγραφή των προβλημάτων και συντονισμό των ενεργειών.

Αντιδήμαρχος θεμάτων Καθημερινότητας, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικού Σχεδιασμού ορίστηκε ο Αλέξης Ρουτζούνης, ο οποίος ουσιαστικά αναλαμβάνει ίσως τον πιο φλέγοντα τομέα των τελευταίων μηνών: τη διαχείριση των απορριμμάτων. “Είναι ένας τομέας ευαίσθητος αυτός της καθαριότητας και της ανακύκλωσης”, λέει και συνεχίζει: “Εχουμε προβεί ήδη σε ανανέωση της σύμβασης με τον εργολάβο για τη μεταφορά των απορριμμάτων για 2 μήνες και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξει λύση σε περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας”.
Στη συνέχεια αναφέρεται στα προβλήματα καθημερινότητας που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή: “Πρέπει σύντομα να υπάρξει μέριμνα για τον ηλεκτροφωτισμό όλων των οικισμών και αντιμετώπιση των συχνών προβλημάτων λόγω των ανέμων. Ηδη έχει ζητηθεί συνεργείο της ΔΕΗ να επέμβει στα τοπικά διαμερίσματα για θέματα του δικτύου από το φανό και πάνω”, τονίζει ο νέος αντιδήμαρχος - για να συμπληρώσει ότι: “Προβλήματα υπάρχουν και με τη διαχείριση των υδάτων. Απαιτείται σωστή υδρομάστευση αλλά και μέριμνα για τα υπόγεια νερά της Καλόγριας με βάση και τις μελέτες που έχουν γίνει”.
Ο κ. Ρουτζούνης προσβλέπει και στη συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία) όσο και στον τομέα των απορριμμάτων. Παράλληλα τονίζει ότι ο διάλογος και η καθημερινή επαφή με το δημότη θα είναι από τα χαρακτηριστικά της δημοτικής αρχής Γιαννημάρα.

Τέλος, ο Φώτης Περδικέας ορίστηκε αντιδήμαρχος θεμάτων Διοίκησης, Παιδείας, Οικονομικών, Εκδηλώσεων και Κοινωνικής Πολιτικής. Ο κ. Περδικέας εμφανίστηκε αρκετά απογοητευμένος για την κατάσταση που παραλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή, ιδίως στο οικονομικό σκέλος, αν και ο ίδιος βλέπει τις πρώτες μέρες να επικρατεί ούριος άνεμος στις υπηρεσίες του δήμου:
“Είμαι πλήρως απογοητευμένος από την περασμένη 12ετία. Εχω διάθεση να δουλεύω 15 ώρες την ημέρα και το έχω κάνει σαφές και στο δήμαρχο, ώστε να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Προτεραιότητα έχουν σαφώς τα θέματα της καθημερινότητας. Η διαχείριση των υδάτων ήταν ως τώρα ξέφραγο αμπέλι. Υπάρχουν συνεχείς διαρροές, ενώ κάποιες δεξαμενές δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Ο κόσμος όμως μας έχει αγκαλιάσει και αυτό μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια” δηλώνει μεταξύ άλλων.

Δ.Πλ.