Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014 07:44

Δάνειο 1,2 εκατ. ευρώ για πολεοδομικές μελέτες

Γράφτηκε από τον

Δάνειο ύψους 1.220.000 ευρώ, για τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών και πράξεων εφαρμογής, πρόκειται να πάρει ο Δήμος Καλαμάτας. Τη λήψη του δανείου αναμένεται να την αποφασίσει στην αποψινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπως σημειώνεται στην εισήγηση, ο δήμος οδηγείται στη σύναψη του δανείου «με δεδομένο το γεγονός της δραματικής μείωσης των χρηματοδοτικών πόρων (ΣΑΤΑ)». Αναφέρεται ότι «η διάρκεια εξόφλησης του δανείου θα είναι μέχρι 300 μήνες από τη σύναψή του».

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για: 

α) Τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης της περιοχής Ανατολικής Παραλίας. Πρόκειται για τη περιοχή που οριοθετείται ανατολικά από το δυτικό όριο της πολεοδομικής μελέτης της Παραλίας Βέργας, δυτικά από τη διαμορφωμένη οδό Κρήτης στο ανατολικό όριο της ιδιοκτησίας Σταυρ. Παπαδόπουλου, νότια από την οδό Ναυαρίνου και βόρεια από την προτεινόμενη από εγκεκριμένο ΓΠΣ επέκταση της οδού Κρήτης (έκταση 410 στρέμματα περίπου). Η περιοχή από το εγκεκριμένο ΓΠΣ προορίζεται για χρήσεις τουρισμού και αναψυχής. β) Την πολεοδόμηση της περιοχής της πρώην δυτικής ΖΕΠ (Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας) και βρίσκεται μεταξύ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Δυτικής και Βόρειας Συνοικίας και της περιοχής Πλακωτά (270 στρέμματα περίπου). Σύμφωνα με το ισχύον ΓΠΣ η περιοχή προτείνεται ως περιοχή για μελλοντική πολεοδόμηση». Προϋπολογιζόμενο κόστος μελέτης 270.000 ευρώ. γ) Τη μελέτη πράξης εφαρμογής της περιοχής Παραλίας Βέργας περίπου 1.315 στρέμματα), με προϋπολογιζόμενο κόστος 290.000 ευρώ. Ο δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες επανέγκρισης του σχεδίου πόλης. Ηδη συντάσσονται οι μελέτες των ρεμάτων και οι γεωλογικές μελέτες που απαιτούνται και σύντομα το ρυμοτομικό σχέδιο θα επανεγκριθεί. δ) Τη μελέτη πράξης εφαρμογής της περιοχής Μικρής Μαντίνειας (περίπου 1.125 στρέμματα), με προϋπολογιζόμενο κόστος 250.000 ευρώ. Εχουν ήδη συνταχθεί οι μελέτες των ρεμάτων, έχει κυρωθεί η γεωλογική μελέτη και η μελέτη του ρυμοτομικού σχεδίου βρίσκεται στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ.

 

Γ.Σ.