Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:29

Αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλ. Παναγιωτακάκος: "Να προταχθεί το δημόσιο συμφέρον στη διαχείριση των απορριμμάτων"

Γράφτηκε από την

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η οργάνωση της διοίκησης του νέου δήμου», τονίζει στην "Ε" ο αντιδήμαρχος Ευρώτα - αναπληρωτής δημάρχου Ηλίας Παναγιωτακάκος. Επισημαίνει ότι στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών πρέπει να προταχθεί το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως να έχουν λόγο και ρόλο οι δήμοι και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα. Σημειώνει, επίσης, ότι η δημοτική αρχή θα τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση και θα δημιουργήσει δημοπρατήρια σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, στην περιοχή του δήμου, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με καθαρά προϊόντα του δήμου, ώστε να ισχύσει το δίπολο από το χωράφι στο ράφι.

- Τι είναι για σας ο ορισμός σας ως αναπληρωτής δημάρχου;
«Είναι μέγιστη τιμή από το δήμαρχο και πρέπει να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη του και στην εμπιστοσύνη των συμπολιτών, που με εμπιστεύτηκαν να είμαι δημοτικός σύμβουλος. Αυτό που έχω πάντα κατά νου, είναι ότι είμαι προσωρινός. Το πέρασμά μου είναι προσωρινό και θα πρέπει να αφήσω κι εγώ το δικό μου αποτύπωμα».

- Είναι ο "Καλλικράτης" η πιο σημαντική μεταρρύθμιση, η τελευταία ελπίδα;
«Είναι πράγματι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση, η τελευταία ελπίδα. Ο "Καλλικράτης" έχει ένα συνολικό πλαίσιο αναδόμησης της αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της νέας δομής και του κράτους και της διοίκησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση».

- Δε σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μη δοθούν οι αναγκαίοι πόροι, λόγω της οικονομικής κρίσης;
«Πάντα η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση κινείται σ’ ένα περιοριστικό περιβάλλον, αλλά σήμερα η πρωτοφανής οικονομική κρίση οπωσδήποτε δυσκολεύει τις προσπάθειες
επιτάχυνσης του "Καλλικράτη". Ομως, επειδή εμείς οι αιρετοί μόνοι μας θελήσαμε, δε μας το επέβαλε κανένας, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις ευθύνες και να απαλείψουμε το δίπολο κακή κυβέρνηση και καλός δήμαρχος και να προβάλουμε την έννοια της συνευθύνης. Και θα πρέπει κάποτε να λειτουργήσει και το πλαίσιο ότι καλές είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά κάποτε πρέπει να λειτουργήσουμε και στο πλαίσιο της συνευθύνης και των συμπολιτών μας».

- Οι δεσμεύσεις, όμως, θα πρέπει να τηρηθούν.
«Οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, αλλά και οι υποχρεώσεις των συμπολιτών μας πρέπει να είναι ανάλογες και ανταποδοτικές αυτών που θα προγραμματίζουμε».

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι τα σκουπίδια;
«Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».

- Αισιοδοξείτε ότι θα βρεθεί λύση;
«Απαιτείται να βρεθεί λύση, αλλά η θέληση και η δική μας διάθεση είναι να υπάρξει ένας διάλογος χωρίς φοβικά σύνδρομα, ώστε με την έννοια του δημοσίου και κατά
προτεραιότητα και όχι του ιδιωτικού συμφέροντος επίλυση του προβλήματος. Θα πρέπει πρωτίστως να έχουν λόγο και ρόλο οι δήμοι και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα».

- Προτεραιότητες έργων για τη δημοτική αρχή και για σας ποιες είναι;

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η οργάνωση της διοίκησης του νέου δήμου, διότι χωρίς να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία και ο κάθε υπάλληλος να γνωρίζει πού ανταποκρίνεται όσον αφορά στις ευθύνες του, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Οι υπάλληλοι πρέπει να μπουν σε μια νέα δομή, να έχουν ένα αξιόλογο ποιοτικό περιβάλλον του χώρου εργασίας τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντά τους, τα οποία περιλαμβάνουν και σεμινάρια κ.λπ. Στηριζόμαστε πρωτίστως στο έμψυχο δυναμικό, το οποίο είναι αξιόλογο και θα το βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις να έχει εκείνες τις παροχές, ώστε να ανταποκριθεί όπως πρέπει στους συμπολίτες μας».

- Προτεραιότητες από πλευράς έργων;
«Το πρώτο έργο που είναι και μεγάλη επιτυχία του δημάρχου Γιάννη Γρυπιώτη, είναι η δημοπράτηση του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής της Σκάλας, ύψους 16 εκ. ευρώ. Είναι με συγχρηματοδότηση, από το ΕΣΠΑ. Αυτό που έχει
την πρώτιστη ευθύνη είναι να διατηρήσουμε ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο - ομπρέλα στην κρίση που υπάρχει. Να διατηρήσουμε τις υποδομές πρόνοιας, όπως "Βοήθεια στο σπίτι" ή να διαμορφώσουμε άλλες υπηρεσίες που θα υποβοηθούν τον πολίτη απέναντι στην αδυναμία εκπλήρωσης των
υποχρεώσεών του. Δηλαδή, αυτά μπορεί να υπάρχουν και να ξεκινούν από ένα ισχυρό καταναλωτικό κίνημα σε συνάρτηση με τα πανελλήνια καταναλωτικά κινήματα απέναντι στα καρτέλ που υπάρχουν και είτε ξεζουμίζουν τον αγρότη είτε είναι θέματα που αφορούν την αδυναμία του πολίτη, γι’ αυτό υπάρχει και ο δημοτικός Συμπαραστάτης».

- Πώς μπορεί ο δήμος να βοηθήσει τους παραγωγούς της περιοχής;
«Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Εκτός δηλαδή από το καλάθι που ετοιμάζουν της Πελοποννήσου, ετοιμάζουμε και το καλάθι του δικού μας δήμου. Αυτό σημαίνει ότι θα βοηθήσουμε τον αγρότη στις υποδομές που είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα
προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε δημοπρατήρια, και σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, ώστε να ισχύσει αυτό το δίπολο από το χωράφι στο ράφι. Η προεκλογική μας εξαγγελία είναι για 3 δημοπρατήρια, ένα στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα επί της εθνικής οδού, ένα στην Αθήνα κι ένα στη Θεσσαλονίκη με καθαρά προϊόντα του δήμου μας. Ο δήμος θα λειτουργήσει τις υποδομές, ώστε οι συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες να έχουν το
δικό τους ράφι αυτοτελώς σ’ αυτές τις πόλεις κύρια στα εσπεριδοειδή και στο λάδι, αλλά και σ’ άλλα προϊόντα, ώστε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να κάνουμε ένα είδος συνεταιριστικού κινήματος πωλήσεων».

 


Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη