Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:32

Σάββας Σαββάκης: "Ο Καλλικράτης ήρθε με κουτσό πόδι"

Γράφτηκε από την
Σάββας Σαββάκης: "Ο Καλλικράτης ήρθε με κουτσό πόδι"

Την εβδομάδα αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση - παραλαβή των χρηματικών διαθέσιμων από τους δήμους που ενσωματώθηκαν στον καλλικρατικό Δήμο Τρίπολης. Εκτός από το Δήμο Λεβιδίου που διέθετε ταμειακή υπηρεσία και η διαδικασία ήταν σύντομη, οι άλλοι δήμοι δεν είχαν αντίστοιχη υπηρεσία οπότε γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μετά τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σάββα Σαββάκη, θα ακολουθήσει η απογραφή που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από την ειδική επιτροπή την οποία σύστησε ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης στα τέλη Φεβρουαρίου. Τέλος, θα γίνει ο ισολογισμός και θα οριστεί ορκωτός λογιστής που θα κάνει τον έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων που αφορούν στους συνενούμενους δήμους. Τον Μάρτιο θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός που θα γίνει με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από την προαναφερόμενη διαδικασία, ενώ θα συνταχτεί και το Τεχνικό Πρόγραμμα με βάση τις αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών. Η Οικονομική Επιτροπή θα ορίσει ένα ανώτατο πλαφόν στους υπεύθυνους των τέως δήμων και με βάση τα έργα που θα προτείνουν θα καταρτιστεί το πρόγραμμα.
Ο κ. Σαββάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή το χρηματικό διαθέσιμο του Δήμου Τρίπολης δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, γιατί ακόμα πληρώνονται εντάλματα για το περασμένο έτος. Εκείνο που ανέφερε είναι πως ο δήμος έχει λάβει δάνεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που λήγουν το 2023 (ελήφθησαν το 2008 και έχουν διάρκεια αποπληρωμής 15 χρόνια), ενώ υπάρχουν 2 ακόμα δάνεια απ' το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που είχαν ληφθεί από τη δημοτική αρχή του Δημοσθένη Σωτηρόπουλου και τα ποσά γι' αυτά παρακρατούνται από το Ταμείο.
Ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος επεσήμανε πως "ο Καλλικράτης ήρθε με κουτσό πόδι", αφού οι πόροι για το δήμο είναι κατά 25% σε σχέση με το περσινό έτος μειωμένοι. Ως αποτέλεσμα τονίζει ότι υπάρχει δυσκολία στην υλοποίηση έργων, αλλά ακόμα και στη μισθοδοσία του προσωπικού που πλέον είναι αυξημένο αφού ενσωματώνονται και οι υπάλληλοι των άλλων δήμων.
Σημείωσε επίσης πως δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, όπως συμβούλεψε τους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών, και τόνισε πως αν τα πράγματα πάνε έτσι, ο "Καλλικράτης" αντί να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει. Γι' αυτό υπογράμμισε ότι τώρα που είναι νωρίς πρέπει να ληφθούν μέτρα και η Πολιτεία να δώσει στους δήμους τα χρήματα που τους αναλογούν, και που στην ουσία τα έχουν πληρώσει οι πολίτες. Επιπλέον, είπε πως δεν γίνεται η Πολιτεία να καταδυναστεύει τους δήμους και μέσω αυτών να περνά τις δικές τις πολιτικές, γιατί τότε δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί αυτόνομος χρηματοδοτικός φορέας.
Ο κ. Σαββάκης εκτός από τα οικονομικά έχει στην αρμοδιότητά του και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια. Οπως σημείωσε σχετικά, από τον Απρίλιο και μετά θα πρέπει όλες οι αποφάσεις και όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με έργα, δημοπρασίες και με την οικονομική διαχείριση να αναρτώνται στο Διαδίκτυο για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών.
Ε.Τ.


NEWSLETTER