Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 13:46

Γιάννης Μαρνέρης: «Βιολογική Γεωργική Ανάπτυξη, Θέσεις Εργασίας, Τοπίο, Αλυσίδα Εφοδιασμού»

Γράφτηκε από την

Η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα έχει δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για όλους τους τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού ειδών διατροφής και ανάλογη αύξηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πολλών αγροτικών περιοχών της Ελλάδας.
Η ετήσια ανάπτυξη της αγοράς των βιολογικών προϊόντων κυμαίνεται μεταξύ 10-15%.
Καθώς προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια στους βιοκαλλιεργητές, τους μεταποιητές, τους διανομείς και τους πωλητές, τα οικονομικά οφέλη αυτής της τάσης αναπόφευκτα επηρεάζουν και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις και γενικότερα όλη την αγροτική κοινότητα, άμεσα και έμμεσα.
Η φύση της βιολογικής γεωργίας προάγει την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση των αγροτικών πληθυσμών και της αγροτικής ευημερίας. Οι παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτό είναι:
- Η καταλληλότητα μικρότερων και συνεπώς περισσότερων εμπλεκομένων στη βιολογική γεωργία.
- Η συχνά εντατική απασχόληση του εργατικού δυναμικού, που δημιουργήθηκε λόγω των περιορισμών στις εισροές και η έμφαση στη φυσική και μηχανική παραγωγή.
- Η υψηλή συμβατότητα των βιολογικών αγροκτημάτων με τα αγροτικά και οικοτουριστικά εγχειρήματα.
- Νέες περιοχές έρευνας (φυτοπροστασία, ευημερία των ζώων, ανανεώσιμες πηγές) για τους επιστήμονες.
Οι βιοκαλλιεργητές απολαμβάνουν οφέλη στην υγεία τους καθώς δεν ασχολούνται με χημικά όπως οι φυτοπροστατευτικές ουσίες. Οι βιοκαλλιεργητές, επίσης, αναφέρουν ότι κερδίζουν το σεβασμό των καταναλωτών καθώς όλο και περισσότερα άτομα ανακαλύπτουν τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής σε σχέση με το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων καθώς και την κοινωνικοοικονομική υπόσταση.
Η βιολογική γεωργία δημιουργεί περισσότερο ελκυστικά φυσικά τοπία δίνοντας έμφαση:
- Στη φύτευση φυτοφρακτών και λειμώνων.
- Στη διατήρηση της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

- Στην προστασία και την αναβάθμιση των εδαφικών και υδάτινων πόρων.

- Στην χρησιμοποίηση ντόπιων φυτικών και ζωικών ειδών και πόρων.
Σε ανταπόδοση, αυτές οι πρακτικές αυξάνουν την συνολική ελκυστικότητα της υπαίθρου, δελεάζοντας και κρατώντας τους κατοίκους σε μία εποχή που οι αγροτικοί πληθυσμοί της μειώνονται.
Η βιολογική γεωργία, συμβάλει επίσης στη μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτικών κοινοτήτων στην αλυσίδα εφοδιασμού των ειδών διατροφής.
Αυτό συμβαίνει λόγω:
- Της χρήσης διάφορων καναλιών της αγοράς, για παράδειγμα, σημεία πωλήσεων στο αγρόκτημα, καταστήματα και αγορές στο αγρόκτημα καθώς και πωλήσεις μέσω του διαδικτύου.
- Νέες και ποικίλες ευκαιρίες στην αγορά.
- Προτίμηση εμπορίας των προϊόντων σε κοντινές αποστάσεις.
Στην πραγματικότητα, τα μέρη της αλυσίδας διανομής βιολογικών προϊόντων, συχνά εμπλέκονται σε περισσότερους από έναν κρίκο της. Οι αγρότες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον προς τα βιολογικά προϊόντα τους και συχνά συμμετέχουν στην επεξεργασία και στην εμπορία τους.
Αυτό, συχνά σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν να μιλούν απευθείας με τους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα τους, βοηθώντας τους να κατανοήσουν ακριβώς το πώς αυτά έχουν παραχθεί καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από μία πιο αειφόρο προσέγγιση στην παραγωγή τροφίμων.
Με αυτό τον τρόπο, ενημερώνουν τους καταναλωτές και τους συμβουλεύουν για τις συνέπειες των τροφίμων και ποτών που καταναλώνουν.

Γιάννης Η. Μαρνέρης

Δήμαρχος Ν. Κυνουρίας


NEWSLETTER