Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 17:19

Να διατηρηθεί ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης

Γράφτηκε από την

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 17\1\2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης με μοναδικό θέμα την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκρονικής Διακυβέρνησης για τη διατήρηση του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης (12\1\2011), όπου το θέμα συζητήθηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση με την αυξημένη πλειοψηφία των 2\3 όπως προβλέπει ο Καλλικράτης.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης Σ. Αργειτάκος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χ. Πλειώτας μίλησαν για συνδιαμόρφωση  του αιτιολογικού προς το Υπουργείο Εσωτερικών  με την αντιπολίτευση, εφόσον έχει παρατηρηθεί σύγκλιση απόψεων μεταξύ των παρατάξεων του σώματος ως προς τη διατήρηση του Ο.Ν.Α ως αυτοτελούς Νομικού προσώπου .
Ο Δήμαρχος τόνισε προς το σώμα ότι προέκυψαν νέα στοιχεία με έγγραφο του αρμοδίου υπουργείου τα οποία συνηγορούν στην υποβολή του αιτήματος για τη διατήρηση του Ο.Ν.Α.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φούρκας τόνισε ότι ο χειρισμός του θέματος δείχνει αντίληψη συνεδρίασης συλλογικού οργάνου και στηλίτευσε την πλειοψηφία ότι λειτουργεί  με τους κανόνες του παρελθόντος .
Ο κ. φούρκας έθεσε το ερώτημα , αν ο Ο.Ν.Α παραμείνει ως έχει θα είναι δυνατή η συγχώνευση του με τους Ο.Ν.Α των πρώην Δήμων Μυστρά, Πελλάνας και Φάριδος. Επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή πρέπει να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα που προβλέπονται από το νόμο για τους Καλλικρατικούς Δήμους.
Οι παραπάνω αναφορές του κ.Φούρκα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Δημάρχου και του Προέδρου του Δ.Σ, τονίζοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι συλλογικό όργανο έκφρασης όλων των θέσεων και απόψεων και κατηγόρησαν του κ. Φούρκα ότι η λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λακωνίας κατά τη θητεία του ως νομάρχης, ήταν λειτουργία κλειστού συλλογικού οργάνου.
Επιπλέον ο κ. Αργειτάκος τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου αποδεικνύει ότι οι πολίτες επικρότησαν την πολιτική του στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και επεσήμανε στον κ Φούρκα ότι νιώθει πικρία για το αποτέλεσμα των εκλογών, τα ίδια έχει περάσει ο ίδιος και ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος θα βοηθήσει στη λήθη.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βαλιώτης τόνισε ότι δεν επικροτεί την πολιτική του Ο.Ν.Α μέχρι τώρα και ότι θα συναινέσει στην υποβολή του αιτήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διατήρηση του Ο.Ν.Α ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου, εφόσον καταργηθεί η Κοινωφελής Επιχείρηση που υφίσταται και εφόσον δημιουργηθεί ένα νέο Νομικό Πρόσωπα με  δραστηριότητες τον πολιτισμό, την κοινωνική πολιτική και το περιβάλλον.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης συμφώνησε στη πρόταση του κ. Βαλιώτη τονίζοντας ότι εφόσον παραμείνει αυτοτελές Νομικό πρόσωπο ο Ο.Ν.Α θα συνταχθεί νέος οργανισμός λειτουργίας του με μειωμένο λειτουργικό κόστος, με μικρότερο αριθμό υπαλλήλων και η χρηματοδότηση του Δήμου θα είναι συνετή, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα υποβάλλει αίτημα για τη διατήρηση της αυτοτέλεια του Ο.Ν.Α, με την προυπόθεση να καταργηθεί η κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Σπαρτιατών και ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο Νομικό Πρόσωπο με εύρος δραστηριοτήτων από τον πολιτισμό εως την κοινωνική πολιτική, την παιδεία και το περιβάλλον.


NEWSLETTER