Δευτέρα, 12 Μαϊος 2014 08:04

Παρούσα… δι’ αλληλογραφίας η Αλειφέρη στην Καλλιρρόη

Γράφτηκε από τον
Παρούσα… δι’ αλληλογραφίας η Αλειφέρη στην Καλλιρρόη

Η πρώην δήμαρχος Μελιγαλά στην επιστολή της, που αναγνώστηκε από το προεδρείο της εκδήλωσης, τόνισε μάλιστα ότι ήταν συνειδητή η απουσία της από τη χθεσινή δημόσια συγκέντρωση, καθώς, όπως υποστήριξε, "τέτοιες κινήσεις, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, δεν έχουν ουσιαστικό νόημα".

Η παραδοχή αυτή στην επιστολή της Ελ. Αλειφέρη προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία των συγκεντρωμένων κατοίκων, που σχολίασαν απαξιωτικά επόμενη δήλωση στην ίδια επιστολή, όπου η δήμαρχος αναφέρει πως οι θέσεις της στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές, «μέσα από τη στάση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και με δηλώσεις μου στον Τύπο», δεσμεύτηκε δε ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και στη συνέχεια, απ’ όπου την τάξει η ψήφος των πολιτών.

Σημειώνεται ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών του Δήμου Οιχαλίας (Καλλιρρόης, Αμφιθέας, Βασιλικού, Δωρίου, Κόκλας, Κωνσταντίνων, Μαρίνας, Μελιγαλά, Μίλα, Ψαρίου κ.ά.), καθώς και η Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας, είχε απευθύνει στους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες απ’ όλους τους συνδυασμούς, καθώς και σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους Οιχαλίας.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες Παναγιώτης Αλευράς ("Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία - Πράξη Ανάπτυξης"), Δονάτος Νίκου ("Ανταρσία στο Μωριά"), Παναγιώτα Μπάκα ("Πελοπόννησος Οικολογική"), Παναγιώτης Ξεροβάσιλας ("Πελοποννησιακή Ενωση") και Νίκος Πατσαρίνος ("Πελοπόννησος Πρώτα"), ενώ ως εκπρόσωπος του Νίκου Διασάκου ("Λαϊκή Συσπείρωση") μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας Κώστας Ρεϊτζόπουλος και του Νικήτα Μανδραπήλια ("Ελληνική Αυγή") ο Αναστάσιος Καντούτσης. Παρούσα ήταν επίσης η υποψήφια περιφερειάρχης Δήμητρα Λυμπεροπούλου ("Πελοπόννησος Οικολογική") και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού της Νίκος Σαράντης.

Από τους υποψήφιους δημάρχους Οιχαλίας παρόντες ήταν ο Κώστας Δημητρακόπουλος, Κώστας Ρεϊτζόπουλος, Ηλίας Σακελλαριάδης και Αριστείδης Σταθόπουλος, ενώ επιστολή της Παναγιώτας Γεωργακοπούλου διάβασε ο υποψήφιος με τον συνδυασμό της, τ. δήμαρχος, Γιώργος Διαγούπης.

Οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι η εκδήλωση δεν ήταν πολιτική ή προεκλογική, αλλά σκοπός της ήταν να πληροφορηθούν οι κάτοικοι της περιοχής τις θέσεις των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών για το θέμα του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ

Ο Δονάτος Νίκου ("Ανταρσία στο Μωριά"), τόνισε ότι πρόκειται για έργο καταστροφικό για το περιβάλλον, δεσμεύτηκε για αγώνα «κόντρα στα κέρδη των εργολάβων» -«η Μεσσηνία θα γίνει Κερατέα» τόνισε χαρακτηριστικά- και σημείωσε ότι η διαχείριση σκουπιδιών πρέπει να γίνεται σε επίπεδο δήμων ώστε τα οφέλη να καταλήγουν στους δημότες.

«Κάποιοι τάζουν θέσεις» δήλωσε ο Παναγιώτης Αλευράς ("Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία - Πράξη Ανάπτυξης"), ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο που δεν έχει εγκριθεί ακόμα η περιβαλλοντική μελέτη, ενώ δεσμεύθηκε για επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση της σύμβασης εφόσον ο συνδυασμός του αναλάβει τις τύχες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μιλώντας εκ μέρους του Νικήτα Μανδραπήλια ("Ελληνική Αυγή"), ο Αναστάσιος Καντούτσης δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί στο σύνολό του ο επίμαχος φάκελος της σύμβασης -«θα κάνουμε φύλλο και φτερό τη μελέτη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε λέγοντας πως αν τελικά αποδειχθεί ότι η χωροθέτηση είναι βάσιμη, η διαχείριση θα γίνει αποκλειστικά από τον δήμο και όχι από ιδιώτη.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ο υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας Κώστας Ρεϊτζόπουλος -εκφράζοντας, όπως είπε, και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Νίκο Διασάκο- επέκρινε όσους «ήταν 4 χρόνια αντιπεριφερειάρχες με τον Τατούλη και τώρα λένε άλλα», υποστηρίζοντας ότι το θέμα της διαχείρισης συζητιόταν «στα κρυφά» προκειμένου αυτή να δοθεί σε ιδιώτες, κατέληξε δε σημειώνοντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται από τον δήμο και να βασίζεται στη διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση.

Ο Παναγιώτης Ξεροβάσιλας ("Πελοποννησιακή Ενωση") καταδίκασε την «πολιτική πασαρέλα» -όπως χαρακτήρισε τις μέχρι τότε τοποθετήσεις- και επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, «όχι άλλες αποφάσεις χωρίς τους πολίτες, έπρεπε το θέμα να έχει συζητηθεί με τον κόσμο και με τους αρμόδιους επιστήμονες» είπε.

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης η διαχείριση των σκουπιδιών, τόνισε η υποψήφια περιφερειάρχης Δήμητρα Λυμπεροπούλου ("Πελοπόννησος Οικολογική"), κάτι που είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας του συνδυασμού της Νίκος Σαράντης.

Για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μίλησε ο Νίκος Πατσαρίνος ("Πελοπόννησος Πρώτα"), εκφράζοντας την θέση ότι «δεν ήταν τυχαία η διαστρέβλωση της υπηρεσιακής εισήγησης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την περιβαλλοντική μελέτη», παρατηρώντας ότι η επιλογή της Καλλιρρόης έγινε «γιατί έχει λίγο κόσμο», ενώ δεσμεύτηκε ότι ως νέα περιφερειακή αρχή «δεν θα αφήσουμε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός», υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει σε επίπεδο δήμου.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ

Βαθιά πολιτική χαρακτήρισε τη χθεσινή εκδήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας Κώστας Δημητρακόπουλος, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη χωροθέτηση, ενώ επέκρινε την απερχόμενη δημοτική αρχή για την απουσία εκπροσώπου της και κατήγγειλε ότι η πλαστογραφία -όπως είπε- της εισήγησης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Τόνισε δε ότι η χωροθέτηση (παλιότερα στο Παλιοροβούνι, τώρα στην Καλλιρρόη) αποτελεί πολιτική κατεύθυνση, καθώς επιστημονικά οι τοπικοί φορείς έχουν τεκμηριώσει ότι η επιλογή αυτή είναι αστήρικτη.

Για «ξεκάθαρες θέσεις» από την πλευρά της έκανε λόγο η υποψήφια δήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου στην επιστολή της, που ανέγνωσε ο Γιώργος Διαγούπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «όχι σκουπίδια στην Καλλιρρόη» προσθέτοντας ότι τόσο με την απερχόμενη δημοτική αρχή -της οποίας είναι μέλος- όσο και ως νέα δημοτική αρχή θα αγωνιστεί για να μη γίνει το εργοστάσιο.

Της θετικής ψήφου του, ως περιφερειακός σύμβουλος, για την ανάγκη διαχείρισης των σκουπιδιών σε περιφερειακό επίπεδο υπεραμύνθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος, τονίζοντας όμως ότι στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της χωροθέτησης υπήρξε λάθος χειρισμός από την πλειοψηφία, κάτι που υποχρέωσε τις μειοψηφίες να αποχωρήσουν. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί, τόσο εναντίον του εργοστασίου, όσο και για να λειτουργήσει με σωστές προϋποθέσεις η ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

«Παίζονται μεγάλα συμφέροντα» σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλίας Σακελλαριάδης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι στις 4 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση η προσφυγή που ο ίδιος και άλλοι έκαναν στην Ε.Ε. προκειμένου να μπλοκάρουν την περιβαλλοντική μελέτη -«γι’ αυτό δεν έχουν έρθει ακόμα τα σκουπίδια» τόνισε. Δεσμεύτηκε δε ότι ως δημοτική αρχή θα κάνει προσφυγή και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς σε αυτό μπορούν να προσφεύγουν μόνο ΟΤΑ, αναρωτήθηκε δε γιατί δεν έπραξε κάτι τέτοιο η απερχόμενη δημοτική αρχή, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν όλα αυτά αποτύχουν, πρώτος ο ίδιος «θα μπω μπροστά στις μπουλντόζες».

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις κατοίκων, οι οποίοι στο σύνολό τους εκφράστηκαν αρνητικά για την χωροθέτηση του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη, ασκώντας κατά περίπτωση κριτική σε περιφερειακούς και τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες.


NEWSLETTER