Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 14:26

Γιάννης Μαρνέρης: Πρόγραμμα Εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους Δήμους

Γράφτηκε από την

Για να γνωρίζουν οι Πολίτες, το σχέδιο «Καλλικράτης (N. 3852/2010)», με το άρθρο  262 «Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης» στοχοποιεί και τους υπερχρεωμένους Δήμους.
Σήμερα, θα σας εξηγήσουμε τι προβλέπει ο νόμος για τους «προβληματικούς» Δήμους.
Προβλέπεται λοιπόν ότι αν κάποιος Δήμος είναι χρεωμένος (δάνεια που ξεπερνούν το 60% των τακτικών ετήσιων εσόδων και τοκοχρεολυτική δόση υπερβαίνουσα το 20% των ετήσιων εσόδων) και καταθέσει σχετικό αίτημα, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα για την οικονομική του εξυγίανση.
Πως θα γίνει αυτό;
Σε πρώτη φάση, θα συσταθεί μία Ελεγκτική Επιτροπή αποτελούμενη από έναν Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως Πρόεδρο, τον Γενικό Διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΚΕ.
Η ένταξη Δήμων σε αυτό το «Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης» γίνεται ακολουθώντας τα εξής βήματα:
1. Η αίτηση του Δήμου, που συνοδεύεται από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των μελών του, μετά από εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης από ορκωτούς ελεγκτές και επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέτρα και δράσεις, το οποίο έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
2. Η αίτηση γίνεται αποδεκτή εφόσον συντρέχει μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
ι). Οι ετήσιες υποχρεώσεις του Δήμου, σε τοκοχρεολύσια, υπερβαίνουν σε ποσοστό το 20% των τακτικών του εσόδων.
ιι). Το συνολικό χρέος της δημοτικής ενότητας του Δήμου υπερβαίνει σε ποσοστό το 60% των τακτικών τους εσόδων. Ως συνολικό χρέος θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να ενταχθεί ένας Δήμος σε αυτή τη διαδικασία, χωρίς να υποβάλλει αίτημα!

Αυτό θα γίνει με τον εξής τρόπο:

Α). Διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, βάσει οικονομικών στοιχείων, η ανάγκη αξιολόγησης των οικονομικών στοιχείων του Δήμου από ορκωτούς ελεγκτές. Με την ίδια απόφαση μπορεί να απαγορευτεί, η συνομολόγηση νέου δανείου και η αναστολή οποιασδήποτε πρόσληψης προσωπικού (μόνιμου, τακτικού, ορισμένου χρόνου, συμβάσεων μίσθωσης έργου) και να καθοριστούν κατηγορίες πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων του Δήμου που αποστέλλονται υποχρεωτικώς προς έλεγχο νομιμότητας από τον Ελεγκτή Νομιμότητας.
Β). Με την ανωτέρω απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα εντός του οποίου συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης από ορκωτούς ελεγκτές, η οποία υποβάλλεται στην ελεγκτική επιτροπή.
Η εν λόγω επιτροπή εξετάζει την έκθεση αξιολόγησης των ορκωτών ελεγκτών και αποφασίζει για την υπαγωγή ή μη του Δήμου στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης.
Σε περίπτωση υπαγωγής στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, καλείται ο Δήμος, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών, να καταθέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσής του. Η ελεγκτική επιτροπή εγκρίνει ή σε περίπτωση που κρίνει ανεπαρκές τροποποιεί ή σε περίπτωση που δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα καταρτίζει το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα που εγκρίνει η ελεγκτική επιτροπή τίθεται σε ισχύ μετά από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η ένταξη ενός Δήμου στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης έχει ως στόχο την ικανοποίηση κριτηρίων, σε μόνιμη και διαρκή βάση και συμπεριλαμβάνει:
α). Την πρόσβαση στις περιπτώσεις Δήμων στον Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, που θα διαχειρίζεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλό επιτόκιο.
β). Την παρακολούθηση και τεχνική υποστήριξη της εξέλιξης του δημοτικού ή περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος εξυγίανσης, από την ελεγκτική επιτροπή.
γ). Τον περιορισμό των προσλήψεων.
δ). Την διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ, του Δήμου, για έργα - δράσεις και υπηρεσίες του, προς επίτευξη των στόχων των εν λόγω προγραμμάτων.
ε). Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο θα καθορίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα και τη φύση του προβλήματος, αλλά δεν θα μπορεί να ξεπερνά μία δημοτική περίοδο.
στ). Την διαβίβαση ετήσιων αναφορών προόδου του Δήμου στην ελεγκτική επιτροπή.
Ετήσιες αναφορές της ελεγκτικής επιτροπής κατατίθενται στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Το ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης διαχειρίζεται η ελεγκτική επιτροπή με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.


26/01/2011

Γιάννης Η. Μαρνέρης

Δήμαρχος Ν. Κυνουρίας


NEWSLETTER