Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 23:17

Στόχος, η μείωση παραγωγής συμμείκτων απορριμμάτων για τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιάννη Καμβυσίδη

Γράφτηκε από την

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας του εμπιστεύθηκε και πάλι την αντιδημαρχία Καθαριότητας και ουσιαστικά τον συντονισμό της δύσκολης προσπάθειας διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Γιάννης Καμβυσίδης μιλάει στην “Ε” για τις προοπτικές στον τομέα ευθύνης του, για τις προσπάθειες προώθησης της ανακύκλωσης, για τον τρίτο κάδο, αλλά και για τη συνεργασία παλιάς και νέας γενιάς στην ηγετική ομάδα της δημοτικής αρχής.

- Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σας εμπιστεύθηκε και πάλι την αντιδημαρχία Καθαριότητας, που ιδίως τους προηγούμενους μήνες αποτέλεσε το αγκάθι της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ποιες προοπτικές βλέπετε να υπάρχουν στο συγκεκριμένο τομέα;
«Υπάρχουν πολλές προοπτικές για τη βελτίωση του τομέα της Καθαριότητας. Ηδη έχει δρομολογηθεί μία λύση για την ορθότερη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου μας σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται με την ολοκληρωμένη διαχείριση. Σε συνδυασμό με την παραπάνω λύση θα δρομολογηθεί η τοποθέτηση του τρίτου κάδου για την προδιαλογή και ξεχωριστή επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων. Επίσης προβλέπεται σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες να τοποθετηθούν μεγάλοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης σε κάποιους χώρους όπως π.χ. το πάρκο του ΟΣΕ, το βόρειο και νότιο πάρκινγκ του δήμου κ.α. Με όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πολιτικές ενίσχυσης της επαναχρησιμοποίησης, και ανακύκλωσης των απορριμμάτων στοχεύουμε στη σημαντική μείωση της παραγωγής σύμμεικτων απορριμμάτων. Κάτι τέτοιο αφενός θα είχε προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ αφετέρου θα είχε σημαντικά οικονομικά οφέλη για το δήμο».

- Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η Καλαμάτα αποτελεί “Πρωταθλήτρια πόλη στην ανακύκλωση”. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου όχι απλώς να διατηρηθεί η καλή πορεία της ανακύκλωσης, αλλά και να βελτιωθεί;
«Η Καλαμάτα είναι πανελλαδικά η πρώτη πόλη σε επιδόσεις στην ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προκύπτει από τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιεύει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης - Αξιοποίησης αφού οι επιδόσεις των δημοτών μας έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών ανά κάτοικο της πόλης μας ανά έτος, συνεπώς η πρωτιά αυτή ανήκει καταρχήν στους δημότες μας. Υπάρχουν ωστόσο μεγάλα περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεών μας στον τομέα αυτό, έτσι όπως κάθε χρόνο και για τη φετινή χρονιά προγραμματίζονται διάφορες ενέργειες για τη βελτίωση της πορείας της ανακύκλωσης, οι κυριότερες είναι:
Διανομή 92 μικρών κάδων ανακύκλωσης σε όλες τις σχολικές μονάδες, για τον προαύλιο χώρο, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας.
Ενίσχυση της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών με τη χρήση δύο ακόμα απορριμματοφόρων για το σκοπό αυτό. Το ένα θα παραχωρηθεί στο δήμο από την Ε.Ε.Α.Α. και το άλλο παραχωρήθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Μεσσηνίας.
Αναδιάρθρωση των δρομολογίων αποκομιδής όλων των κατηγοριών απορριμμάτων, σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων, ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Διοργάνωση της Γιορτής της Ανακύκλωσης, καθώς και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις προκειμένου να διατηρείται πάντα επίκαιρο το θέμα της ανακύκλωσης.
Θα δημιουργηθεί ένα site στο Διαδίκτυο, με την υποστήριξη του δήμου, μέσα από το οποίο θα αναρτώνται αγγελίες από τους δημότες μας που επιθυμούν να χαρίσουν, κάθε είδους αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια, και θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι με ένα απλό τηλέφωνο να τα παραλαμβάνουν».

- Τους τελευταίους μήνες γίνεται λόγος για την τοποθέτηση τρίτου κάδου για τα οργανικά, με το δήμαρχο Καλαμάτας να δηλώνει ότι ήδη τρέχουν οι σχετικές διαδικασίες. Πότε βλέπετε να ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία και με ποιες κινήσεις θα ενημερωθούν οι δημότες;
«Η τοποθέτηση του τρίτου κάδου των οργανικών απορριμμάτων θα
συνδυαστεί με την λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που σχεδιάζεται από το δήμο, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία των
προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων. Η διαδικασία τοποθέτησης των κάδων θα γίνει σταδιακά, ξεκινώντας από χώρους μεγάλης παραγωγής οργανικών απορριμμάτων, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, ταβέρνες, στρατόπεδο κ.λπ., με την προοπτική της σταδιακής εξάπλωσης. Για να πετύχει η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να την αγκαλιάσουν οι δημότες μας.
Για το σκοπό αυτό θα γίνουν καμπάνιες ενημέρωσης από το δήμο σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν και πιστεύουν στο εγχείρημα αυτό του δήμου και θα επιδιωχθεί η συνεργασία με εθελοντικές ομάδες που θα βοηθήσουν στην σωστή λειτουργία του τρίτου κάδου και στην επιτυχία αυτού του προγράμματος».

- Ο δήμαρχος Καλαμάτας στελέχωσε την ηγετική του ομάδα με ένα μείγμα νέων στην αυτοδιοίκηση αλλά και με μέλη της “παλιάς φρουράς” στην οποία ανήκετε και εσείς. Πώς πιστεύετε θα λειτουργήσει αυτό το διοικητικό μοντέλο δεδομένων των δυσκολιών που έφερε μαζί του ο “Καλλικράτης”;
«Η στελέχωση της δημοτικής ομάδας είναι ως γνωστό αποκλειστικό προνόμιο του δημάρχου. Ετσι λοιπόν ο δήμαρχός μας, συνδύασε την εμπειρία της "παλιάς φρουράς" με τα νιάτα και την επιστημονική κατάρτιση των νέων συναδέλφων. Ολοι μας με όρεξη για προσφορά συνεργαζόμενοι μεταξύ μας κάτω απ' τις οδηγίες του δημάρχου θα ξεπεράσουμε, πιστεύω, τις δυσκολίες του νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου "Καλλικράτης" προς όφελος των συνδημοτών, τιμώντας έτσι την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν στις πρόσφατες εκλογές».

 


Συνέντευξη στο
Δημήτρη Πλεμμένο