Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 08:10

Παναγιώτης Κατσίβελας: "Να τρέξουμε να προλάβουμε τον χαμένο χρόνο"

Γράφτηκε από τον
Παναγιώτης Κατσίβελας: "Να τρέξουμε να προλάβουμε τον χαμένο χρόνο"

"Πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε το χαμένο χρόνο και τις ευκαιρίες, που όταν χάνονται, δεν ξαναβρίσκονται» τονίζει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Αναφέρει πως ο λαός της Τριφυλίας τους έδωσε την εντολή να διαχειριστούν τα προβλήματα και την καθημερινότητα, αλλά κυρίως να δημιουργήσουν το μέλλον του, να ξαναφέρουν την αισιοδοξία και την ελπίδα.

Μιλώντας για την οργάνωση του δήμου επισημαίνει πως «πρέπει να περάσουμε σε πλήρη και ουσιαστική ενοποίηση του δήμου και να παραμείνουν κοντά στους πολίτες οι παροχές υπηρεσιών, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο». Είναι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός στα όσα φημολογούνται στην περιοχή της Τριφυλίας τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και τώρα περί κωλύματος εκλογιμότητας υπογραμμίζοντας: «Το βέβαιον είναι ότι ο λαός επέλεξε και η εντολή του είναι ισχυρή και ξεκάθαρη, αλλά κυρίως αδιαμφισβήτητη. Αν κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν, είναι πέραν των δυνατοτήτων μου. Οσον αφορά   τις φήμες που κυκλοφορούν, είναι τόσο ανόητες που είναι εκ του περισσού να ασχοληθώ σοβαρά".


- Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που έκανε τον τριφυλιακό λαό να δείξει εμπιστοσύνη σε εσάς και τον συνδυασμό σας;

«Στην Τριφυλία γνωριζόμαστε όλοι, και όλοι έχουμε την προσωπική μας  διαδρομή, γεγονός που κάνει τους πολίτες να έχουν προσωπική γνώμη για τον καθένα μας. Επιπλέον καθ' όλη την προεκλογική περίοδο κάναμε έναν ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, με ευθύτητα και σοβαρότητα και  δημιουργήθηκε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να πάρουμε την εντολή να διαχειριστούμε τα προβλήματα και την καθημερινότητα του δήμου μας, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε το μέλλον του και να ξαναφέρουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία».

- Τι είναι αυτό που θα κρατήσετε από την προεκλογική περίοδο που μόλις έκλεισε;

«Ο τρόπος που μας αγκάλιασε η κοινωνία μας και οι πολύ ζεστές εκδηλώσεις αποδοχής και φιλίας που αναπτύχθηκαν. Ηταν αυτό το ανθρώπινο που κρατήσαμε σε όλη την προεκλογική περίοδο και μας επέτρεψε να ζήσουμε τις ανησυχίες, τους φόβους και την αγωνία των πολιτών.

Δεν θα μπορούσα βεβαίως να μην επισημάνω και τους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργήθηκαν με όλους τους συνεργάτες  μου».

- Οι εκλογές τελείωσαν αλλά υπάρχει έντονη φημολογία περί κωλύματος εκλογιμότητά σας, εξαιτίας όπως λεγόταν (και λέγεται) την απευθείας διοικητική υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στην 6η ΥΠΕ. Υπάρχει τελικά ζήτημα; 

«Το θέμα περί δήθεν κωλύματος εκλογιμότητάς μου ήταν ένα θέμα που οι άλλοι έπαιξαν πάρα πολύ σε αυτές τις εκλογές, καταδεικνύοντας ότι το θέμα τους και το πρόβλημά τους ήταν να μην είμαι υποψήφιος και τελικά δήμαρχος, εγώ προσωπικά. Μάλιστα φτάσαμε και στην αθλιότητα να ψηφίζουμε και να είναι γεμάτος ο τόπος έξω από τα εκλογικά κέντρα με φέιγ βολάν, που παραπληροφορούσαν τους πολίτες.

Εξέδωσα ένα δελτίο Τύπου την προεκλογική περίοδο στο οποίο εξηγούσα γιατί δεν έχω κώλυμα εκλογιμότητας για να ενημερωθούν οι πολίτες.

Το βέβαιον είναι ότι ο λαός επέλεξε και η εντολή του είναι ισχυρή και ξεκάθαρη, αλλά κυρίως αδιαμφισβήτητη.

Αν κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν, είναι πέραν των δυνατοτήτων μου. Οσον αφορά τις φήμες που κυκλοφορούν, είναι τόσο ανόητες που είναι εκ του περισσού να ασχοληθώ σοβαρά».

- Σας ακούσαμε να έχετε ως κύριο σλόγκαν «Το λίγο δεν αξίζει στην Τριφυλία». Τι έχει οδηγήσει την Τριφυλία σε αυτό το λίγο και πώς θα ξεφύγει από αυτό;

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η Τριφυλία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και αυτό δεν έχει γίνει. Αρα βιώνουμε μια κατάσταση πολύ κατώτερη από αυτό που μπορούμε να πετύχουμε. Οι αιτίες είναι πολλές και δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε αυτές. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ακόμα στο δήμο μας δεν έχουν λυθεί προβλήματα που οι άλλες κοινωνίες έχουν λύσει από την δεκαετία του '90. Και ένα πολύ πρόχειρο παράδειγμα είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί και ιδιαίτερα των Γαργαλιάνων.

Εχουμε ανάγκη να γίνουν τα μεγάλα έργα όπως οι οδικοί άξονες, να ολοκληρωθεί το φράγμα στο Φιλιατρινό ποτάμι, να αξιοποιήσουμε τα λιμάνια μας, να καθορίσουμε τις χρήσεις γης κ.λπ. 

Κατά συνέπεια πέρα από την καθημερινότητα πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε το χαμένο χρόνο. Και ξέρετε, ευκαιρίες που χάνονται, δεν ξαναβρίσκονται».

- Σε ποιους τομείς πρέπει να στηριχτεί αναπτυξιακά  η Τριφυλία και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;

«Ο τουρισμός και οι παροχές υπηρεσιών πρέπει να είναι ο κύριος άξονας ανάπτυξης, που σαν στόχο θα έχουν να αλλάξει και όλη την εικόνα της περιοχής μας. 

Βεβαίως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πρωτογενή τομέα που είναι ο δεύτερος ισχυρός πόλος οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας και μπορούν να  γίνουν πολλά πράγματα ακόμα».

- Ο αγροτικός τομέας χάρις στους νέους και δραστήριους παραγωγούς κάνει «θαύματα» στην περιοχή. Πώς θα τους στηρίξει ο δήμος;

«Ο δήμος, ως γνωστόν, δεν μπορεί να κάνει ούτε τον παραγωγό ούτε τον έμπορο και θα ήταν λάθος να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις. Μπορεί αναμφίβολα να υποστηρίξει την δραστηριότητα, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των αγροτών σε νέες παραγωγές, να βοηθήσει στην προβολή των τοπικών προϊόντων και μπορεί να κάνει το πάντρεμα του τουρισμού με την δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα. Και εδώ υπάρχουν δυνατότητες πολλές. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία υποδομών που έχουν  σχέση με την παραγωγή, όπως η διαχείριση των υδάτων και πολλά άλλα».

- Οι προοπτικές που έχει η Τριφυλία στον τουρισμό φαίνεται ότι είναι ευοίωνες, κυρίως από το γεγονός ότι είναι παρθένα περιοχή. Πώς μπορεί να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον τομέα του τουρισμού;

«Η εμπειρία που βιώνει η νότια Τριφυλία με την παρουσία και λειτουργία του συγκροτήματος της Costa Navarino, είναι καταλυτική στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη του συνόλου της Τριφυλίας. Ετσι δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι μεγάλες επενδύσεις και μάλλον  πρέπει να τις επιδιώξουμε.

Η Τριφυλία πρέπει να γίνει ισχυρό όνομα στον τουρισμό και τόπος προορισμού. Βεβαίως πρέπει να γίνουν τα μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες και μέσα στο δήμο μας, αλλά και η διασύνδεση με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες. Επιπλέον πρέπει να κάνουμε τις πόλεις μας και τις κοινότητές μας πιο όμορφες, πιο ελκυστικές πιο επισκέψιμες».

- Μέχρι την 1η Σεπτέμβρη που θα αναλάβετε την διοίκηση έχουμε τρεις μήνες. Πώς θα αξιοποιήσετε αυτό το διάστημα;

«Είναι μια αφανής αλλά πολύ γόνιμη περίοδος, όπου τώρα συγκεκριμενοποιούνται οι επιλογές και οι προτεραιότητες, αλλά κυρίως είναι αυτή η περίοδος προετοιμασίας μας».

-Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα με την ανάληψη της δημοτικής αρχής;

«Αναμφίβολα είναι η πλήρης καταγραφή στο δήμο και κυρίως της οικονομικής  κατάστασής του. Πρέπει να αποτυπωθεί πλήρως τι είναι αυτό που παραλαμβάνουμε.

Παράλληλα θα ακολουθήσει και η αναδιοργάνωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του και η εφαρμογή νέων καινοτόμων δυνατοτήτων που θα βοηθήσουν στη διοίκηση και τον έλεγχο».

- Βλέπουμε ότι σε πολλά ζητήματα καθημερινότητας, με κυρίαρχο αυτό της καθαριότητας, να υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή. Τι σχεδιασμό έχετε για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των δημοτών;

«Πρέπει να γίνει πλήρης αποτύπωση του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού και  προσδιορισμός ποσοτικά αλλά και ποιοτικά του εξοπλισμού και των οχημάτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα. Να αναπληρώσουμε τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες που υπάρχουν, να κάνουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό, να γίνουμε πιο λειτουργικοί και πιο αποδοτικοί».  

- Ποια έργα υποδομής έχει ανάγκη ο τόπος και πώς θα τα διεκδικήσετε;

«Οπως προείπα, οι μεγάλοι οδικοί  άξονες οφείλουν να είναι η προτεραιότητά μας, αλλά και η ολοκλήρωση του φράγματος, όπως και οι βιολογικοί καθαρισμοί και οι επεκτάσεις τους. 

Πολλά από αυτά βεβαίως δεν είναι υποθέσεις άμεσα του δήμου, αλλά της Περιφέρειας και της κυβέρνησης και πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να μπουν σε προτεραιότητα».

- Ποιο μοντέλο διοίκησης θα εφαρμόσετε στο δήμο με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που έχει; 

«Πρέπει να περάσουμε σε πλήρη και ουσιαστική ενοποίηση του δήμου μας και να παραμείνουν κοντά στους πολίτες οι παροχές υπηρεσιών, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Επίσης θα δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες και δυνατότητες στα τοπικά συμβούλια και στους εκπροσώπους των κοινοτήτων, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης των λειτουργιών του δήμου».

- Τι πολιτική θα ακολουθήσετε γενικότερα για την φορολογία του δημότη, με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν όλοι οι πολίτες;

«Δεν τίθεται θέμα για νέες εισφορές, όσον αφορά το δήμο. Νομίζω δυνατότητες άλλες στην κοινωνία δεν υπάρχουν και αυτό είναι σεβαστό. Οπως  πρέπει να είναι σεβαστό ότι όσοι χρωστούν στο δήμο, οφείλουν και πρέπει να είναι συνεπείς, διότι άλλως δεν μπορεί να υπάρξουν δήμος και υπηρεσίες του δήμου».

- Ακούμε για μεγαλοοφειλέτες στο Δήμο Τριφυλίας από τους οποίους τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να εισπράξει κάτι. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό;

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την συμπεριφορά του δήμου. Ολοι οι οφειλέτες στον δήμο πρέπει να είναι συνεπείς διότι αλλιώς θα έχουμε ασυνεπή δήμο».

- Οι πόροι που φτάνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί σημαντικά και συνεχώς μειώνονται και άλλο. Πώς σκοπεύετε να φέρετε πόρους και οικονομική ανάσα στο δήμο;

«Είναι γνωστόν ότι με τον "Καλλικράτη" πέρασαν πολλές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στους δήμους, χωρίς ποτέ να ακολουθήσουν και οι απαραίτητες πιστώσεις. Είναι γνωστή η ασυνέπεια του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Οπως είναι γνωστόν ότι ο δήμος μας έχει αδυναμία για είσπραξη από τους οφειλέτες του. Μεγάλη πηγή πόρων είναι τα κοινοτικά και τα ενεργειακά προγράμματα, αλλά για αυτά βεβαίως χρειάζονται μελέτες και εδώ έχουμε δείξει μεγάλη ανεπάρκεια.

Ολα αυτά πρέπει και μπορούμε να τα  αλλάξουμε. Ετσι θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».


NEWSLETTER