Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014 08:07

Γιάννης Μαραμπέας: "Η Μάνη είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη"

Γράφτηκε από τον
Γιάννης Μαραμπέας: "Η Μάνη είναι μία, ενιαία  και αδιαίρετη"

"Για μας τους Μανιάτες η Μάνη είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη. Η διοικητική διαίρεση ελάχιστα επηρεάζει τα πιστεύω μας". Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ο νέος δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας μιλώντας στην "Ε", για τις προτεραιότητες της δικής του δημοτικής αρχής, τα προβλήματα του δήμου (πρόσβαση, ύδρευση κ.ά.), τις διαδημοτικές συνεργασίες, αλλά και το πλάνο που υπάρχει για τη διοίκηση του δήμου από το Σεπτέμβριο.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

- Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι οδήγησαν τους πολίτες της Δυτικής Μάνης να εμπιστευτούν το συνδυασμό σας στις πρόσφατες εκλογές;

«Ο συνδυασμός Ε.Μ.Α.Σ. είναι μία κίνηση ενεργών πολιτών που δημιουργήθηκε το 1998 στην περιοχή του Λεύκτρου και αποτελείται από δημότες που μένουν και δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς. Η κίνηση αυτή έχει γίνει αποδεκτή και ο κόσμος την έχει εμπιστευτεί κατ' επανάληψη και αναγνωρίζει την προσφορά της στο τόπο. Το έργο που είχε γίνει στον πρώην Δήμο Λεύκτρου, το πρόγραμμα που καταθέσαμε, η αξιοπιστία των υποψηφίων, καθώς και η δυνατότητα σύγκρισης με την παρούσα δημοτική αρχή θεωρώ ότι ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους πολίτες να εμπιστευτούν την κίνησή μας».

- Με βάση την εμπειρία σας ως δήμαρχος αλλά και τη διαχρονική σας παρουσία στα κοινά της Μάνης, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής;

«Πολλά και ποικίλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή: Η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Η ύδρευση. Η συγκοινωνιακή απομόνωση».

- Ποιες είναι οι προτεραιότητες της δικής σας δημοτικής αρχής;

«Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι: α) Ομογενοποίηση του δήμου. Ο δήμος είναι ενιαίος και όχι συρραφή των δύο πρώην δήμων. β) Εξυγίανση των οικονομικών. Ο δήμος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση και χρειάζεται εξορθολογισμό των δαπανών και συνετή διαχείριση. γ) Αναβάθμιση των υπηρεσιών του γιατί η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους δημότες και η ανάπτυξη της περιοχής απαιτούν σωστή οργάνωση του δήμου».

 

Ο δρόμος μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη

- Αν και μία από τις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου, εντούτοις η οδική πρόσβαση προς τη Μάνη δεν είναι κατά κοινή ομολογία αυτή που της αρμόζει. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε γι' αυτό το ζήτημα;

«Η περιοχή μας είναι συγκοινωνιακά απομονωμένη. Ο βασικός οδικός άξονας, η 1η επαρχιακή οδός από Καλαμάτα προς Μάνη είναι σε άσχημη κατάσταση. Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για να βοηθηθεί η τουριστική ανάπτυξη και να γίνει πιο ασφαλής και σύντομη η πρόσβαση στην περιοχή μας και να μειωθούν τα ατυχήματα. Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πρέπει: Να αξιοποιήσουμε και να προωθήσουμε τη μελέτη που έχει συντάξει η πρώην Νομαρχία Μεσσηνίας. Να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του δρόμου. Να ανατεθεί και να ολοκληρωθεί η μελέτη του τμήματος που συνδέει τον περιφερειακό Καλαμάτας με τα Σωτηριάνικα».

- Ενα από τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής είναι αυτό της υδροδότησης ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Υπάρχει, πιστεύετε, ορατή λύση στο άμεσο μέλλον;

«Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι αυτό της ύδρευσης. Η περιοχή υδρεύεται κυρίως από γεωτρήσεις που έγιναν από τη δεκαετία 1999-2010. Ομως οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται και οι γεωτρήσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Η προσπάθεια για την αξιοποίηση των αναβλύσεων στη Στούπα δυστυχώς δεν ευοδώθηκε. Χρειάζεται μία μόνιμη λύση και αυτή κατά τη γνώμη μου δεν είναι άλλη από την υδροδότηση του δήμου μας από τις πηγές του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης συμμετέχει στον Σύνδεσμο Υδρευσης μαζί με το Δήμο Καλαμάτας και το Δήμο Μεσσήνης. Πιστεύω ότι τόσο ο σύνδεσμος όσο και οι δήμοι θα βοηθήσουν ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα».

- Προσβλέπετε σε διαδημοτική συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων και αν ναι, ποια είναι αυτά;

«Ο δήμος μας είναι μικρός δήμος και θέλει και θα επιδιώξει συνεργασίες με άλλους δήμους. Σε πρώτη φάση με τους όμορους δήμους, Καλαμάτας και Ανατολικής Μάνης. Από το Δήμο Καλαμάτας θα ζητήσουμε διοικητική και τεχνική στήριξη καθώς και τη συμπαράστασή του στη λύση του προβλήματος της ύδρευσης και διαχείρισης των υγρών αποβλήτων. Με το Δήμο Ανατολικής Μάνης θα επιδιώξουμε να διαχειριστούμε από κοινού τα θέματα του πολιτισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τα θέματα τουριστικής προβολής».

- Σε ποιους τομείς θα πρέπει να στηριχθεί αναπτυξιακά ο Δήμος Δυτικής Μάνης;

«Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της περιοχής μας είναι ο πρωτογενής και τριτογενής τομέας. Η γεωγραφική θέση, οι κλιματολογικές συνθήκες, η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η πολιτιστική κληρονομιά και η ομορφιά της περιοχής, έχουν συμβάλει σημαντικά  στην ανάπτυξή της και δημιουργούν προοπτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή της, δηλαδή για ανάπτυξη όχι μόνο των παραλιακών τουριστικών κοινοτήτων αλλά και όλου του δήμου. Η ανάπτυξη αυτή μπορεί να επιτευχθεί αν προωθηθεί περισσότερο ο ποιοτικός και όχι ο μαζικός τουρισμός, αν ενισχυθούν δηλαδή προγράμματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως η βιολογική καλλιέργεια ελιάς, η μελισσοκομία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών».

- Σε ποιους άξονες θα βασιστεί η οικονομική πολιτική της δικής σας δημοτικής αρχής;

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου, αποφεύγοντας τις σπατάλες με συνετή διαχείριση ώστε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Θα εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο όλα τα κοινοτικά προγράμματα αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που μας δίνει ο χαρακτηρισμός του δήμου ως ορεινού».

- Η έλλειψη πόρων στην αυτοδιοίκηση ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της πρώτης καλλικρατικής περιόδου. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας θεωρείτε ότι υπάρχει ρεαλιστικά περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης;

«Πράγματι ο περιορισμός των πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Πιστεύω ότι όσο διαρκεί η οικονομική κρίση τα περιθώρια για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ περιορισμένα. Ας ευχηθούμε η χώρα να ανακάμψει σύντομα για να υπάρξουν δυνατότητες και ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

- Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ποιο μοντέλο σκέφτεστε να ακολουθήσετε για την ενίσχυση των πολιτών που έχουν αυξημένες ανάγκες;

«Ευτυχώς στο δήμο μας δημότες με αυξημένες ανάγκες είναι λίγοι και κατά περίπτωση θα αντιμετωπίζονται. Στην περιοχή υπάρχει δουλειά, έστω εποχική, για τους νέους και στοργή και φροντίδα για τους γέροντες, διότι στη Μάνη υπάρχει φιλότιμο και λειτουργεί και ο θεσμός της οικογένειας. Η δημοτική αρχή θα επιδιώξει την εκ νέου εφαρμογή του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" για να βοηθήσει τους μοναχικούς συμπολίτες μας καθώς και τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου για να βοηθηθούν οι νέες οικογένειες».

- Με βάση την εμπειρία σας από την προηγούμενη δημοτική περίοδο τι προσβλέπετε από την συνεργασία σας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

«Ανέφερα και πιο πάνω, σε άλλη ερώτησή σας, ότι είμαστε μικρός δήμος και ότι θα επιδιώξουμε συνεργασίες με όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν την περιοχή μας και κατεξοχήν με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφενός σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η τουριστική προβολή και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και αφετέρου σε θέματα που αφορούν άμεσα την περιοχή μας, όπως η βελτίωση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Καρδαμύλη - Αρεόπολη, τα έργα προστασίας των ακτών στην Αβία, ο δρόμος Μηλέα-Γιάτρισσα και τα λιμενικά έργα».

- Η συζήτηση για δημιουργία ενιαίου Δήμου Μάνης -με ενοποίηση Δυτικής και Ανατολικής- είναι για πολλούς ακόμα ανοιχτή. Παρά τις θεσμικές δυσκολίες που υπάρχουν, πώς θα βλέπατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Για μας τους Μανιάτες η Μάνη είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη. Η διοικητική διαίρεση ελάχιστα επηρεάζει τα πιστεύω μας. Οι στόχοι και οι προσπάθειες είναι κοινοί. Το ενδεχόμενο ενοποίησης είναι άκαιρο. Στην παρούσα φάση αδύνατον. Ομως στο απώτερο μέλλον και εφόσον δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

 

"Χέρι συνεργασίας προς όλους" 

- Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε τόσο προς τους δημότες όσο και προς τα υπόλοιπα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης;

«Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημότες της Δυτικής Μάνης για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Η αγάπη τους μας δίνει δύναμη και κουράγιο για τη νέα προσπάθεια. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε δίπλα τους για όλη την επόμενη πενταετία, θα ακούμε τη φωνή τους και μαζί θα προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματά τους. Στα υπόλοιπα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα όμως είναι υπαρκτά. Η αντιμετώπισή τους είναι υπόθεση όλων μας. Οφείλουμε όλοι να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές μας και να συνεργαστούμε τόσο στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων του δήμου μας, όσο και στο επίπεδο της τοπικής μας κοινωνίας. Από εδώ και πέρα κοινός μας αντίπαλος πρέπει να είναι μόνο τα προβλήματα και τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Εμείς απλώνουμε χέρι συνεργασίας σε όλους γιατί μόνο μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε». 


NEWSLETTER