Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 07:45

Ξεσηκώθηκε η Στούπα για… εισβολέα γερανό

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ξεσηκώθηκε η Στούπα για… εισβολέα γερανό

Με πραγματική έφοδο εναντίον του πλωτού γερανού που μετέφερε ογκόλιθους κοντά στην παραλία της Στούπας, στέφθηκε με επιτυχία η κινητοποίηση των φορέων και της τοπικής κοινωνίας για να σταματήσουν εργασίες στη θάλασσα που επιχείρησε να υλοποιήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση. Το έργο επιχειρήθηκε να ξεκινήσει το Σάββατο, μεσούσης της τουριστικής περιόδου κι ενώ η παραλία του οικισμού ήταν γεμάτη κόσμο.

Οι έντονες αντιδράσεις υποχρέωσαν τον πλωτό γερανό σε φυγή. Φορείς και κάτοικοι αντέδρασαν στις εργασίες εκβάθυνσης που θα θόλωναν τα θαλάσσια νερά και θα έδιωχναν τον κόσμο από την παραλία, με κίνδυνο να χαθεί η τουριστική περίοδος.

Την έντονη διαμαρτυρία της τοπικής κοινωνίας εξέφρασαν, μιλώντας στην "Ε", ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μεσσηνιακής Μάνης Σωτήρης Σαραντέας, ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καταλυμάτων της περιοχής Διονύσης Κορδοπάτης και η πρόεδρος  της εθελοντικής ομάδας "Γαία" Χριστίνα Κωνστάντιου. Δε λείπουν μάλιστα και οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα των διαδικασιών, καθώς πρόκειται για έργο με στόχο την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσε να γίνει άλλη περίοδο, άνοιξη ή φθινόπωρο. 

Ο κ. Κορδοπάτης σχολίασε μεταξύ άλλων: "Δεν ξέρω ποιος το προχώρησε το έργο, λένε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά υπεύθυνοι είναι όλοι όσοι ήξεραν για το έργο αυτό. Μόνο εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα και το μάθαμε όταν φάνηκε ο γερανός. Και βέβαια ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί να τελειώσει σε 2 - 3 ημέρες όπως μας είπαν, εκτός και αν το μόνο που ήθελαν ήταν να κλείσουν τα μάτια του κόσμου. Μόνο μερικές πέτρες θα έριχναν δηλαδή;". Για τους κινδύνους να ζημιωθεί ο τουρισμός στην περιοχή σημείωσε: "Εδώ τρέμει η ψυχή μας μήπως συμβεί κάτι και χάσουμε τους πελάτες μας και πάνε να μας καταστρέψουν;".

Η κ. Κωνστάντιου βρέθηκε από την αρχή στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών εκφράζοντας την αντίδρασή της σχετικά με το επιχειρούμενο έργο, τονίζοντας πως ένα τέτοιο έργο μόνο ζημιά μπορεί να κάνει αυτή την εποχή, ενώ μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της μη τουριστικής περιόδου για την περιοχή. 

Ο κ. Σαραντέας, εκ των πρωταγωνιστών της "εφόδου" εναντίον του γερανού, εκφράζει τις αμφιβολίες του για τη νομιμότητα των διαδικασιών για το έργο. Οπως ανέφερε: "Εκ των υστέρων μάθαμε πως είναι ανάθεση της Περιφέρειας αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο, όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ανεξάρτητα από αυτό, θεωρούμε απαράδεκτο να γίνεται κάτι μέσα στην τουριστική περίοδο". Εξήγησε πως υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη για την αποτροπή του έργου, όμως καθώς δεν υπήρξε κάποια εντολή προς τον εργολάβο για ακύρωση - αναβολή των εργασιών, οι ντόπιοι αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με σκάφη προσέγγισαν το γερανό, έξω από τη Στούπα, όπου κατόρθωσαν να κόψουν τα σκοινιά και ο γερανός να απομακρυνθεί από το πλήρωμά του: "Μας είπαν ή τώρα ή ποτέ, κι εμείς προτιμούμε μπροστά στον κίνδυνο για την τουριστική σεζόν να μη γίνει ποτέ, παρότι το έργο είναι αναγκαίο".

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας μας είπε ότι ήξερε για το έργο: «Ηταν ενημερωμένος ο δήμος. Το έργο είναι απαραίτητο για να προστατευτεί ο μόλος, γιατί κινδυνεύει να καταστραφεί». Ωστόσο, επεσήμανε πως «δεν ήξερα ότι θα έρχονταν χθες, δεν είχα ενημερωθεί. Και πηγαίνοντας στον Αγιο Νίκωνα σε τοπική γιορτή, με ενημέρωσαν τηλεφωνικά οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων από τη Στούπα». Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι «κατάφερα να βγάλω άκρη με την Περιφέρεια, μίλησα με τον κ. Γιαννακέα και με διαβεβαίωσε ότι ο πλωτός γερανός θα δούλευε μόνο τη νύχτα για να ρίξει τις πέτρες στο μόλο και θα έφευγαν, χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην περιοχή». Σημείωσε ότι «την εκβάθυνση την απαγορεύσαμε. Δεν μπορεί να γίνει τέτοια εργασία μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν». Κλείνοντας, ανέφερε πώς έγιναν τα γεγονότα, οι αντιδράσεις και ο γερανός έφυγε. Και ο κ. Γιαννημάρας επιβεβαίωσε το εκβιαστικό της υπόθεσης, αναφέροντας πως του είπαν «ότι θα έφευγαν και δεν θα ξανάρχονταν. Τώρα μόνο μπορούσαν να κάνουν την εργασία, όπως του είπαν».

Κατά των εργασιών τάχθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης Παναγιώτης Μπασάκος. Διαφώνησε με τη χρονική περίοδο για την υλοποίηση του έργου κι εξέφρασε αμφιβολίες για το αν υπάρχουν οι αδειοδοτήσεις για το έργο και αν έχει γίνει δημοπρασία για την υλοποίησή του. 

Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για έργο που υλοποιείται με τη διαδικασία του νόμου πολιτικής προστασίας και προβλέπει προστασία του μόλου με πέτρες και εκβάθυνση. Γι΄ αυτό προφανώς δεν έγινε δημοπρασία και υλοποιείται με απευθείας ανάθεση, ενώ απέφυγαν και τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Με τον ίδιο τρόπο υπενθύμισε ότι έγιναν εργασίες σε Μάραθο, Πεταλίδι, Αγιο Ανδρέα, Κιτριές κ.λπ. Ανέφερε ότι τώρα, αυτή την περίοδο μπορούσε ο πλωτός γερανός, γι' αυτό και επιχειρήθηκε να γίνει το έργο. "Αν δεν το θέλουν, δεν θα το κάνουμε", είπε ο κ. Γιαννακέας και υποστήριξε πως υπάρχουν όλες οι αδειοδοτήσεις. 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER