Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 22:44

Ξεκίνησε και πάει καλά η ανακύκλωση γυαλιού στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ξεκίνησε και πάει καλά η ανακύκλωση γυαλιού στην Καλαμάτα

Μπορεί τις πρώτες μέρες να ξένισαν αρκετούς οι μπλε “κώδωνες” που έκαναν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας, αλλά σύντομα έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για ειδικούς κάδους συλλογής και ανακύκλωσης γυαλιού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έθεσε σε εφαρμογή ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η οποία μάλιστα διέθεσε δωρεάν τους ειδικούς κάδους και έχει αναλάβει και την αποκομιδή χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την πόλη. 

 

“Είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι πολίτες στην ανακύκλωση του γυαλιού, αλλά και στα υπόλοιπα εναλλακτικά ρεύματα ανακύκλωσης, όχι μόνο για προφανείς περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, που έχουν να κάνουν επί της ουσίας με την οικονομία” σημειώνει η προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας Κοκκωνία Γιαννοπούλου, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που “παράγει” καθημερινά η πόλη, με αποτέλεσμα να βγαίνουν λιγότερα χρήματα από τα ταμεία του δήμου και κατ΄ επέκταση από την τσέπη των δημοτών. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εκτιμάται ότι με τους 40 “κώδωνες” που έχουν προς το παρόν τοποθετηθεί, ο όγκος των απορριμμάτων μπορεί να μειωθεί κατά 20 τόνους ανά μήνα, τη στιγμή που η μεσσηνιακή πρωτεύουσα πληρώνει περίπου 62 ευρώ τον τόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής για την έως τώρα -σύντομη- πορεία της ανακύκλωσης γυαλιού στην πόλη, αλλά και για τη συνεργασία με τους επαγγελματίες πάνω σε αυτό το θέμα, επεσήμανε μιλώντας στην “Ε” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τονίζοντας ότι σύντομα αναμένεται να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία ακόμα μεγαλύτεροι “κώδωνες” για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν σημαντικό όγκο γυαλιού να... συνεισφέρουν.

Αυτό που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι μέσα στους ειδικούς αυτούς κάδους οι δημότες μπορούν να τοποθετούν κάθε είδους γυάλινη συσκευασία ακόμα και με το καπάκι και χωρίς να αφαιρέσουν τις χάρτινες ετικέτες, ενώ συμπεριλαμβάνονται και αυτές που έχουν σπάσει. 

Από την πλευρά των επαγγελματιών ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος τόνισε ότι εδώ και καιρό εκπρόσωποι της Ε.Ε.Α.Α. ενημέρωσαν τους καταστηματάρχες για το νέο πρόγραμμα και μοίρασαν ειδικές τσάντες για τη μεταφορά των γυαλιών, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκεται για μία σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο μείωσης του συνολικού όγκου των απορριμμάτων. “Ελπίζουμε πάντως η εγρήγορση γύρω από την ανακύκλωση του γυαλιού να συνεχιστεί και να μην έχει τη φθίνουσα πορεία του αντίστοιχου προγράμματος διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, αλλά απότομα σταμάτησε” είπε με νόημα ο κ. Ζαγάκος και συνέχισε: “Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι εκτός από τα καταστήματα στους κάδους αυτούς τοποθετούν γυαλί και οι περίοικοι”.

Εντονη πάντως είναι η δραστηριότητα που υπάρχει στον τομέα της ανακύκλωσης στο Δήμο Καλαμάτας, καθώς εκτός από τη συμβατική ανακύκλωση και αυτή του γυαλιού, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για απόκτηση 1.000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης, οι οποίοι θα διατεθούν στους δημότες, αλλά και 10 σύγχρονων κάδων μηχανικής κομποστοποίησης, καθένας από τους οποίους θα μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 150 οικογένειες. Επίσης από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να τοποθετηθούν σε σχολεία της πόλης κάδοι για ανακύκλωση τηγανέλαιων. Εκεί οι μαθητές θα μπορούν να τοποθετούν τα τηγανέλαια από τα σπίτια τους, αντί να τα χύνουν στο νεροχύτη ή οπουδήποτε αλλού μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να προχωρήσει από την πλευρά του δήμου πλάνο μέσα από το οποίο θα υπάρχει οικονομικό όφελος για τα δημοτικά ταμεία για κάθε εγκαταλελειμμένο όχημα που θα συλλέγεται και θα δίνεται για διάλυση στις ειδικές εταιρείες. Σε ετήσια βάση στην Καλαμάτα εντοπίζονται περίπου 60 εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα οποία μέχρι τώρα δίνονται δωρεάν στις εταιρείες διάλυσης, ενώ πλέον ο δήμος θα επιδιώξει να εισπράττει ποσό μεγαλύτερο των 100 ευρώ ανά όχημα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια ο συνολικός ημερήσιος όγκος παραγόμενων απορριμμάτων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει μειωθεί περίπου κατά 30 τόνους την ημέρα λόγω της εφαρμογής των διαφόρων ρευμάτων ανακύκλωσης και παρά το γεγονός ότι η πόλη μεγαλώνει και αυξάνονται οι επισκέπτες.

Πού υπάρχουν σήμερα “κώδωνες” ανακύκλωσης γυαλιού

1. Εναντι Υπαπαντής 19, 2. Υπαπαντής και Μπούτση, 3. Αναγνωσταρά και 23ης Μαρτίου, 4. Νέδοντος πηγάδι (πλατεία Οθωνος), 5. Νέδοντος και Αμφείας, 6. Νέδοντος (μπροστά από Δημαρχείο), 7. Αριστοδήμου και Βαλαωρίτου, 8. Φραντζή και Σιδηροδρομικού Σταθμού, 9. Ιατροπούλου και Σιδηροδρομικού Σταθμού, 10. Αντωνοπούλου και Σιδηροδρομικού Σταθμού, 11. Σιδηροδρομικού Σταθμού έναντι 12, 12. Ψαρών και Σόλωνος, 13. Hotel "Elektra" (έναντι), 14. "Yachting" (πίσω στο πάρκινγκ), 15. Σαλαμίνος (πριν ταβέρνα "Αργώ"), 16. Σαλαμίνος ("Πηρουνιές"), 17. Μπουζούκια ("Μαύρα Μεσάνυχτα") απέναντι, 18. Μαιζώνος και Σανταρόζα, 19. Βύρωνος και Σανταρόζα, 20. ΝΟΚ, 21. Σανταρόζα και Λεωνίδου, 22. Hotel "Χάικος" (έναντι), 23. Hotel "Φλοίσβος" (έναντι), 24. "Del Mar" καφέ, 25. "Κύμα" καφέ, 26. Hotel "Αλεξάνδρειον" και "Ναυτίλος", 27. 9η Στάση Ναυαρίνου, 28. "Εσπέρια" (30 μέτρα πριν), 29. Hotel "Elite", 30. "Fare" ψησταριά, 31. "Ipanema", 32. Πάρκο Αλμυρού (μεταξύ "Cosi" - "Almyra"), 33. "Almyra" (πηγάδι), 34. Πάρκινγκ (Παναγιώταρου), 35. "Τουριστικό" (δίπλα στο πηγάδι), 36. "Ακταίον" (Μαντίνεια), 37. "Messinian Bay", 38. Ταϋγέτου (50 μ. μετά το πηγάδι), Ανθέων και Ιριδος, 39. Ελαιοτριβείο Βέργας, 40. "Belvedere", 41. "Arosa", 42. "Καστράκι".

Δ.Πλ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER