Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 07:45

Αριστείδης Σταθόπουλος: "Οχι εργοστάσιο σκουπιδιών στην Καλλιρρόη"

Γράφτηκε από την
Αριστείδης Σταθόπουλος: "Οχι εργοστάσιο σκουπιδιών στην Καλλιρρόη"

"Εμείς λέμε και μετά τις εκλογές "όχι" στην κατασκευή εργοστασίου στην Καλλιρρόη, αλλά και σε κανένα άλλο σημείο του Δήμου Οιχαλίας», τονίζει στην "Ε" ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος. Εξηγεί πως "έχει πολύ επιβαρυνθεί το περιβάλλον και η υγεία των συμπολιτών μας από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Δεν αντέχει ο δήμος μας άλλη επιβάρυνση".

Ο κ. Σταθόπουλος εκτιμά ότι "σε κανένα αναπτυγμένο μέρος του κόσμου δεν λειτουργούν βιομηχανικές μονάδες με τον τρόπο της ΒΙΠΕ Μελιγαλά". Δηλώνει πως "θα προσφύγουμε σε όλα τα αρμόδια όργανα για λύση του προβλήματος» και ότι "θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΤΒΑ για άμεση αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και παράλληλα να έχει και ο δήμος όφελος".

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δίνει απαντήσεις για τον κόμβο Μελιγαλά στον αυτοκινητόδρομο, τον Επικούριο Απόλλωνα, την Αγία Θεοδώρα και την 7η επαρχιακή, ενώ στο ερώτημα για τον αν θα παραμείνει στην προεδρία της ΕΠΣΜ απαντά αόριστα πως «όταν κρίνω ότι ήρθε ο χρόνος, θα ανοίξω τις διαδικασίες για τη διαδοχή».


- Η εκλογή σας αποτελεί δικαίωση του αγώνα σας να αναδειχθείτε δήμαρχος Οιχαλίας; Είναι κατάκτηση του ονείρου σας να επιστρέψετε στην τοπική αυτοδιοίκηση;

«Η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση χρονολογείται από το 1975. Εχω θητεύσει σε όλες τις βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή μου από τη θέση του δημάρχου στον ενιαίο καλλικρατικό Δήμο Οιχαλίας των 52 τοπικών κοινοτήτων, προσδοκώ να είναι θετική για το συμφέρον των δημοτών και θα αγωνιστώ γι’ αυτό  με όλες μου τις δυνάμεις».

 

- Τι ήταν εκείνο που μέτρησε στην εκλογική αναμέτρηση και ο κόσμος του δήμου σας εμπιστεύτηκε και σας στήριξε;

«Στην τελική κρίση των συμπολιτών μας, πιστεύω ότι τα κριτήρια ήταν: Οι προτάσεις μας μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα που καταθέσαμε κατά την προεκλογική  περίοδο. Το πλήρες και αξιόλογο ψηφοδέλτιό  μας. Η πίστη των συμπολιτών μας στις γνώσεις μας σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εμπειρία, στην ικανότητα διοίκησης και στις δυνατότητές μας να βγάλουμε το δήμο από τα αδιέξοδα που δυστυχώς σήμερα έχει περιέλθει».

 

- Ο Δήμος Οιχαλίας φαίνεται να έχει οργανωτικές αδυναμίες. Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής;

«Εχουμε γνώση της οργανωτικής λειτουργίας του δήμου. Επεξεργαζόμαστε νέο οργανόγραμμα, ώστε οι υπηρεσίες του δήμου να μπουν στη σωστή λειτουργία και να είναι κοντά στο δημότη. Είναι αναγκαίο να γίνεται το αυτονόητο: οι αιρετοί να προσφέρουν και οι υπάλληλοι του δήμου να εκτελούν τα καθήκοντά τους».

 

- Ξεκινάτε με ένα σοβαρό πονοκέφαλο. Αφορά τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη. Θα επιμείνετε στην αντίδρασή σας; Ο δήμος θα στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων κατά του εργοστασίου;

«Οι θέσεις μας για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη κατατέθηκαν στους συμπολίτες μας κατά την προεκλογική περίοδο. Εγινε πολύς λόγος γι’ αυτό. Ηταν και το κυρίαρχο θέμα κατά τον προεκλογικό αγώνα. Εμείς λέμε και μετά τις εκλογές "όχι" στην κατασκευή εργοστασίου στην Καλλιρρόη, αλλά και σε κανένα άλλο σημείο του Δήμου Οιχαλίας. Ο δήμος θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες των διαφόρων φορέων, αλλά και τον αγώνα των κατοίκων, κατά του εργοστασίου».

 

- Δε θα πρέπει να δοθεί λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών; Δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου;

«Λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία άμεσα. Να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιπλέον επιβάλλονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στη χώρα μας από την Ε.Ε. Η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη λύση του προβλήματος μας βρίσκει σύμφωνους».

 

- Η ιστορία με το Παλιοροβούνι έχει τελειώσει; Αν σας προταθεί εναλλακτικά της Καλλιρρόης το Παλιοροβούνι, θα το αποδεχθείτε;

«Εχω δηλώσει κατ’ επανάληψη "όχι" σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο δήμο μας. Εχει πολύ επιβαρυνθεί το περιβάλλον και η υγεία των συμπολιτών μας από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Δεν αντέχει ο δήμος μας άλλη επιβάρυνση».

 

"Τριτοκοσμική η ΒΙΠΕ Μελιγαλά"

 

- Κατά καιρούς υπάρχει ζήτημα με τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τα πυρηνελαιουργεία. Θα ζητήσετε περισσότερους ελέγχους; Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

«Η επιβάρυνση στο περιβάλλον από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά είναι μεγάλη. Η ζωή των κατοίκων των γύρω τοπικών κοινοτήτων έχει γίνει αρκετά δύσκολη. Στις προτεραιότητές μας θα είναι ο έλεγχος λειτουργίας των εργοστασίων. Θα γίνει επεξεργασία - ανάλυση των κανόνων λειτουργίας από κατάλληλους επιστήμονες με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους. Πιστεύω ότι σε κανένα αναπτυγμένο μέρος του κόσμου δεν λειτουργούν βιομηχανικές μονάδες με τον τρόπο της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Θα προσφύγουμε σε όλα τα αρμόδια όργανα για λύση του προβλήματος».

 

- Ο Δήμος Οιχαλίας θα επιδιώξει συνεργασία με την ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ για τη βελτίωση της εικόνας, την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΒΙΠΕ Μελιγαλά;

«Ο Δήμος Οιχαλίας σήμερα δεν έχει σχεδόν το παραμικρό όφελος από τη λειτουργία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι ανάπτυξη για την περιοχή. Δεν φέρνουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι μεγάλο μέρος της ΒΙΠΕ Μελιγαλά το καταλαμβάνουν φωτοβολταϊκές μονάδες. Το περιβάλλον μολύνεται, προβλήματα ανεργίας δεν λύθηκαν. Ανάπτυξη δεν υπήρξε. Η γενική εικόνα της ΒΙΠΕ είναι για χώρες τριτοκοσμικές. Θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΤΒΑ για άμεση αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και παράλληλα να έχει και ο δήμος όφελος».

 

- Η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε ζητήσει κόμβο Μελιγαλά στον αυτοκινητόδρομο, αλλά μάλλον δεν τα είχε καταφέρει. Θα επιμείνετε στη δημιουργία του κόμβου;

«Η δημιουργία του κόμβου ερχόταν στην επικαιρότητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή κατά καιρούς μόνο για λαϊκισμό. Πάντοτε ανεύθυνα, χωρίς προοπτική, έχοντας κατορθώσει το ακατόρθωτο. Να είναι μοναδική ΒΙΠΕ στην Ελλάδα που γειτνιάζει με νέο αυτοκινητόδρομο και δεν υπάρχει κόμβος. Εμείς θα προβούμε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να γίνει ο κόμβος, γιατί εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοίκων αρκετών τοπικών κοινοτήτων, καθώς και την έδρα του δήμου, το Μελιγαλά. Εξυπηρετεί τη ΒΙΠΕ. Επίσης, φέρνει πιο κοντά στο νέο αυτοκινητόδρομο  τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης».

 

- Ο Δήμος Οιχαλίας είχε ζητήσει φυλακές στην περιοχή. Συμφωνείτε; Θα είναι και δική σας διεκδίκηση;

«Είναι στο πρόγραμμά μας η διεκδίκηση της δημιουργίας φυλακών στο δήμο μας, εφ’ όσον η Πολιτεία αποφασίσει να γίνουν στο Νομό Μεσσηνίας οριστικά. Μάλιστα, έχουμε προτείνει και συγκεκριμένη περιοχή του πρώην Δήμου Δωρίου. Είναι ένα μέσο ανάπτυξης στην περιοχή, γιατί εκτός των άλλων θα βελτιωθούν οι υποδομές του δήμου μας στη συγκεκριμένη περιοχή».

 

- Η 7η επαρχιακή οδός, ο πιο σημαντικός δρόμος του δήμου παραμένει προβληματικός. Μπορεί να αλλάξει εικόνα και πώς;

«Η 7η επαρχιακή διαπερνά αρκετές κοινότητες του δήμου μας. Συνδέει μεγάλες κοινότητες μεταξύ τους. Είναι ο δρόμος με τα μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων. Συνδέει αρχαιολογικούς χώρους, Αρχαία Μεσσήνη - Επικούριο Απόλλωνα. Επιδίωξή μας θα είναι η ένταξη σε πρόγραμμα, ώστε συνολικά να αλλάξει εικόνα και να γίνει πιο λειτουργική, ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής».

 

- Πώς μπορεί ο δήμος να αντιστρέψει την εικόνα της περιοχής και να συμβάλλει στο να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους;

«Δυστυχώς η εικόνα της περιοχής μας δεν είναι καλή. Εργο υποδομής ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν έγινε. Ο Δήμος Οιχαλίας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε και θα το κάνουμε. Η δημιουργία φράγματος ώστε ν’ αρδευτεί ο κάμπος του δήμου που είναι μεγάλος, μας έχει ήδη απασχολήσει. Η προστασία και η σωστή χρήση των υδάτινων πόρων στο δήμο μας θα βοηθήσει στους τομείς της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Εμείς λέμε σαν δημοτική αρχή ότι θα ανοίξουμε όλα τα μέτωπα, θα γίνουν παρεμβάσεις σ’ όλους τους τομείς, ώστε ν’ αναπτυχθεί ο τόπος μας, άλλες σε υψηλό και άλλες σε χαμηλότερο επίπεδο. Στους αρχαιολογικούς χώρους, στα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην παιδεία, στην υγεία, στην τουριστική προβολή, στην αξιοποίηση περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βασικός στόχος μας θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους του δήμου μας, καθώς και η βελτίωση της οικονομίας της περιοχής μας».

 

- Επικούριος Απόλλωνας και Αγία Θεοδώρα ανήκουν ή γειτνιάζουν με το δήμο σας. Πώς μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του δήμου σας;

«Η εύκολη πρόσβαση στους χώρους αυτούς, στον Επικούριιο Απόλλωνα και στην Αγία Θεοδώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε να λέμε ότι τα δύο αυτά μνημεία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του δήμου μας. Σήμερα η διέλευση επισκεπτών μέσα από το δήμο μας προς αυτούς τους χώρους είναι μηδενική».

 

"Οταν… θα φύγω από την ΕΠΣΜ"

 

- Τι θα κάνετε με το ποδόσφαιρο; Θα παραμείνετε και πρόεδρος στην ΕΠΣ Μεσσηνίας; Χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;

«Με το ποδόσφαιρο, όπως γνωρίζετε, ασχολήθηκα σαν παράγοντας με πάθος αρκετά χρόνια ξεκινώντας από τον Εθνικό Μελιγαλά. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου. Η αποχώρησή μου είναι δύσκολη υπόθεση για μένα. Αλλωστε ο άνθρωπος έχει δύο μασχάλες για να κρατάει δύο καρπούζια, όπως λέτε. Σίγουρα, όμως, στο ποδόσφαιρο έχω άξιους συνεργάτες που βοηθούν το έργο μου και τους ευχαριστώ πολύ. Οταν κρίνω ότι ήρθε ο χρόνος, θα ανοίξω τις διαδικασίες για τη διαδοχή».

 

- Ποια είναι η σημαντικότερη δέσμευσή σας στους πολίτες του Δήμου Οιχαλίας;

 

«Εχω δεσμευθεί με το πρόγραμμά μας στους συμπολίτες μου με βασικά σημεία την ανασυγκρότηση, την αναδιοργάνωση και την καθημερινότητα, πάντα με σεβασμό στο δημότη. Θα γίνει κάθε προσπάθεια να γίνουν έργα υποδομής, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και προοπτική στο δήμο μας».


NEWSLETTER