Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 17:27

Ξαπλώστρες σε παραλίες χωρίς άδεια στο Δήμο Πύλου - Νέστορος καταγγέλλει ο Κανάκης

Γράφτηκε από τον

Αρνητικά απάντησε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε αίτημα του Δήμου Πύλου - Νέστορος για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού - παραλίας στις περιοχές Γλυφαδάκι και Πετροχώρι Ρωμανού. Περιοχές, όμως, για τις οποίες ο δήμος έσπευσε κι έκανε διαγωνισμό για καντίνες και ομπρέλες - ξαπλώστρες, πριν ακόμα πάρει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου. Για την παραλία στο Πετροχώρι, μάλιστα, η Οικονομική Επιτροπή πρόλαβε και ανέδειξε και ανάδοχο, για την καντίνα με 600 ευρώ και για ομπρέλες - ξαπλώστρες με 5.000 ευρώ.

 

Για το θέμα αυτό το δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη επικρίνει με επιστολή του ο επικεφαλής του συνδυασμού "Κοινωνία σε Κίνηση" Ηλίας Κανάκης, δημοτικός σύμβουλος από την 1η Σεπτεμβρίου, καταλογίζοντάς του πολιτική και προσωπική σκοπιμότητα.

Ειδικότερα, στην αρνητική της απάντηση η Μεσσήνια γ.γ. του υπουργείου Νάντια Γιαννακοπούλου, αρχικά, υπενθυμίζει ότι «οι παραλίες Γλυφαδάκι και Πετροχώρι βρίσκονται εντός της Ζώνης Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) "Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και Νήσος Σφακτηρία, Αγ. Δημήτριος" του δικτύου "Natura 2000" με κωδικό GR 2550004». Σημειώνει ότι «η υπηρεσία μας εκτιμά πως η άθροιση επιπλέον εκτάσεων για την τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών/καθισμάτων και καντινών στις εν θέματι παραλίες, θα επιβαρύνει σημαντικά τη φέρουσα ικανότητα και την οικολογική αξία του περιβάλοντος της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή πυκνότητα υποδομών σε σχέση με το συνολικό μήκος των παραλιών και με τις ήδη εγκατεστημένες υποδομές εστίασης αναψυχής για την εξυπηρέτηση του κοινού και θα προκαλέσει επιπρόσθετες απειλές στην ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από τις 26-3-2014 για ανάλογα ζητήματα στις γειτονικές αμμώδεις παραλίες της Κυπαρισσίας. Είναι πιθανόν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας στις εν λόγω παραλίες να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή της οδηγίας 92/43 ΕΟΚ από τη χώρα μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, δεν παρέχεται σύμφωνη γνώμη για το διατυπωθέν (α) σχετικό αίτημά σας για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού - παραλίας στις περιοχές Γλυφαδάκι και Πετροχώρι Ρωμανού».

 

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΑΚΗ

Ο Ηλ. Κανάκης αναφέρει ότι «η χωρίς τέλος απίστευτη αυτή επιμονή του δημάρχου καθίσταται  περισσότερο αδικαιολόγητη, καθώς ο ίδιος αψηφά την αρνητική απάντηση που προσφάτως δόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Π.Ε.Κ.Α., στο αίτημά του για την σύμφωνη γνώμη παραχώρησης επιπλέον έκτασης αιγιαλού στην εν λόγω παραλία». Ζητεί  από το δήμαρχο «εφόσον, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, αναμφισβήτητα δεν εξυπηρετείται  κανένα δημόσιο συμφέρον, ας μας εξηγήσει ο κ. δήμαρχος Πύλου - Νέστορος πού τελικώς αποσκοπούν οι συγκεκριμένες αυτές ενέργειες. Ας μας εξηγήσει επιπρόσθετα τη λογική, με την οποία ενεργεί και τον λόγο που εστιάζει στην συγκεκριμένη περιοχή και όχι για παράδειγμα στην αντίθετη πλευρά της Παραλίας που στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας Costa Navarino. Ποια συμφέροντα τελικώς εκπροσωπεί;».

Καλεί τον κ. Καφαντάρη να παραδεχτεί «δημοσίως ότι χρησιμοποιεί την ιδιότητα του "πρώτου πολίτη της πόλης", προκειμένου να πλήξει προσωπικά τον κ. Παυλόπουλο Βασίλειο, ο οποίος συμμετείχε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό μου "Κοινωνία σε Κίνηση" και τυγχάνει να ενοικιάζει νομίμως κατά τη θερινή περίοδο έκταση για επαγγελματική χρήση στην  συγκεκριμένη παραλία».

Ο κ. Κανάκης δηλώνει ότι με την επιστολή του επιτείνει «την προσοχή του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος της Πύλου, ώστε να υπηρετεί τη νομιμότητα και όχι να συγκαλύπτει την παρανομία, όπως εκπίπτει λόγω αρμοδιότητας». Και αναφέρει πως επιζητεί «τη δημόσια συγγνώμη του δημάρχου Πύλου - Νέστορος  και του υπενθυμίζω ότι εξελέγη, ώστε να λειτούργει πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον μακριά από προσωπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις».

 

Γ.Σ.

(φωτογραφία αρχείου)