Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 21:44

Αυστραλοί βουλευτές στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αυστραλοί βουλευτές στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Αυστραλοί βουλευτές επισκέφθηκαν το δήμαρχο Καλαμάτας και μεταξύ άλλων πρότειναν την κατασκευή μνημείου για τους Αυστραλούς που πολέμησαν το 1941 στη Μάχη της Καλαμάτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τους Αυστραλούς βουλευτές ήταν και ο καθηγητής Ιστορίας Moshe Lederman, του οποίου ο πατέρας αιχμαλωτίστηκε από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στην Καλαμάτα. 

 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας: "Την επίσκεψη μελών του Κοινοβουλίου από την Αυστραλία, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής της Δυτικής Αυστραλίας Πίτερ (Παναγιώτης) Κατσαμπάνης και ο βουλευτής της Βικτώριας Τζον Πανταζόπουλος, αμφότεροι μεσσηνιακής καταγωγής, δέχθηκε σήμερα ο δήμαρχος.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας από τη Δυτική Αυστραλία ήταν:

• Πίτερ Κατσαμπάνης, μέλος της Βουλής για τη Βόρεια Μητροπολιτική Περιοχή.

• Jim Chown, κοινοβουλευτικός γραμματέας παρά τω υπουργώ Μεταφορών.

• Mark Lewis, μέλος της Βουλής για την Αγροτική Περιοχή και Περιοχή Εξορύξεων.

• Tony Krsticevic, υπεύθυνος Πειθαρχικού της κυβέρνησης και μέλος της Βουλής για την περιοχή Carine.

• Frank Alban, μέλος της Βουλής για το Swan Hills.

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ 

Την αυστραλιανή αντιπροσωπεία συνόδευε ο Ισραηλινός Moshe Lederman.

Ο κ. Κατσαμπάνης και ο κ. Πανταζόπουλος επεσήμαναν τους δεσμούς των δύο χωρών και στάθηκαν ιδιαίτερα στην προσπάθεια να ισχυροποιηθούν αυτοί οι δεσμοί μέσω του τουρισμού. Ο δήμαρχος καλωσόρισε τις σχετικές πρωτοβουλίες και δήλωσε πως ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος να μετάσχει σε κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Ο κ. Πανταζόπουλος σύστησε στο δήμαρχο τον Moshe Lederman, καθηγητή Ιστορίας από το Ισραήλ, ο οποίος συνόδευε την αυστραλιανή αντιπροσωπεία λόγω γνωριμίας. Ο κ. Lederman βρίσκεται στην Καλαμάτα σε προσκυνηματική επίσκεψη, καθώς ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στην περιοχή όπου αιχμαλωτίσθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα ο πατέρας του Israel.

Ο πατέρας Lederman ήταν στρατιώτης των βρετανικών δυνάμεων που οπισθοχωρούσαν υπό την πίεση των Γερμανών το 1941 και πιάστηκε αιχμάλωτος στην Καλαμάτα, κατά τη Μάχη της 29ης Απριλίου 1941. Στη συνέχεια, κρατήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων και επέζησε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο κ. Πανταζόπουλος, που έχει διατελέσει επί 8ετία υπουργός Τουρισμού, αναφέρθηκε στον κ. Lederman και στην προσκυνηματική του επίσκεψη, τονίζοντας πως πολλοί άλλοι Ισραηλινοί θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο, συμβάλλοντας στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος. Σημειώνεται πως μεταξύ των αιχμαλώτων Βρετανών το 1941 στην Καλαμάτα, περί τους 1.500 ήταν Εβραίοι από την Παλαιστίνη, που αποτελούσε τμήμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Είπε ακόμη πως τέτοιες επισκέψεις θα μπορούσαν να κάνουν και Αυστραλοί, που επισκέπτονται την Ελλάδα για να δουν πού πολέμησαν οι πρόγονοί τους στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Κρήτη) και πού στρατοπέδευσαν (Λήμνος) στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (επιχειρήσεις στην Καλλίπολη Δαρδανελλίων). Ανάλογες επισκέψεις θα ήταν δυνατόν να διοργανώνονται στην Καλαμάτα, πόλη στην οποία δόθηκε η τελευταία μάχη της ηπειρωτικής Ελλάδος το 1941, στην οποία μετείχαν  και Αυστραλοί.

Οι κ. Πανταζόπουλος και Κατσαμπάνης πρότειναν και ο δήμαρχος αμέσως αποδέχθηκε την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, να χρηματοδοτήσουν οι Μεσσήνιοι της Αυστραλίας την κατασκευή αναμνηστικής πλάκας, που θα τοποθετηθεί στη χερσαία ζώνη του λιμανιού Καλαμάτας και θα μνημονεύει τη συμμετοχή Αυστραλών στη Μάχη της Καλαμάτας το 1941. Ο Δήμος Καλαμάτας θα αναλάβει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

 

Τα εγκαίνια όσον αφορά στην πλάκα αυτή θα γίνουν το 2015, στην επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας". 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER