Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 08:29

Ενστάσεις για τη μελέτη αξιοποίησης της μαρίνας της Πύλου

Γράφτηκε από την

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να λάβει υπόψη του ότι «η μαρίνα Πύλου πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τα συμφέροντα των δημοτών, των επαγγελματιών και της τοπικής κοινωνίας».

Το Δ.Σ., εκφράζοντας τη γνώμη του σχετικά με τη μελέτη γενικού προγραμματικού σχεδίου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μαρίνας Πύλου, σε απόφασή του που ελήφθη κατά πλειοψηφία, εμμένει στη θέση «για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ στο ΤΑΙΠΕΔ προς ανεύρεση ιδιώτη επενδυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Ν. 2160/1993, με σκοπό να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Αυτό αποτελεί όραμα και ομόθυμη προσδοκία των δημοτών μας. Οι υπηρεσίες του φορέα αξιοποίησης (ΤΑΙΠΕΔ), πρέπει να απεμπλακούν από ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας».

Το Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος σημειώνει, ακόμα: «Η επέκταση της χερσαίας ζώνης στην περιοχή "Παλαιών Σφαγείων" που προσφέρει ήδη αναντικατάστατες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας (χώρους σταθμεύσεως) για την εξυπηρέτηση όλων των τουριστικών δραστηριοτήτων της πόλης, δεν είναι αποδεκτή για τους λόγους που αναφέρονται λεπτομερώς στην εισήγηση του δημάρχου. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να μεριμνήσει για την κατασκευή των απαραίτητων και αναγκαίων λιμενικών έργων στη λιμενολεκάνη για την προστασία των σκαφών που θα μεταφερθούν από την μαρίνα. Προς τούτο είναι αναγκαία η εκβάθυνση και η τοποθέτηση πλωτών εξεδρών για την πρόσδεση και ασφάλεια των σκαφών. Σε κάθε περίπτωση το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις της δημοτικής αρχής και των τοπικών φορέων για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και να μην παραβλέπει τον παράγοντα της σύνδεσης και αλληλεπίδρασης με την υπόλοιπη τουριστική υποδομή της πόλης, καθώς αυτό αποτελεί το καθοριστικό στοιχείο για τη μορφή και τη λειτουργία της».

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης παρατήρησε ότι «οι νέες προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτουν από την έκθεση επαναχωροθέτησης, αλλοιώνουν την αρχική φυσιογνωμία της μαρίνας και δεν συνάδουν με τις προσδοκίες των κατοίκων και των τουριστικών επιχειρήσεων της Πύλου, καθώς διακυβεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων, των αρχαιοτήτων και η ποιότητα της ζωής των δημοτών της πόλης».

Οσον αφορά την άποψη της μείζονος μειοψηφίας: Ο επικεφαλής της Τ. Τσορώνης είπε ότι το θέμα πρέπει να αναβληθεί και να ενημερωθεί ο λαός της Πύλου. Ο σύμβουλος Φώτης Αγγελόπουλος είπε ότι θα πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση των δημοτών και δημοψήφισμα για να μπορέσουν να εκφραστούν επί της πρότασης του ΤΑΙΠΕΔ.