Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014 15:37

Το Σωματείο Εργαζομένων για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ

Γράφτηκε από την

«Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, ο δήμος αντί να επιτρέψει στη ΔΕΥΑΚ να μειώσει τα τιμολόγιά της, την καλεί να του δίνει μέρος των εσόδων της» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ σε ανακοίνωσή του.

 

Η αναφορά αυτή εκπορεύεται, όπως σημειώνει το Σωματείο, από το γεγονός ότι «ο δήμος ζήτησε κι εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία του Δ.Σ. επιπλέον χρήματα για ένα φεστιβάλ χορωδιών που θα γίνει του χρόνου και για τις ανασκαφές της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Θουρίας, συνολικής αξίας 70.000 ευρώ».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, που πολλοί άνεργοι και χρεοκοπημένοι δημότες αδυνατούν να πληρώσουν το νερό, ο δήμος αντί να επιτρέψει στη ΔΕΥΑΚ να μειώσει τα τιμολόγιά της, δεδομένου μάλιστα ότι η επιχείρηση, τα τελευταία χρόνια, καταγράφει μεγάλα κέρδη, την καλεί να του δίνει μέρος των εσόδων της. Τονίζεται ότι αυτά τα επιπλέον χρήματα, που εγκρίθηκαν από τη ΔΕΥΑΚ, δεν έχουν σχέση με το πολιτιστικό τέλος, που εισπράττεται κανονικά, πολλά χρόνια τώρα».

 

Επιπλέον, το σωματείο προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «στη ΔΕΥΑΚ εστάλη ειδοποίηση από τον Δήμο Καλαμάτας, που την ενημερώνει ότι έχει ένα χρέος απέναντί του ύψους 5.010.000 ευρώ, που αναλύεται σε κεφάλαιο 1.939.159,94 και 3.070.871,19 τόκους. Η ΔΕΥΑΚ ειδοποιείται να ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία διαγράφεται μέρος των προστίμων και προσαυξήσεων, διαφορετικά "ο δήμος θα ακολουθήσει όλες τις κατά ΚΕΔΕ διαδικασίες είσπραξης δημοσίων εσόδων (αναγκαστική είσπραξη κ.λπ)". Γι’ αυτή την υπόθεση είχαμε έντονη διαμαρτυρία στον δήμο, ο οποίος δεν αναγνωρίζει ισόποση οφειλή προς την ΔΕΥΑΚ. Υποδείξαμε τρόπους συμψηφισμού της οφειλής, αλλά η δημοτική αρχή αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε και η μείζων μειοψηφία, η οποία είχε την πλειοψηφία όταν δημιουργούσε τις υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΚ. Ωστόσο η δημοτική αρχή, με την εμμονή της για το δήθεν χρέος της ΔΕΥΑΚ, παρουσιάζει τη δημοτική επιχείρηση ως βαθιά χρεωμένη, εικόνα που εξυπηρετεί όσους σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα».