Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 14:45

Γιαν. Μαρνέρης: «Δεν υπάρχουν σκουπίδια στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Μόνο πράγματα σε λάθος θέση»

Γράφτηκε από την

Η ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων είναι ένα από τα πλέον δυσεπίλυτα προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Δήμος μας.
Η ανακύκλωση είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων, που εφόσον εφαρμοσθεί σωστά μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας.
Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της ανακύκλωσης αποτελεί η ευαισθητοποίηση όλων μας. Η Τοπική Κοινωνία σε άμεση συνεργασία τον Δήμο και με τους αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών μπορεί να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα και στον τομέα αυτό.

Ι. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ
(ΧΑΡΤΙ, ΓΥΑΛΙ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ)


Α. Φορέας Διαχείρισης.

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση αποτελεί τον εγκεκριμένο φορέα για την οργάνωση και την λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων στην Ελλάδα.
Αναπτύσσεται με την τοποθέτηση και λειτουργία Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που αποτελούνται από εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για τη «Διαλογή στην Πηγή» των άδειων συσκευασιών. Παράλληλα το Συλλογικό Σύστημα εφαρμόζει ειδικές δράσεις για την ανακύκλωση των υλικών συσκευασιών.
Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση στηρίζει τη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης που εφαρμόζει στην χρήση των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όπου με την αξιοποίηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας πραγματοποιούνται αυτόματα οι εργασίες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των συσκευασιών, ενώ παράλληλα παρέχεται στους καταναλωτές ανταποδοτικό κίνητρο για κάθε επιστρεφόμενη συσκευασία. Το κίνητρο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για δωρεάν αγορές σε συμβεβλημένα καταστήματα είτε να δωριθεί υπέρ της ενίσχυσης των κοινωνικών σκοπών του Δήμου.

Μήνυμα:

· Με την ανακύκλωση 1.000 kg χαρτιού δεν κόβονται 17 δέντρα και εξοικονομούνται 130 kg πετρελαίου.

Β. Πως λειτουργεί το Σύστημα Διαχείρισης.
Σε κάθε Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης πραγματοποιούνται αυτόματα όλες οι αναγκαίες εργασίες συλλογής, διαλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των υλικών συσκευασίας. Ειδικότερα, με αξιοποίηση των τεχνικών δυνατοτήτων του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, πραγματοποιούνται αυτόματα – μεταξύ άλλων – οι ακόλουθες εργασίες:
Παραλαβή των άδειων συσκευασιών, σε ειδική χοάνη υποδοχής και με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 40 συσκευασίες ανά λεπτό).
Αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό, όπου με χρήση ειδικών αισθητήρων αναγνωρίζονται και διαχωρίζονται οι συσκευασίες.
Αναγνώριση της συγκεκριμένης συσκευασίας, με χρήση barcode scaner.
Συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας, με ειδικά μηχανικά μέσα, επιτυγχάνοντας μείωση όγκου έως 90%.
Συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών σε ειδικά ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο.
Αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων, με αξιοποίηση του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή, του εκτυπωτή και του modem.
Αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού αντιτίμου, μέσω αξιοποίησης του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή.
Αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή κουπονιών με διάφορες προσφορές, όπως κουπόνια διαγωνισμών, κουπόνια προωθητικών ενεργειών, κουπόνια δωρεάν προϊόντων κ.α, μέσω αξιοποίησης του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή.
Καθοδήγηση και ενημέρωση του καταναλωτή για τη διαδικασία της λειτουργίας του εξοπλισμού για την επιστροφή των συσκευασιών, με τη βοήθεια των σχετικών αλληλεπιδρόμενων μηνυμάτων που εμφανίζονται στην ειδική οθόνη του κάθε μηχανήματος.
On line διασύνδεση των αυτόματων μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης συσκευασιών με κεντρικό server με χρήση ασύρματου δικτύου επικοινωνιών.

Μήνυμα:
· Με την ανακύκλωση 1.000 kg αλουμινίου δεν γίνεται εξόρυξη 4,57 τόνων βωξίτη και εξοικονομούνται 700 kg πετρελαίου.

Γ. Οφέλη για τον Δήμο.
Τα βασικά σημεία που προσδιορίζουν το πλαίσιο συνεργασίας του Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας είναι τα ακόλουθα:
Μη ύπαρξη κόστους για τη συλλογή και την μεταφορά των ανακτηθέντων συσκευασιών, αφού όλες οι εργασίες γίνονται από την εταιρεία.
Μη δέσμευση ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου, αφού όλες οι εργασίες πραγματοποιούνται από την εταιρεία.
Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και της επιβάρυνσης των καυσαερίων από την ανακύκλωση, αφού απαιτούνται πολύ λιγότερα δρομολόγια μεταφοράς των ανακτηθέντων ποσοτήτων, λόγω της μείωσης του όγκου αυτών έως 90% στην πηγή, με την αξιοποίηση του εξοπλισμού υψηλής διαθέσιμης τεχνολογίας.
Αύξηση της αγοραστικής δύναμης των δημοτών, μέσω της παροχής του ανταποδοτικού κινήτρου για τις επιστρεφόμενες συσκευασίες.
Μείωση των απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου, αφού μέσω των υψηλών ποσοτήτων που ανακυκλώνονται, μειώνονται οι ποσότητες που καταλήγουν τα απορρίμματα.
Περιβαλλοντική εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των προγραμμάτων, που στοχεύουν σε ειδικές ομάδες (π.χ διαγωνισμοί ανακύκλωσης για μαθητές ή για κατοίκους τοπικής κοινότητας ή για κατοίκων δημοτικών ενοτήτων κ.λ.π).
Μη κατάληψη θέσεων στάθμευσης στους δρόμους του Δήμου, όπου ήδη υπάρχει πρόβλημα χώρου για την τοποθέτηση των αναγκαίων κάδων απορριμμάτων.

ΙΙ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα αποτελούν μακροχρόνια εστία μόλυνσης, καταλαμβάνοντας πολλές φορές καταχρηστικά δημόσιους – δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους, καθιστώντας τους μη αξιοποιήσιμους και αποτελούν, όχι σπάνια, σημεία εξέλιξης παραβατικών συμπεριφορών.
Το σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός της μη απορρύπανσης και διάλυσής τους, κάτι που συνιστά άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Με την απλή και χωρίς κόστος διαδικασία που αναφέρεται παρακάτω, το σύνολο αυτών των προβλημάτων βρίσκει άμεση και φιλική προς το περιβάλλον λύση, καθιστώντας όλα τα σημεία του Δήμου ασφαλή και προσβάσιμα στους διερχόμενους.
Α. Οχήματα άνευ πινακίδας κυκλοφορίας.
1. Επικόλληση σήματος χαρακτηρισμού του οχήματος ως «εγκαταλελειμμένο».
2. Ενημέρωση εντός 15 ημερών της Ασφάλειας / Αστυνομικής Διεύθυνσης.
3. Εντός 45 ημερών το όχημα περιέρχεται «στην κατοχή του Δήμου».
4. Σύνταξη πρωτοκόλλου εγκαταλελειμμένου, το οποίο πρέπει να είναι σφραγισμένο και στο οποίο θα αναγράφονται:
4.1. Περιγραφή του νομοθετικού πλαισίου.
4.2. Περιγραφή του οχήματος (μάρκα, χρώμα και κατάσταση).
4.3. Υπεύθυνος σύνταξης πρωτοκόλλου.
4.4. Ονομα συμβεβλημένης μονάδας ανακύκλωσης, στην οποία θα γίνει η παράδοση.
4.5. Αριθμός κυκλοφορίας γερανού ή φορτηγού που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή του.

Β. Οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας.
Ολα τα παραπάνω συν την επί πλέον διαδικασία αναζήτηση του κατόχου μέσω του αρχείου του Υπουργείου Μεταφορών.
Για τα παραδιδόμενα από τον Δήμο οχήματα δεν υφίσταται χρέωση ελλείψεων.
Στη συνέχεια το όχημα παραλαμβάνεται από την συμβεβλημένη με τον Δήμο μονάδα ανακύκλωσης και με ίδια μέσα ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία διαδικασίες για την οριστική καταστροφή του.
Για κάθε παραδοτέο όχημα εκδίδονται όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά (βεβαίωση παράδοσης – παραλαβής και καταστροφής).

ΙΙΙ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ – ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ

Α. Ανακυκλώσιμος Ηλεκτρικός και Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός.
· Μεγάλες και μικρές οικιακές συσκευές.
· Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
· Καταναλωτικά είδη.
· Φωτιστικά είδη.
· Ηλεκτρικά και ηλεκτρολογικά εργαλεία.
· Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού.
· Ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
· Οργανα παρακολούθησης και ελέγχου.
· Συσκευές αυτόματης διανομής.

Β. Κατηγορίες λαμπτήρων.
· Φωτιστικά.
· Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού.
· Λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων.
· Λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής έντασης.
· Λοιπός φωτιστικός εξοπλισμός.
Σημειώνεται ότι:
* Oι σπασμένοι λαμπτήρες δεν συλλέγονται.
* Οι κοινοί λαμπτήρες με νήμα (λαμπτήρες πυράκτωσης) δεν συλλέγονται.

Γ. Διαδικασία συλλογής και μεταφοράς.
Τοποθετούνται ειδικοί μεταλλικοί κάδοι συλλογής λαμπτήρων και container σε νευραλγικά σημεία του Δήμου.
Η μεταφορά και η αντικατάστασή τους όταν γεμίζουν θα γίνεται με οχήματα της συμβεβλημένης με τον Δήμο μονάδας ανακύκλωσης.
Πεποίθηση της Κοινωνίας μας είναι ότι η Ανάπτυξη Δραστηριοτήτων Ανακύκλωσης στην Περιοχή μας είναι Πολιτισμός. Είναι Κοινωνική Ευθύνη για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ποιότητα της Ζωής μας. Είναι Συγκριτικό Πλεονέκτημα για τον Τουρισμό μας – για όλους μας.


Γιάννης Η. Μαρνέρης
Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας