Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 07:45

Ρύθμιση οφειλών στα όρια της πρόκλησης στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Οι ρυθμίσεις με το νόμο 4257, για την εξόφληση οφειλών στους δήμους από πολίτες και επιχειρήσεις, είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, μέχρι τα όρια της... πρόκλησης: Αυτό τόνισε χθες ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης, καλώντας τους χιλιάδες δημότες που έχουν λάβει ειδοποιητήρια από το δήμο, να προσέλθουν για να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να εξοφλήσουν.

Η σχετική προθεσμία λήγει στις 13 Αυγούστου.

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου εγκρίθηκαν αιτήματα υπαγωγής στη ρύθμιση του Ν. 4257/2014, για την εξόφληση με ευνοϊκούς όρους οφειλών προς το Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Μπουζιάνης ανέφερε χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα εξαιρετικά ευνοϊκών ρυθμίσεων επαγγελματιών, που εντάχθηκαν και πλήρωσαν: 

α) Επαγγελματίας που όφειλε 21.000 ευρώ πλήρωσε μόνο 2.500 και εξόφλησε. Ηταν οφειλή 15ετίας, από το τέλος επί των ακαθαρίστων, για κατάστημα που έχει κλείσει. 

β) Αλλος επιχειρηματίας για οφειλή 12.000 ευρώ από τέλος κοινόχρηστων χώρων πλήρωσε μόνο 1.000 ευρώ και εξόφλησε.

«Τα ποσά αυτά είχαν εκτοξευτεί από πρόστιμα και προσαυξήσεις», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος. Ο ίδιος έκανε λόγο για χιλιάδες βεβαιωμένες οφειλές και ενημέρωσε: «Αρχικά στείλαμε 4.000 - 5.000 ειδοποιήσεις για οφειλές πάνω από 300 ευρώ, και τελευταία στείλαμε άλλες 5.000 - 6.000, για οφειλές πάνω από 100 ευρώ».

Παρατήρησε ότι «είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι είναι οφειλέτες και δεν το γνωρίζουν» και εξήγησε: «Είναι δημότες που έχουν οφειλές και δεν τις γνωρίζουν, κυρίως από τον ΚΟΚ (κλήσεις που έρχονται από την Τροχαία). Δεν είχαν σβηστεί οι κλήσεις, όπως τους είχαν υποσχεθεί. Είναι απαιτήσεις 20ετίας και ποσά που μπορούν να πληρωθούν».

Ο κ. Μπουζιάνης ενημέρωσε ότι «από το 2002 και μετά οι ειδοποιήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ στέλνονται την αμέσως επόμενη χρονιά και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση για την πληρωμή τους». Διευκρίνισε ότι «η οικονομική υπηρεσία του δήμου στέλνει στο ΚΕΠΥΟ του υπουργείου Οικονομικών, για να βεβαιώσει ονόματα και ΑΦΜ και αυτό απαιτεί χρόνο». Πληροφόρησε, επίσης, ότι «αν δεν εξοφληθούν οφειλές από 300 ευρώ και πάνω, θα δεσμευτεί ο ΑΦΜ και θα προχωρήσουν σε αναγκαστική κατάσχεση».

Ο αντιδήμαρχος παρατήρησε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν προσέλθει για ρύθμιση 500 άτομα. Είναι για πρώτη φορά τόσο πολλά άτομα».

Γ.Σ.