Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 15:04

"Χαράτσι" έως 170.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες στη Βασ. Γεωργίου

Γράφτηκε από τον

Εντονα διαμαρτύρονται στην Καλαμάτα ιδιοκτήτες γης στην οδό Βασ. Γεωργίου, που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά με την αναγκαστική προσκύρωση, μετά τη διάνοιξη του δρόμου από τη Φαρών έως τη Λακωνικής. Οι διαμαρτυρίες γίνονται στο δήμο και έφτασαν μέχρι την εφημερίδα μας. Απαντώντας ο δήμαρχος Π. Νίκας αναφέρει ότι ο δήμος εφαρμόζει το νόμο, την πολεοδομική νομοθεσία, και ότι έκανε ρύθμιση μέχρι 10 δόσεις για την καταβολή των ποσών - όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος.

 

Ειδικότερα, ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος στη συμβολή Φαρών και Βασ. Γεωργίου διαμαρτυρήθηκε στην "Ε" ότι «μας ζητούν υπέρογκα ποσά για τη διάνοιξη του δρόμου. Για να τα πληρώσουμε, πρέπει να πουλήσουμε διαμερίσματα και οικόπεδα, αλλά δεν μπορούμε. Ποιος αγοράζει σήμερα; Εγώ τι κέρδισα από τη διάνοιξη της Βασ. Γεωργίου;». Μας επεσήμανε ότι τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν είναι από 5.000 μέχρι 100.000 και 170.000 ευρώ. «Πού να βρει κάποιος σήμερα να δώσει 100.000 και 170.000 ευρώ;» αναρωτήθηκε. Και εκφράζοντας την ανησυχία του, παρατήρησε: «Θα γίνει κακό. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση στον κόσμο».

Ο δήμαρχος Π. Νίκας, στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας είπε: «Αυτά λέει ο νόμος. Προσκυρώνεται το κομμάτι που μένει στον ιδιοκτήτη που βγαίνει στο δρόμο και πρέπει να πληρώσει. Ο δήμος παίρνει απ’ αυτόν που πρέπει να πληρώσει τα χρήματα και τα δίνει στον απέναντι, η ιδιοκτησία του οποίου κόπηκε για να γίνει ο δρόμος». 

Ο κ. Νίκας μας ενημέρωσε πως «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιμερίσαμε το συνολικό ποσό σε 10 δόσεις, το ανώτερο που επιτρέπει ο νόμος». Επέμεινε ότι «είναι εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ο νόμος προσδιορίζει ποιοι πρέπει να εισπράξουν και ποιοι να πληρώσουν» - και πρόσθεσε: «Από τη 10ετία του ’80 έχουν γίνει οι πράξεις αναλογισμού. Αυτά τα ήξεραν όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες εδώ και 30 χρόνια. Είναι σχέδιο του 1905 που εφαρμόστηκε μετά από 100 χρόνια. Εχουμε και διαμαρτυρίες των ανθρώπων που πρέπει να εισπράξουν».

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι «ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, πέρα από τις 10 δόσεις. Αν η διευθύντρια Οικονομικού δε ζητήσει τα χρήματα, θα κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος». Και ολοκληρώνοντας μας πληροφόρησε ότι «το Σεπτέμβριο θα ζητήσουμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρότασή μας, να υπάρξει ανοχή, να υπάρξει ελάφρυνση».

 

Ο αρμόδιος για τα Οικονομικά αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι «εμείς δεν μπορούμε να διαγράψουμε ή να μειώσουμε ποσά που έχουν προσδιοριστεί από την πολεοδομική νομοθεσία». Επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα ποσά είναι μεγάλα, υπέρογκα, μας ενημέρωσε ότι «έγινε ρύθμιση, αλλά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Ιδιοκτήτες μας είπαν "πάρτε μας τα οικόπεδα"».